Dünya Astana’da Suriye için yeni tur başlıyor...

Astana’da Suriye için yeni tur başlıyor...

14.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriye konusuna çözüm bulunması için Kazakistan’ın başkenti Astana’da üçüncü tur görüşmeler başlıyor. Görüşmelere muhaliflerden oluşan heyetin katılmayacağı bildirilirken, gündemi Türkiye, Rusya ve İran’ın belirleyeceği belirtiliyor

Astana’da Suriye için yeni tur başlıyor...

Suriye için kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik Kazakistan’ın başkenti Astana’da sürdürülen görüşmeler zincirinin üçüncü halkasının bugün başlaması öngörülüyor. Bu çerçevede Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’de barış için Astana’da tekrar bir araya geliyor. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov, 3’üncü tur Astana toplantısına katılacak taraflardan onay beklediklerini, toplantının gündemini garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’ın belirleyeceğini söyledi. Suriye’de 30 Aralık 2016’da ilan edilen ateşkesin etkili hale geldiğini söyleyen Abdrahmanov, görüşmelere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel temsilcisi, dışişleri bakanının özel temsilcisi, Türkiye Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısı ve İran’ın temsilcisinin katılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Muhalifler yok

Suriyeli muhalifler ise, Astana’daki yeni tur görüşmelere, rejimin ateşkes ihlalleri nedeniyle katılmayacaklarını bildirdi. Astana için görevlendirilen muhalefet heyeti, bir yazılı açıklama yaparak, ateşkes ihlallerinin sürmesine dikkati çekmişti. Heyet, 7-20 Mart arasında Şam’ın Doğu Guta bölgesini kapsayan ateşkes anlaşmasını değerlendireceklerini ifade ederek, görüşmelerin 20 Mart sonrasına ertelenmesini talep etmişti.

Heyetin sözcüsü Usama Ebu Zeyd de pazar günü Twitter hesabından, “Özgür Suriye Ordusu, ateşkes yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi ve Rusya’nın Humus’ta kuşatma altındaki Vair bölgesindeki tehciri teşvik etmesi sebebiyle Astana 3’e katılmayacak” açıklamasını yapmıştı. Rejim temsilcilerinin ise Astana’ya ulaştıkları haber veriliyor.

Haberin Devamı

Astana toplantısının ilki, Türkiye ve Rusya öncülüğünde 23-24 Ocak’ta düzenlenmişti. İki ülke garantörlüğünde, 30 Aralık 2016’da ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateşkesi izlemek için İran’ın da dahil olduğu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı. 15-16 Şubat’taki ikinci toplantıda, muhalifler ve rejim heyetleri de dahil tüm taraflar, ateşkesi güçlendirmek için yeniden bir araya gelmişti.

Çocuk ölümleri

Öte yandan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye’de en fazla çocuk ölümünün 2016 yılında yaşandığını, geçen yıl en az 652 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

UNICEF’in raporuna göre, geçen yıl Suriye’de ölen, sakat kalan ve 7 yaşında savaşmaya zorlanan çocukların sayısında “dramatik” bir artış yaşandı. Raporda, 255 çocuğunun okulda hayatını kaybettiği belirtilerek aralarında 7 yaşında çocukların da bulunduğu 850’den fazla çocuğun savaşmaya, intihar bombacısı olmaya, gardiyanlık ve cellatlık yapmaya zorlandığı kaydedildi. UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sözcüsü Juliette Touma, Suriye’deki çocuklarının durumunun dibe vurduğunu ve çocukların uçurumun eşiğine sürüklendiğini söyledi.

Alternatif DAEŞ mi kuruluyor?

Fetih el Şam (eski adı El Nusra Cephesi) tarafından 2012-2014 yılları arasında Suriye’de esir tutulan ABD’li gazeteci Theo Padnos, “Russia Today” (RT) televizyonuna verdiği demeçte, Suriye’nin İdlib kentinde ikinci bir DAEŞ kurulduğunu öne sürdü. Sputnik’te yer alan habere göre Padnos, Suriye ordusunun Halep, Humus, Dera ve Şam kırsalında yenilgiye uğrattığı milislerin yeni örgütün içinde yer aldığını öne sürdü. Özellikle Batı basınının, bölgede ikinci bir DAEŞ’in kurulduğunu görmezden geldiğini savunan Padnos, “Ülkenin kuzeybatısında çok tehlikeli ve endişe verici bir gelişme yaşanıyor. İkinci bir DAEŞ kuruluyor. Ancak Paris veya Londra’da Kalaşnikoflarla görüldükleri zaman, bu yeni devlet hakkında bilgi sahibi olacağız!” ifadesini kullandı.

Yazarlar