Siyaset Bağdat’a ‘referandumu dondurma’ teklifi

Bağdat’a ‘referandumu dondurma’ teklifi

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Haşdi Şabi desteğindeki Irak ordusu, peşmerge güçlerini geriletirken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), referandum sonuçlarını donduracağını Bağdat yönetimine bildirdi.

Bağdat’a ‘referandumu dondurma’ teklifi

Irak Başbakan Haydar El-İbadi, Ankara’ya hareket etti. İbadi’nin Ankara’ya hareketi öncesi IKBY Hükümeti gece yarısı “Irak güçleri ve Peşmerge arasında bir çatışmanın çıkmaması, Erbil ve Bağdat arasında görüşmelere başlanması” amacıyla referandum sonucunu dondurma teklifini Bağdat’a sundu. Irak merkezi hükümeti ise referandumun askıya alınması değil, sonuçlarının yok sayılmasını talep etti. IKBY tarafından Bağdat yönetimine, ateşkes talebini yazılı olarak iletti, sorunların çözülmesi için üç maddelik çözüm önerdi. “Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluğumuz gereği, Irak hükümetine, Irak kamuoyuna ve dünyaya şu önerilerde bulunuyoruz” denilen açıklamada, üç madde şöyle sıralandı:

- Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm çatışmaların ve her türlü askeri operasyonların acil bir şekilde sonlandırılması.

- Irak Kürdistanı’nda yapılan referandum sonuçlarının dondurulması.

- Bölgesel ve federal hükümet arasında Irak Anayasası temelinde diyaloga başlanması.

ABD: Memnunuz

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heatner Nauert, IKBY’nin “ateşkesin sağlanması ve IKBY’deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül’de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması” teklifini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Nauert, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Atılması gereken yeni adımlar sükunet ve diyalogtur” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

İran sınırı açtı

IKYB’nin Bağdat’la yakınlaşma çabalarının ardından, İran referandum sonrası kapattığı Süleymaniye bölgesine açılan Başmak Sınır Kapısı’nı 10 gün sonra yeniden açtı. Perwezhan Sınır Kapısı’nın da kısa sürede açılması beklenirken KDP’nin bölgesine açılan Hacı Ümran Sınır Kapısı ise kapalı tutuluyor. İran ile ile Kürt bölgesi arasında 3 kapı bulunuyor.