Siyaset Bakanlar Kurulu isimleri kaldıramaz

Bakanlar Kurulu isimleri kaldıramaz

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

DSP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Barolar Birliği’nin adlarındaki “Türk” ve “Türkiye” ifadelerinin çıkarılmak istenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu isimleri kaldıramaz

Türk, bu ifadelerin Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılamayacağını savunarak, “Böyle bir değişiklik, kimilerinin öç alma duygularını tatmin edebilir, kimilerinin bu sözcükleri her yerden silme isteklerini karşılayabilir ama Türkiye Cumhuriyeti’ne hiçbir yarar sağlamaz” dedi.

Bu kurumların, bazı konularda hükümetle ters düşen açıklamalar yapmalarının Cumhurbaşkanı tarafından hoş karşılanmadığı için cezalandırılmak istendiğini belirten Türk, “Anayasa’mızın 135. maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları ‘kanunla’ kurulur. Dolayısıyla bu kuruluşların adları ve onların baş tarafındaki ‘Türk’ ve ‘Türkiye’ sözcükleri de Bakanlar Kurulu kararıyla değil, yasa ile konmuştur” ifadelerini kullandı.

Türk, şunları kaydetti: “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının yasa ile konmuş adlarının başındaki ‘Türk’ veya ‘Türkiye’ sözcüklerinin Bakanlar Kurulu kararıyla kaldırılması hiçbir durumda söz konusu olamaz. Kaldı ki yasa değişikliği yoluyla da yapılsa doğru olmaz. Böyle bir değişiklik, kimilerinin öcalma duygularını tatmin edebilir, kimilerinin bu sözcükleri her yerden silme isteklerini karşılayabilir ama Türkiye Cumhuriyeti’ne hiçbir yarar sağlamaz.”