Siyaset Başika’da askerler görevini yapacak

Başika’da askerler görevini yapacak

09.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada Türk askerlerinin Başika Kampı’nda görevlerini yapmaya devam edeceklerini söyledi

Başika’da askerler görevini yapacak

Başbakan Binali Yıldırım, iki günlük Irak ziyaretinin ardından Ankara’ya dönüşünde basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:

YENİ BİR ANLAYIŞ: Başika Kampı üzerine başlayan ve kamuoyuna da yansıyan bazı karşılıklı söylemler üzerine Irak ile ilişkilerimizde hafif olumsuz durum meydana gelmişti. Yeni bir anlayışı tesis etmek için bu toplantı fevkalade yararlı olmuştur. Bölücü PKK başta olmak üzere DEAŞ, FETÖ terör örgütlerine karşı ortak bir anlayış içerisinde mücadele için prensip olarak anlaştık. Başika’da varlığımız; DEAŞ’ın Musul’dan çıkarılmasına yönelik koalisyon güçleri ile beraber bu mücadeleyi yapmak üzere geliştirdiğimiz, bulunma sebebimiz de Irak’a ve koalisyona yardım etmektir.

YA IRAK ÇIKARACAK YA DA: Terörün sona erdirilmesi için bilhassa Sincar’da PKK’nın konuşlanması Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Ya Irak ya peşmerge güçleri buradan PKK’yı çıkaracak ya da Türkiye olmazsa gereğini yapacak. Bunu da ziyaret esnasında ifade ettik. FETÖ’nün Bağdat ve diğer şehirlerde, Kuzey’deki Kürt bölgesel yönetiminde de faaliyetlerin sonlandırılması için çalışma istedik. Tam bir görüş birliği sağladığık.

GÖREVİNE DEVAM EDECEK: (Başika Kampı’ndan askerler çekilecek mi?) Bizim oradaki varlığımız keyfiyetten kaynaklanmıyor, mecburiyetten kaynaklanıyor. Musul’un terör örgütlerinden kurtarılmasıdır. Görevini başarı ile yapıyor Başika’daki birlik. Bu görevini yapmaya devam edecek. Şartlar ne zaman müsait olursa da bunlar konuşulacak, dostane şekilde halledilecek.

YENİ YÖNTEM VARSA GÖRECEĞİZ: (CHP’nin direnme kararı konusunda) Meclis’te konunun nasıl ele alınacağı bellidir.

Başika’da askerler görevini yapacak
Bunun dışında bir yöntem meclisin adetine geleneklerine usulüne uygun değildir. CHP’nin yeni keşfettiği yöntem varsa onu da yarın göreceğiz.

BİRLİKTE SAĞLADIK: (MHP’den fire olacağı iddiaları) MHP ile birlikte çalıştık birlikte yola çıktık. MHP ve Ak Parti, teklifin Meclis’e gelmesini birlikte sağladık. Meclis’te de teklifi en iyi şekilde savunacağız. Sayın Bahçeli açıkça ‘evet’ oyu vereceğini, verdiği oyun da referandum sürecinde arkasında olacağını söyleyerek, bütün dedikoduları spekülasyonları geride bırakmıştır.

Haberin Devamı

Terör örgütleri ortak sorunumuz

Başbakan Binali Yıldırım, Irak gezisinin ikinci durağı Erbil’de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Ofisi’nde basın mensuplarına açıklama yaptı. Erbil’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Yıldırım, Barzani’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin önemine işaret etti. Bağdat ve Erbil’de faydalı görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, “Görüşmelerimizin çerçevesi iki başlık altında toplanabilir. Bunlardan bir tanesi terörle ortak mücadele, ikincisi de ekonomik konularda, yatırım konularında ve bölgenin huzura kavuşması konusunda daha fazla çalışmak” dedi.

‘İnsanlığın belası’

DAEŞ, PKK ve FETÖ’nün sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Irak ve Suriye’nin de meselesi olduğunu kaydeden Yıldırım “Bir yandan Musul’un DEAŞ’tan temizlenmesi için sizin de içinde aktif olarak yer aldığınız, Irak Merkezi Hükümeti, koalisyon güçleri bizim de verdiğimiz desteklerle bu operasyonlar yürüyor” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı Fırat Kalkanı Harekatı’nı sürdürdüğünü anımsatan Yıldırım, “Ortak hedefimiz bölgenin ve bütün insanlığın baş belası olan bu sapık örgütü kontrol altına almak, ortadan kaldırmak. Bu konuda uluslararası camia daha çok destek vermelidir” diye konuştu. (ERBİL AA)

Yazarlar