Prof. Dr. Metin Taş

Prof. Dr. Metin Taş

ymmmetintas@gmail.com

Tüm Yazıları

Böyle şey olur mu” demeyin; vergi dairesinden bir tebligat geldiğinde gerekeni yapmazsanız başkasının vergi borcunu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bir kişi vergi borcundan dolayı takibe alındığında, vergi dairesi tarafından bu kişinin mal varlığıyla birlikte alacakları da tespit ediliyor. Özellikle alacakların tespiti evrak üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla, alacağın tahsil edilip edilmediği konusu üzerinde fazla durulmadan kâğıt üzerinde borçlu olduğu tespit edilen kişilere bir tebliğ gönderiliyor.
Tebliğde, “Dairemiz mükellefi ... ile yapmış olduğunuz ... TL’lik mal alışından doğan borcunuzun ödenip ödenmediğinin bildirilmesi, ödenmemiş ise ilgili kişiye değil ... vergi dairesine ödenmesi...” benzeri ibareler yer alıyor.

Haberin Devamı

Cevaplamak şart

Vergi dairesinin takibe aldığı kişiye borcu olmayanlar, çoğunlukla “Ben borcumu ödedim, bir şey yapmaya gerek yok” diye düşünüyor. Sorun da bu noktadan sonra başlıyor. Kanuna göre, eğer gelen tebliğe 7 gün içinde cevap verilmezse, “borç yeddinde sayılıyor.” Yani, ilgili kişiye borçlu olduğunuz kabul ediliyor.

Olaylar son noktaya geldiğinde, yani süreyi kaçırdığınızda borcu ödemekten başka çareniz yok. Dava açmanız işlemin yürütmesini durdurmuyor. Borcun olmadığı, “menfi tespit davası” açılarak ispat edilebiliyor. Ancak, bu davanın sonuçlanması zaman alıyor.

Çözüm ne?

Öncelikle gelen tebligatlar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Eve gelen tebligatlar konusunda aile fertlerinin “uyanık” olması ve muhatabı derhal bilgilendirmesi çok önemli. İşyerine gelen tebligatlarda ise tebligat çalışanlardan herhangi birine yapılabiliyor. Bu nedenle, bekçi, çaycı demeden bütün çalışanların konuya dikkatlerinin çekilmesinde fayda var. Gelen tebligatın anında size ulaştırılmasını sağlayın. Tebligatı görmeden cevap veremeyeceğiniz için bu nokta çok önemli.
Bundan sonraki aşama ise borcunuz olmasa dahi 7 günlük süreyi geçirmeden yazıya cevap verilmesi. Borcunuzu ödemişseniz, borcunuzu ödediğinizi bildiren bir cevap yazın ve yazınızın kayda alındığından emin olun. Yazıya ödemeyi kanıtlayan belgeleri eklemeyi unutmayın. Borcunuzu kısmen veya tamamen ödememişseniz, aynı süre içinde borç miktarınızı belirten bir yazı ile cevap verin. Aksi halde başınıza olmadık şeyler gelebilir.

Haberin Devamı

Aman dikkat...

Sigara yasağına uyum

Uzun sayılabilecek bir süredir uygulanan kapalı mekânlarda sigara yasağına uyum konusunda bazı sorunlar olduğu anlaşılıyor. Kişisel gözlemlerimiz de bu yönde. Bazı işletmelerde hatırlı müşteriler için özel sigara içme kabinleri tahsis ediliyor. Bazılarında, geç saatlerde sigara içilmesine izin veriliyor.

Girişinde güvenlik kontrolü yapılan işletmelerde ise daha kestirme çözüm üretilmiş. Bu işletmelerde koyu renkli şişeler küllük olarak kullanılıyor. Güçlü bir havalandırma ve loş ışıklar dumanı gizliyor. Denetim ekibi geldiğinde ise içeriye tüyo verilerek tedbir alınıyor. Yani, herkes bir yol tutturmuş gidiyor. Olan yine göz önündeki işletmelere oluyor.

Sigara yasağının etkin olarak denetlenmesi kolay değil. Uygulanan para cezalarının yüksekliği ayrı bir “avanta ekonomisi” yaratmış durumda. Oysa ruhsat uygulaması yoluyla konu yasal bir zemine oturtulabilir. Sigara içmeyenlerin korunması amacıyla kota uygulanması veya ayrı bölümler yapılması gibi yollara başvurulabilir.

Haberin Devamı

Hesabımıza göre ruhsat olayında en az 5 milyar TL gelir potansiyeli var. İyi para değil mi?

SORU-CEVAP

Yeni bir limitet şirket açtık, endüstriyel tesisler ve fabrikalar için makina imalatı, elektrik kontrol panoları imalatı yapıp sonrasında montaj ekibi gönderip kurulumunu montajını yapıyoruz sonrasında çalıştırarak ve teslim yazısını işveren ve yüklenici karşılıklı olarak imzalayıp işi-projelerimizi teslim ediyoruz. Müşterimizle olan anlaşma sözleşmemiz gereği iş bitiminde ancak fatura kesebiliyoruz. Bu durumun yasal açıdan sakıncası var mı? (Cemal M.)

Verdiğiniz bilgilere göre, üstlenmiş olduğunuz iş “anahtar teslimi” niteliği taşıyor. Yani sistemin tamamlanmasına kadar olan bütün süreci üstlenmişsiniz. Gönderdiğiniz iletinin tamamına baktığımda, işin bitiminin söz konusu tesisin çalışır halde kullanıcısına teslim edildiği zaman olarak belirlendiği anlaşılıyor. Dolayısıyla, iş tamamlanmadan fatura kesmeniz gerekmiyor. İletinizde ayrıntılı olarak açıkladığınız işlemler doğru.

***

Matrah artırımı yasası çıktıktan sonra devam eden incelemeleri sonlandırılıp mükelleflere matrah artırımı şansı verilirken, mükelleflerin savcılığa gönderilmesinin önü de kesilmiştir. İncelememiz önceden tamamlandığından borcumu ödediğim halde biz arada kalan mükellefler hapis cezası almakla karşı karşıya kalacağız. (Burak G.)
Belirttiğiniz durum devam eden incelemeler lehine bir durum ortaya çıkarmış durumda. Bu bir çelişki yaratmış olsa da borcunuzu ödemeniz ve ilgili yıl içinde matrah artırımında bulunmanız ceza yargılamasını etkilemiyor. Mevcut yasal düzenleme bu yönde. Bu konuda bir yasa çıkması ihtimali yok denecek kadar az. Maliye Bakanlığı’nın bu duruma çözüm getirmek istemesi halinde başka çözüm yolları var. Dolayısıyla, aynı durumda olanların taleplerini meslek odaları aracılığıyla bakanlığa iletmelerini öneririm.