Gündem Baro seçiminde büyük yarış

Baro seçiminde büyük yarış

17.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Barosu 18-19 Ekim tarihinde yeni başkanını seçecek. Mevcut başkan Ümit Kocasakal’ın karşısında bu yıl 4 aday yarışacak. Yönetime ilk kez iki eşbaşkanın talip olduğu seçim öncesi adaylar Milliyet’e konuştu...

Baro seçiminde  büyük yarış



İstanbul Barosu 18-19 Ekim’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek olağan genel kurulda yeni başkanını da seçecek. Yaklaşık 32 bin üyesi olan baronun başkanlığı için, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu’ndan Ercan Kanar ve Yıldız İmrek eşbaşkan olarak, Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Ayhan Erdoğan, Milliyetçi Avukatlar Grubu’ndan Ali Rıza Kaplan, Hukukun Üstünlüğü Platformu’ndan Abdullah Arar ve Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan Doç. Dr. Ümit Kocasakal yarışacak.
‘Baro ortada yok’
Bir diğer aday Ayhan Erdoğan ise yönetimdeki baronun meslek sorunlarıya yeterince ilgilenmediği görüşünde; “Kadın avukatlarla ilgili 2 temel sorun vardır. Birincisi, adliyelerin içinde kreş. Bu sorunun hâlâ çözülmemiş olması kadınların çalışma hayatından dışlanmasına yol açmaktadır. Ayrıca kadın cinayetleriyle ilgili de bir sorun var. Kadın cinayetleri sistamatik hale gelmiştir. Tahrik indiriminin maddi gerçeğe uygunluk konusuyla ilgili bir takip komisyonu kurulmalı.” İlkokullarda türban serbestliği uygulamasına baronun sessiz kalmasını da eleştiren Erdoğan, “Sulh Ceza Hakimliği konusunda da İstanbul Barosu sessiz kalmıştır. İstanbul Barosu son 2 yıldır ortalarda görülmemektedir” diye konuştu.
‘Hayvan haklarını önemsiyoruz’
Avukatların hak arama ve hak savunmasının önündeki engelleri kaldırmanın ilk hedefleri olduğunu söyeyen Milliyetçi kanadın adayı Ali Rıza Kaplan da, “Bizler yürütme organının bürokratlarıyla ve siyasetçileriyle bir kör dövüşe girmek yerine avukatların haklarını ve yetkilerini arttırmak ve kanuni teminat altına almak amacıyla siyaset yapacağız. Siyasete bakış açımız bu şekilde olacak. ‘Yeşil baro’ ve ‘Hayvan haklarını’ önemsiyoruz. Baroya kaydını yaptıran her avukat için 2 ağaç dikmek suretiyle bir İstanbul Barosu ay yıldız ormanı projemiz var. Bu ormanın içinde de veterineriyle ve diğer çalışanlarıyla birlikte bir hayvan barınağı yapma projemiz var” diye konuştu. Bir diğer aday Abdullah Arar ise 32 bin avukatı 1. Sınıf avukat olarak gören bir baro düşünceleri olduğunu belirterek, “Biz öncelikle sadece avukatlar için bir baro istiyoruz, avukat sorunlarını önceleyen bir baro istiyoruz.
Avukatların aşınan itibarlarını yeniden mümkün kılacak, önderlik edecek bir baro istiyoruz. Bu konularla ilgili çözüm önerilerimizi meslektaşlarımıza sunduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hukuksuzluklara sessiz kalmayız

İstanbul Barosu’nun 4 yıldır başkanı olan ve bir kez daha başkanlık için adaylığını koyan Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise şunları söyledi: “İstanbul Barosu baro olmanın çok ötesinde bir anlam taşıyor. Siyasetle ilgilenmemiz eleştiriliyor ama baro alelade bir meslek teşekkülü mü ki hukukla ilgili gelişmelere kayıtsız kalsın. Baro bir hukuk kurumu. Hukukla ilgili gelişmelere seyirci kalması düşünülebilir mi? Baromuz hiçbir hukuksuzluğa sessiz kalmayacak. Bir bağımsız yargınız yoksa, hukuka saygı yoksa, hukuk devleti ilkeleri törpüleniyorsa, insanların hak ve özgürlükleri tehdit altındaysa baro buna ses çıkarmayacak da ne yapacak. Kaldı ki böyle bir ortamda hangi avukat meslektaşımız mesleğini güven içinde icra edecek? Bizim çizgimiz, kimliğimiz belli. Taviz veremeyeceğimiz ilkelerimiz ve düşüncelerimiz var. Ayrım gözetmeksizin herkesin hakkını ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Çok iyi niyetle çalıştık. Artık başarılı olup olmadığımızın takdiri genel kurulumuza aittir.”