Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

09.07.2018 - 11:58 | Son Güncellenme:

Bir ülkede yaşayan her insanın bir kimliği olduğu gibi, trafiğe çıkan her aracın da bir kimliği vardır. Karayollarında seyahat eden motorlu ya da motorsuz her araç için düzenlenen ruhsata, aracın nüfus kağıdı diyebiliriz. Bu durumda plakasını da, aracın adı-soyadı olarak değerlendirmek hiç de yanlış olmaz. Araçlar, sahipleri ve sürücüleriyle ilgili işlemler, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülür. Araçların trafik siciline kayıt işlemlerini (tescil) yapmak, sürücü belgelerini vermek, zaman içinde sürücü ve araçlarda meydana gelen teknik ve hukuksal değişiklikleri elektronik ortamda tutulan kayıtlara geçirmek, araçlar üzerindeki ihtiyati tedbir, haciz, rehin gibi kısıtlamaları kaydetmek ya da kaldırmak da Trafik Hizmetleri Başkanlığının görevleri arasında yer alır.

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır

Araç sahipleri, araçlarını satın aldıkları tarihten itibaren 3 ay içinde Trafik Kanununda değinilen esaslara göre, yetkili kuruluşa tescil ettirmek, tescil belgesi ve tescil plakası almak zorundadır. Tescil belgesi ve plakası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz. Bu belge, aracın bir başka kişiye satış ya da devri gerçekleşinceye, kullanılamaz hale gelip hurdaya çıkarılıncaya veya araçtaki yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.

Araç Plaka Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Plaka sorgulama işlemi, kullanılmış bir araç satın almak istediğinizde ya da aracınızın plakasına düzenlenmiş trafik cezası olup olmadığını merak ettiğinizde yapmanız gereken işlemdir. Bu işlemi yaparak aracın tescil bilgilerine ulaşabilir, geçirdiği kazalar ve aracın niteliğini değiştirmesine sebep olacak tadilatları olup olmadığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Araç plaka sorgulama işlemini;

? Kısa mesaj yoluyla cep telefonunuzdan,

? İnternet ağını kullanarak bilgisayarınızdan ya da akıllı telefonunuzdan yapabilirsiniz.

Her türlü sorgulama işlemi için internet alt yapısını kullanmak, hem hızlı hem çok kolaydır. Araç plakası sorgulamak için, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının elektronik veri tabanına girebilmelisiniz. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesini kullanabilir ya da e-Devlet uygulamasından yararlanabilirsiniz. E-Devlet uygulaması tek bir güvenlik aşamasını tamamlamanızın ardından tüm kamu kurumlarının elektronik veri tabanına ulaştırır.

Haberin Devamı

Araç plaka sorgulama işlemini cep telefonunuzun kısa mesaj uygulaması yoluyla yapmak isterseniz, mesaj göndermeniz gereken numara 5664'tür. Bunun için cep telefonunuzun kısa mesaj uygulamasına girerek, sorgulama yapmak istediğiniz plaka numarasını yazarak 5664'e SMS gönderin. Gönderdiğiniz bu mesaja gelen yanıt, sizi ileri aşamalar için yönlendirecektir.

Araca ait sigorta poliçesi olup olmadığını öğrenmek ve kapsamı hakkında bilgi almak için ise; TRAFIK (boşluk) PLAKANUMARASI yazarak yine 5664'e kısa mesaj göndermeniz gerekir.