Siyaset Bakan Bozdağ: CHP'lilerin cezaevi raporunu incelettirecek

Bakan Bozdağ: CHP'lilerin cezaevi raporunu incelettirecek

17.06.2016 - 15:59 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP'li milletvekillerinin cezaevi ziyaretlerine ilişkin bilgiler konusunda, "Bu çıkan bilgilerle ilgili ben gerekli incelemeyi yaptıracağım. İncelensin bakalım ne çıkacak. Ona göre de söyleyeceğiz. Tespit edersek kimdir, nedir gereğini yaparız." dedi.

Bakan Bozdağ: CHPlilerin cezaevi raporunu incelettirecek

TBMM Adalet Komisyonunda, Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Haberin Devamı

Milletvekillerinin soruları üzerine açıklamada bulunan Adalet Bakanı Bozdağ, hukuk ve içtihat istikrarını sağlamak için belli bir süreye ihtiyaç olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 12 yıl görev yaptığını, yüksek yargı organlarının tamamını eşit süreye getirmenin daha doğru olacağının düşünüldüğünü ifade etti.

Bu sürenin hem içtihat oluşumu hem tecrübe, bilgi paylaşımı hem de o kurumdaki gelenekleri geliştirme veya yeni gelenekler oluşturma ve hukuk güvenliği bakımından yeterli olarak öngörüldüğünü dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Bu süre içerisinde daire başkanı seçilmek için 3 yıl, Yargıtay Başkanı ve Başsavcısı seçilmek için 6 yıllık bir kıdem öngörülüyor. Baktığınızda 3 yıl, 12 yıl içerisinde kıdem verdikten sonra daire başkanı olabilecek. Daire başkanlığı yaptıktan sonra yine makul bir süre içerisinde yine Yargıtay Başkanlığına aday olabilecek. Yargıtay ve Danıştayın üyeliklerinin herhangi bir süreyle sınırlandırılmamış olması dinamizmi de öldürüyor. Çünkü değişimi kaldırıyor. Yargıtay ve Danıştaya üye olarak seçilenler 'Nasıl olsa süre sınırı yok, 65 yaşını dolduruncaya kadar biz buradayız. Bizi de kimsenin başka yere göndermesi söz konusu değil' diye düşünebilir. Böyle düşündüğü zaman da kendini yenileme, geliştirme, daha iyi şeyler ortaya koyma noktasında performansta olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir."

Haberin Devamı

Bozdağ, 12 yıllık görev süresinin Yargıtayda ve Danıştayda görev yapanların işlerine daha iyi sahip çıkmalarına yol açacağı gibi kendilerini sürekli yenilemeleri sonucunu doğuracağını belirterek, "Çünkü gün geldiğinde kürsüye geri döneceklerdir. Bu açıdan da kürsüyle Yargıtay arasında sağlıklı ilişkiler ortaya çıkacaktır. Kürsüdeki hakimlerin Yargıtayla diyalogları iyi olacaktır." diye konuştu.

Böylece Yargıtay ve Danıştay tecrübelerinin de ilk derece ve istinaf mahkemelerine aktarılmasının söz konusu olacağının altını çizen Bozdağ, "12 yıl Yargıtayda veya Danıştayda görev yapmış birinin, istinaf mahkemesi başkanı, daire başkanı, ağır ceza başkanı olması veya herhangi bir mahkemede hakim olması elbette ki yargıya olan güveni olumlu şekilde etkileyecek ve değiştirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Tasarı ile Yargıtay üyelerinin sayısının 200'e, Danıştay üyelerinin sayısının da 90'a indirileceğini aktaran Bozdağ, "Sürenin getirilmesi, aşağıdaki beklentiyi diri tutması bakımından ve onların motivasyonu bakımından da son derece önemlidir. Bu ve benzeri birtakım olumlu gerekçeler nedeniyle bu hale getirilmiştir. Yoksa başka bir şey yoktur. Burada bir müktesep hak da yoktur. Onu da ifade etmek isterim." dedi.

Bozdağ, Anayasa'nın Yargıtay veya Danıştay üyeliği teminatını değil, hakimlik, savcılık teminatını içerdiğine dikkati çekerek, "Bu düzenleme de hakimlik ve savcılık teminatına uygun ve ona dayanan bir düzenlemedir. O nedenle Anayasa ile de uyumludur." diye konuştu.

