Gündem Arşivim benim en iyi filmim

Arşivim benim en iyi filmim

03.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadir Has Üniversitesi’nin arşiv projesinin ilk ayağında yönetmen Ali Özgentürk’ün arşivi üniversiteye kazandırıldı. Yönetmen, ‘Ulusal bellek başlığı altında bir şey oluşturmak ülkemiz açısından önemli’ dedi

Arşivim benim  en iyi filmim

Kadir Has Üniversitesi, ‘Ulusal Kültür Belgeliği’ adında yeni bir belgelik kuruyor. Bu kapsamda üniversite, Türkiye’nin kültür sanat ve siyaset dünyasından önemli isimlerin özel arşivlerini toplayacak. Üniversitenin üzerinde çalışarak dijital hale getireceği bu arşivler halka açık ve ulaşılabilir olacak. Arşivlerin sahipleri eğer hayattalarsa üniversitede dört dönemlik bir atölye çalışmasıyla arşivlerini anlatacaklar.

Haberin Devamı

Herkese açık olacak

İşte bu projenin ilk ayağında da, toplumsal içerikli filmlerin öncülerinden, yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’ün arşivi üniversiteye kazandırıldı. Dün düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtılan Ulusal Kültür Belleği kapsamında böylece yönetmene ait belgesel filmler, mektuplar, ses bantları, gazete kupürleri, posterler, kitaplar, filmler, kültür sanat dünyasından 50’ye yakın isimle yapılmış toplam 500 saatlik söyleşiler ve çok sayıda fotoğraf herkese açılmış olacak.

‘Amaç kullanıma açmak’

Basın toplantısına katılan Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, “Bilgi merkezinin içinde sanat, kültür, icabında siyaset dünyasının önemli isimlerinin özel arşivlerini biriktireceğiz. Bu pasif, nötr bir depolama işlemi değil. Amaç arşivlerin kullanıma açılması. Tamamının dijital ortama geçirilmesi ve öğrencilerle paylaşım imkânı sağlanması. Dolayısıyla o arşivi meydana getirenin aynı kişi tarafından anlatımı ve kendisinden sonrası kuşaklara emanet edilmesi söz konusu olacak. Bu oluşumun ilk aşaması olarak Ali Özgentürk’ün arşivini oluşturacağız” diye belirtti.

Haberin Devamı

‘Çok önemsiyorum’

Ali Özgentürk, arşivi hakkında “Eskiden ‘en iyi filmin hayatımdır’ diyordum. Şimdi bu arşiv işi en iyi filmim oldu. Bizim tarihimizde ilk defa bir üniversite bir rejisörün, bir yönetmenin arşivini sahiplendi. Bu, ciddiye alınacak bir şey. Ulusal bellek başlığı altında bir şey oluşturmak, ülkemiz açısından önemli. Bunu da bütün üniversitelere emsal olması açısından çok ama çok önemsiyorum” dedi.

Aksu’dan Ortaylı’ya söyleşi serileri

Özgentürk’ün arşivinin en heyecan verici kısmı, toplamı 500 saati bulan kendi deyişiyle, ‘derin ve serbest söyleşiler’ serisi. Söyleşi serisi aralarında İlber Ortaylı, Hasan Bülent Kahraman, Ali Nesin ve Sezen Aksu’nun yer aldığı 50’ye yakın ismi derinden tanımak isteyenlere kaynak olacak. Özgentürk’ün arşivindeki mektuplar da pek çok isimle ilgili okumalara yol açacak. Özgentürk, “Arşivde Yılmaz Güney’in mektupları da var” diyerek mektupların yanı sıra arşivde Yaşar Kemal’le çektikleri hiçbir yerde gösterilmeyen balıkçılarla ilgili bir belgeselin olduğunu da söyledi.