Siyaset Bakan Çavuşoğlu iddialara yanıt verdi: Lozan’ın orijinal metni Fransa’da

Bakan Çavuşoğlu iddialara yanıt verdi: Lozan’ın orijinal metni Fransa’da

11.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lozan Barış Antlaşması’nın orijinal metninin kayıp olduğu iddialarına yanıt verdi.

Bakan Çavuşoğlu iddialara yanıt verdi: Lozan’ın orijinal metni Fransa’da

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Tümer önergesinde, “Lozan Barış Antlaşması’nın orijinal nüshalarının kayıp olduğuna ilişkin iddialar doğru mudur? Kayıp değil ise orijinal nüshanın bakanlığın web sitesinde yayımlanması planlanmakata mıdır?” sorularını yöneltti. Tümer’in soru önergesini yanıtlayan Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

‘Erişime sunulacak’

“Bakanlığım web sayfasında yer alan kütüphane/uluslararası antlaşmalar başlığı altından, Lozan Barış Antlaşması’nın Türkçe, İngilizce ve Fransızca metinlerine ve ayrıca antlaşmayla ilgili diğer bilgi ve belgelere erişilebilmektedir. Ayrıca yapılmakta olan bir çalışma tamamlandığında temel anlaşmaların orijinal/ıslak imzalı nüshalarının dijital görüntülerinin de erişime sunulması öngörülmektedir.

‘Onaylı nüsha verildi’

Bakanlığımca 1984’te, ‘Lozan Barış Antlaşması-Lozan’da İmzalanan Sözleşmeler, Senetler, Barış Antlaşmasına Ekli Mektuplar ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Bugünkü Türkçe’yle Tam Metinleri’ ismiyle bir kitap yayımlanmış olup, bakanlığımız kütüphanesinde bulunmaktadır. Lozan Antlaşması’nın 143. maddesinin son fıkrasında Lozan Antlaşması’nın yalnız bir nüsha olarak tanzim edildiği, bu nüshaların depoziter ülke olarak Fransa hükümeti arşivinde muhafaza edileceği ve antlaşmaya taraf devletlere birer onaylı nüsha tevdi edileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, ülkemize tevdi edilen onaylı nüsha bakanlığım arşivinde muhafaza edilmektedir.”

Yazarlar