Kobi Avrupa Birliğinden Yenilenebilir Enerji Projelerine Destek

Avrupa Birliğinden Yenilenebilir Enerji Projelerine Destek

25.11.2017 - 17:53 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Komisyonu Enerji ve İklimden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete, Brüksel'de AB enerji birliğinin durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Avrupa Birliğinden Yenilenebilir Enerji Projelerine Destek

AB'den Desteklenecek Enerji Projeleri Listesi

Haberin Devamı

"Yeni elektrik hatları bağlantıları ve akıllı şebekeler üzerine odaklanmış projeler listesi hazırladık" diyen Canete, birlik ülkelerinde enerji desteklerini artıracaklarını belirtti.

Avrupa'nın enerji dönüşümünün yenilenebilir enerjideki rekor seviyelerdeki artış ve hızla düşen maliyetlerle devam ettiğine dikkati çeken Canete, "Enerji dönüşümünü desteklemek için Avrupa'nın da enerji altyapısını aynı hızda geliştirmesi gerekiyor. Bu nedenle, yeni elektrik hatları bağlantıları ve akıllı şebekeler üzerine odaklanmış projeler listesi hazırladık." diye konuştu.

Miguel Arias Canete, temiz enerji altyapısına yönelik bu projelerin, enerji sistemlerini daha sürdürülebilir, rekabetçi ve güvenli hale getirmeyi amaçladığını, Avrupa ekonomilerine önemli katma değer sağlayacağını ifade etti. AB'nin öncelik vereceği 173 enerji altyapı projesinin yer aldığı bir liste yayınladıklarına dikkati çeken Canete, bu projelerin 106'sının elektrikle ilgili, 53'ünün de doğalgaz alanında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Canete, Ortak Çıkar Projeleri olarak adlandırılan listenin, Avrupa enerji altyapısını güçlendirmeyi hedefleyen kilit altyapı yatırımlarını içerdiğini, bu listede yer alan projelerin izin süreçlerinin hızlandığını ve çeşitli AB fonlarından faydalanabileceklerini anlattı. AB üyesi ülkelerin 2020 yılı sonrası enerji ve iklimle ilgili planlarını tamamlayarak 2018 başında sunmaları çağrısında bulunan Canete, AB Komisyonu tarafından enerjiyle ilgili hazırlanmış düzenlemelere AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun öncelik vermesini istedi.

Basın toplantısı sonunda yayınlanan Ortak Çıkar Projeleri listesinde, Güney Gaz Koridoru da yer alıyor. Güney Gaz Koridoruyla Azerbaycan’da bulunan Şah Deniz 2 sahasında yılda 16 milyar metreküp doğalgaz üretilmesi, bunun 10 milyar metreküpünün Türkiye üzerinden transit geçişle Avrupa pazarlarına ulaştırılması planlanıyor.

Türkiye’de enerji projelerinin en yüksek seviyede destekleneceğini belirten yetkililer, yenilenebilir enerji, rüzgar gülü ve sanayinin kendi enerjisini kendi üretmesi konularında her işletmeye destek sağlayacaklarını belirterek herkesten proje beklediklerini dile getirdiler.

Kaynak: Kobi-Line