Amasya “ARAZİ SAHİPLERİ ANIZ YANGINLARINDAN SORUMLU”

“ARAZİ SAHİPLERİ ANIZ YANGINLARINDAN SORUMLU”

26.08.2014 - 13:13 | Son Güncellenme:

.

“ARAZİ SAHİPLERİ ANIZ YANGINLARINDAN SORUMLU”

Anız yakılması olaylarından çobanların sorumlu tutulduğunu anlatan Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, arazi sahiplerinin kanun gereği anız yangınlarından sorumlu olduğunu söyledi.
Ömer Bolat, orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde anız yakılması durumunda dekar başına olan 35,16 liralık idari para cezasının 5 kat artacağını da söyledi. Buğday ve arpa gibi tahılların hasat edildikten sonra geriye kalan sap veya sürülmemiş tarlaya anız dendiğini anlatan İl Müdürü Bolat, “Anızlar yakıldığında tarla toprağı yüzeyinde yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir. Ayrıca toprağın üzerindeki sap, anız gibi artıkları yakarken toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta toprağı verimsiz hale getirmektedir” diye konuştu.
Anız yangınlarının genelde bilerek, az da olsa atılan sigara izmaritinden kaynakladığına dikkat çeken Bolat, “Maalesef çoğu kez anızlar resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta, yaktırılmakta ve daha sonra ‘çoban yaktı’ veya ‘sigara izmaritinden çıktı’ denilmektedir. Ancak 2872 sayılı Çevre Kanunu’na göre ‘Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekte, kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler’ hükmü bulunmakta. Bu hüküm gereği arazi sahipleri olabilecek anız yangınlarından sorumludurlar. Ancak sorumluluklarından kaçmak için çeşitli bahanelerle ‘anızın başkaları tarafından’ veya ‘çobanlar tarafından yakıldığı’ beyan edilmektedir. Gerçekte bilinçli olan çobanlar anızların hayvanlarına çok kıymetli yem ve otlak oluşturduğunu bilmektedirler ve anız yakılmasına kesinlikle karşıdırlar” şeklinde konuştu.