The Others Başbakan'dan sendikalara çok sert çıkış: 'HADLERİNİ AŞTILAR'

Başbakan'dan sendikalara çok sert çıkış: 'HADLERİNİ AŞTILAR'

17.01.2017 - 12:04 | Son Güncellenme:

Başbakan Özgürgün, "Bazı sendika yönetimleri hadlerini aşmıştır" dedi. Muhalefet milletvekilleri, "Hükümet sendikalardan intikam alıyor" açıklaması yaptı.

Başbakandan sendikalara çok sert çıkış: HADLERİNİ AŞTILAR

Başbakandan sendikalara çok sert çıkış: HADLERİNİ AŞTILAR

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
UBP Genel Başkanı, Başbakan Hüseyin Özgürgün, sendikacılığın gerekleri dışına çıkan sendikacılar olduğunu, dolayısıyla bunda hükümet ve meclisin sorumluluğu olduğunu söyledi. Özgürgün, “Bazı sendika yönetimleri hadlerini aşmıştır” dedi.
Başbakan, “Öğretmenler Değişiklik Yasa Önerisinin” komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkerenin oylanması öncesinde konuştu. Özgürgün, "yasa önerisinde görüşlerinin olumlu olduğunu, komitede düzenleme yapılacağını, diğer sendikalarla ilgili düzenlemenin geleceğini" kaydetti. İntikam almanın söz konusu olmadığını, bu konunun uzun zamandır konuşulmakta olduğunu dile getiren Özgürgün, “Bu meclis iradesiyle yapılacak bir düzenlemedir” dedi.

Haberin Devamı

'KTÖS'ün rolü var'

DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, "öğretmenlerin tarihsel katkısının son derece önemli olduğunu" söyledi. İntikamcı bir anlayışın söz konusu olmadığını, örgütlenmenin profesyonelce yapılmasına olanak sağlayacaklarını dile getiren Denktaş, bunu farklı yönlere çekmenin bambaşka bir konu olduğunu ifade etti. Denktaş, KTÖS’ün de, öğretmenlerin de bugünlere gelinmesinde önemli rolü olduğunu belirtti. Hükümetin, sendikal yaşama karşıt bir duruşu olmadığını vurguladı.

'İntikamcı bir öneri'

CTP milletvekili Ömer Kalyoncu da, söz alarak, bu önerinin “intikamcı bir öneri” olduğunu savunarak, bu önerinin sadece öğretmen sendikalarını kapsadığını söyledi. Kalyoncu, “Bu kabul edilebilir bir davranış değil” dedi. Maliyeye yük getirdiğini söylemenin “tuhaf bir durum” olduğunu ve geçerli bir argüman olmadığını savunan Kalyoncu, çalışanların örgütlenmesini teşvik yerine engellenmesini eleştirdi. Kalyoncu, CTP’nin ret oyu vereceğini söyledi.

'İç huzuru bozacak'

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, sendikal hakların uzun süreçler sonunda bedel ödenerek alındığını dile getirerek, bu hakların bir anda elden alınmasının bir kavganın işareti olduğunu, iç huzuru da bozacağını iddia etti. “Öğretmene saldırmak için isteyerek bu öneri getirildi. Önce öğretmeni linç ettirdiler sonra da öğretmenlerin elinden hakkı alacaklar. Yazıklar olsun” diyen Angolemli, hükümetin “baskıcı bir hükümet” olduğunu iddia etti. Angolemli, “Bunun hesabı size mutlaka sorulacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yasanın gerekçesi

Yasa önerisinin genel gerekçesinde, “Öğretmenlerin bağlı bulundukları en çok üyeye sahip iki sendikanın her birinin yetkili organlarınca atanacak üç yöneticisine görevleri süresince ödenekli izin verilmesinin, öğretmenlik hizmeti vermek üzere istihdam edilen bu kişilerin mesleklerini icra etmelerine engel olduğu ve eğitim öğretim faaliyet ve hizmetlerinin aksamaması için bu kişilerin görevini yapmak üzere yeni istihdamlar yapılmasını zorunlu kıldığı” ifade edilerek , bu durumun kamu maliyesine de ek yük getirdiği ve bu yasa önerisinin, bu sakıncaların ortadan kaldırılması amacıyla hazırlandığı belirtiliyor.