Siyaset Bahçeli’den hükümete 9 yaptırım önerisi

Bahçeli’den hükümete 9 yaptırım önerisi

26.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuzey Irak’ta gerekleştirilen referandum için, hükümetten “yaptırımlar rejimi” ilan etmesini istedi. Bahçeli, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada özetle şu mesajları verdi:

Bahçeli’den hükümete 9 yaptırım önerisi

ATEŞLE OYNUYOR: Bölgede hüküm süren çatışma ve kargaşa ortamından yararlanarak fiili durum yaratma hevesinde olan ve uluslararası camiaya meydan okuma cüretini gösteren Barzani ateşle oynamaktadır. Irak merkezi hükümetinin, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına kulak tıkayan Barzani’nin bağımsızlığa giden ilk adım olarak gördüğü sözde referandum, bölge için çok karanlık bir dönemin habercisidir.
AĞIR BEDEL ÖDEYECEK: Barzani, çok ağır bir bedel ödeyeceği ve sonu hüsranla bitecek bir macera yolculuğunu başlatmıştır. Çocukluk hayalinin nasıl kabusa dönüşeceğini yaşayarak görecektir.
CİNNET BELİRTİSİ: Irak anayasasında, ‘tartışmalı bölge’ olarak kabul edilen yerlerin de referanduma dahil edilmesi ve Türkmenlerin tarihi topraklarının zorla ilhak edilmeye çalışılması, her yönüyle bir cinnet belirtisi olmuştur. Türkiye; başta Kerkük olmak üzere tarihi Türkmen illerine zorla el konulması girişimlerini ve kuzey Irak’ta suni bir bağımsız Kürt devleti kurulmasını hiçbir şart altında kabul etmeyecektir.
MÜTTEFİK İSRAİL: Barzani’nin sözde bağımsızlık hayallerine aleni destek veren yegane devletin İsrail olması, her bakımdan düşündürücü ve ibret vericidir. İsrail’in güvenliğinin Ortadoğu ülkelerinin parçalanmasından geçtiğini düşünen Yahudi devleti, Barzani’nin en büyük müttefikidir. Bugün gelinen noktada; Türkiye’nin izleyeceği etkili ve kapsamlı caydırıcılık politikası ve stratejisi kapsamında alacağı siyasi, askeri, hukuki ve ekonomik tedbirler ile tedricen uygulamaya koyacağı ‘Yaptırımlar Rejimi’nin esasları ve unsurları belirlenerek bir an önce ilan edilmelidir.

‘Caydırıcılık politikası’

Bahçeli, caydırıcılık yöntemlerini şöyle sıraladı:
1- Irak’taki yegane muhatabımızın merkezi hükümet olduğunun ilan edilmesiyle yetinilmemeli, Erbil’deki diplomatik misyonumuz kapatılmalı, Türkiye’deki Barzani temsilcileri ülke dışına çıkarılmalıdır.
2- Habur Sınır Kapısı, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye giriş yapacak Türk vatandaşları dışında, kapatılmalı.
3- Kuzey Irak’a yapılan lojistik desteğin, gıda ve diğer malzeme akışı, müteahhitlik hizmetleri ve ticaret, elektrik ve benzin ikmali durdurulmalı.
4- Bölgede petrol arama işleri dahil her alanda faaliyet gösteren Türk şirketleri ve girişimcileri bölgeden çekilmeli.
5- Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren yabancı şirketlerin Türkiye üzerinden malzeme ikmaline izin verilmemeli.
6- Barzani yönetiminin düzenlediği resmi evrak ve pasaportlar tanınmamalı, idari tasarruflar geçerli sayılmamalı.
7- Türk hava sahası üzerinden yapılan Kuzey Irak uçuşları durdurulmalı. Erbil ve Süleymaniye seferleri askıya alınmalı.
8- Barzani’nin peşmergelerinin eğitimi için Türkiye’nin sağladığı katkıya son verilmeli.
9- Barzani yönetimine Türkiye’nin tüm mali yardımları kesilmeli.

Haberin Devamı