-"Herhangi bir CHP milletvekilini hedef gösterme niyetim yok"

Adalet Bakanı Bozdağ, cezaevi ziyaretleriyle ilgili olarak herhangi bir CHP milletvekilinin veya görüşülen kişilerden herhangi birinin ismini açıklamadığını belirterek, "Herhangi bir CHP milletvekili arkadaşımızı hedef gösterme düşüncesiyle de böyle bir açıklamayı kesinlikle yapmadım." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bazı CHP'li milletvekillerinin isimlerinin broşürlerde yer almasına değinen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bunun ahlaksızlık, sorumsuzluk, gayri meşru bir yöntem olduğunu ve doğru olmadığımı, bunu yapan kim olursa olsun onun karşısında olduğumu dün de söyledim, bugün bir kez daha söylüyorum. Benim yaptığım şey sadece o tartışmalar sırasında bir genel ziyaret istatistiği vermek olmuştur. Onun dışında benim yaptığım bir şey yoktur. Ziyaret istatistikleri dün zaten tartışıldı. Ben o nedenle bu konunun artık bir noktada dondurulmasının doğru olduğuna inanıyorum. Herkes söyleyeceğini söyledi. Ama benim kesinlikle herhangi bir milletvekili arkadaşımızı ima yollu dahi hedef göstermem mümkün değildir."

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel'in, 24 CHP'li milletvekilinin teröristlerle görüştüğüne yönelik broşürlerin dağıtıldığını anımsatması ve bu bilgilerin Adalet Bakanlığından gayri ahlaki ve gayri yasal yollarla çıkartıldığını savunması üzerine Bozdağ, "Bu bilgiler, çıkan bilgilerle ilgili ben gerekli incelemeyi yaptıracağım. İncelensin bakalım ne çıkacak. Ona göre de söyleyeceğiz. Tespit edersek kimdir, nedir gereğini yaparız." diye konuştu.

Haberin Devamı

Bozdağ, yargı mensuplarının maaşlarıyla ilgili olarak da bir çalışmalarının olduğunu ve bu konuda muhtemelen Eylül ayında bir adım atabileceklerini söyledi.

Şu anda Danıştayın elinde 207 bin 408 dosya bulunduğunu anlatan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle birlikte söz konusu dava dosyalarının yaklaşık yüzde 80'inin bu mahkemelerde kesinleşeceğini tahmin ettiklerini vurguladı.

-"Yargıtay ve Danıştay üyeliği kazanılmış bir hak değil"

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yürürlükteki Anayasanın, yüksek mahkeme üyelerinin görev sürelerini bir anayasa sorunu saymadığına işaret etti.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, görev süresinde getirilmek istenen sınırlamanın Anayasaya ve hukuka uygun olmadığını ileri sürdü. Siyasal iktidarın, hayatın her alanına müdahale çabalarının etkilerinin yargı üzerinde de görüleceğini iddia eden Yılmaz, yargı bağımsızlığının, içtihat güncellemesinden daha kıymetli olduğunu dile getirdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, yargının yap boz haline getirilemeyeceğini belirterek, bu şekilde bir yere varılamayacağını kaydetti. Ülkenin gerçekten ihtiyacı olan bir tasarıyı birlikte çıkarma teklifinde bulunan Gökdağ, herkesin anayasa ve yasalara bağlı olması gerektiğini vurguladı.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, "Pensilvanya'ya biat edenleri ayıklıyorsunuz ama bu sefer de açıkça saraya biat edenleri atayacaksınız." görüşünü ileri sürerek, tasarının, kadrolaşan yargının, iktidarın bir organı haline gelmesini sağladığını ve hakim teminatını ortadan kaldırdığını ileri sürdü. Adalet Bakanı Bozdağ'ın, bir yıldır HDP milletvekillerinin cezaevlerine gitmesine izin vermediğini aktaran Ertan, bu tutumu kınadığını dile getirdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, tasarının, şu anda görevde bulunan Yargıtay ve Danıştay üyeleri açısından bir hak kaybına neden olacağını savundu.

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, tasarıda yer verilen Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresine ilişkin hususun Anayasa'ya aykırı olmadığını söyledi.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Yargıtay ve Danıştay üyeliğinin kazanılmış bir hak olmadığını dile getirerk, tasarıda tüm özlük haklardan faydalanabileceklerinin belirtildiğini aktardı. Tunç, "Burada hakimlikten azlolunma söz konusu değildir. Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir." değerlendirmesinde bulundu.