Gündem Arazi parseli ve pafta sorgulama işlemlerini nasıl yapabilirim?

Arazi parseli ve pafta sorgulama işlemlerini nasıl yapabilirim?

17.05.2016 - 09:35 | Son Güncellenme:

Parsel ve pafta sorgulama son dönemde sıkça kullanılan uygulamalardan birisidir. Herhangi bir arazi hakkında bilgi sahibi olabilmek için parsel ve pafta sorgulama işlemleri yapmak önemlidir. Parsel ve pafta sorgulama işlemleri internet üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır.

Arazi parseli ve pafta sorgulama işlemlerini nasıl yapabilirim

Teknolojinin oldukça gelişmi olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Bu zamanda birçok gerekli ve önemli işlemli artık daha kolay bir şekilde yapabilmemiz mümkün bir hale gelmiştir. Teknoloji ile karşımıza her alanda internet kullanımının kolaylığı çıkmaktadır. İnternet üzerinden devlet dairesi işlemleri, sosyal medya, alışveriş, internet bankacılığı ve bunlara benzer birçok şeye erişim hakkı kazanmış bulunmaktayız. Devlet dairesi işlemlerinin internet platformuna taşınması ile birçok alanda rahatlamış durumdayız. Geçtiğimiz yıllarda devlet dairesi kurum ve kuruluşlarında beklediğimiz sıraların sonu gelmiş durumdadır. Artık herhangi bir yere gitmeden veya telefon etmeden, oturduğumuz yerden dakikalar içerisinde önemli işlemlerimizi internet üzerinden yapabilmekteyiz. Bunlardan bir tanesi de parsel pafta sorgulama işlemidir. Yazımızın devamında bu sorgulama işlemini nasıl yapabileceğinizi sizler için anlatmış durumdayız.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Haberin Devamı

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Tapu ve Kadastro Başkanlığı’nın düzenlemiş olduğu ve Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı’nın internet üzerinde oluşturmuş olduğu bu uygulama ile parsel ve pafta sorgulama işleminizi internet üzerinden yapabilirsiniz. Parsel pafta sorgulama işlemi için ilk olarak yapmanız gereken işlem bahsetmiş olduğumuz resmi siteye giriş yapmanızdır. Daha sonra açılacak olan sayfa üzerinde sizden istenecek arazi ile bilgileri sayfa üzerindeki ilgili yerlere yazmanız gerekmektedir. Arazi ile ilgili bütün bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde yazınız. Yazdığınız bilgilerin doğru olduğundan emin olduktan sonra “Sorgula” seçeneğine tıklayarak parsel pafta sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu site üzerinden yapmış olduğunuz sorgulama daha kapsamlı bir sorgulama olacaktır. İkinci bir sorgulama yöntemi daha bulunan parsel pafta sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapılmaktadır. Ancak E-Devlet sistemi üzerinden yalnızca belirli belediye ve ildeki arazi bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bu nedenle birinci yöntem sizin için daha verimli olacaktır. E-Devlet sistemi şifreli bir sistemdir. Eğer bir E-Devlet şifreniz yoksa sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün değildir. E-Devlet şifrenizi alabilmek için bir PTT şubesine gitmeniz ve nüfus cüzdanınız ile şifre alma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Kimlik bilgileriniz ve 2 TL işlem ücreti karşılığında şifrenizi teslim alabilirsiniz. Size ait kimlik bilgileriniz kullanılarak oluşturulduğu için almış olduğunuz E-Devlet şifresi size özel bir şifredir. Kendi adınıza almış olduğunuz bu şifre ile başka biri adına işlem yapabilmeniz mümkün değildir. Bu nedenle E-Devlet şifrenizi kimseyle paylaşmamanızı öneririz. Almış olduğunuz bu şifre geçici bir şifredir ve sisteme giriş yaptığınızda sistem uyarısı ile birlikte kendinize ait yeni bir şifre oluşturmanız gerekmektedir. Oluşturduğunuz yeni şifre kalıcı şifreniz olacaktır. Şifrenizi unuttuğunuz takdirde sistem üzerinden şifre değişimi veya öğrenme işlemi yapabilmeniz mümkün olmayacaktır. Bir PTT şubesine gidip şifrenizi unuttuğunuzu belirtmeniz gerekecektir. Şifrenizi geri almak için 10 TL işlem ücreti ödemeniz gerekecektir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemi üzerinde kayıtlı olan bir belediyeye ait parsel ve pafta sorgulama işlemini yapabilmek için E-Devlet sisteminin ilgili il ve belediye ile ilgili uygulama sayfasına ulaşmanız gerekmektedir. Açılacak olan sayfada ilk olarak karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Daha sonra açılacak kimlik doğrulama sayfasında doldurmanız gereken ilgili bölümlere T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazınız. İşlemi tamamlamak için “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle açılacak olan sayfa ile parsel pafta sorgulama işleminizi E-Devlet sistemi üzerinde tamamlayabilirsiniz.

Yazarlar