Gündem Bayramda herkes gezecek

Bayramda herkes gezecek

27.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram tatilinin 10 gün olması turizmcileri sevindirdi. Akdeniz ve Ege’deki tesislerin tamamı doldu. Tatil için plan yapamayanların tercihi ise günübirlik ya da birkaç gece konaklamalı kısa geziler Bu kapsamda kültürel ve tarihi güzellikleri keşfetmek, doğayla bütünleşmek, eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için alternatif bayram rotalarını derledik

Bayramda herkes gezecek

Bayram tatili başladı. 1-4 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı birleştirilerek tatil, 10 güne çıkarılmıştı. Aylar öncesinden tatil planları yapanlar, hem istedikleri tur paketlerinden hem de erken rezervasyon fırsatlarından yararlanma fırsatı yakaladılar. Tatil süresinin 10 gün olarak belirlenmesinin ardından yurt içinde özelikle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki tatil beldelerinin tamamı dolarken, yurt dışı için Balkanlar, İtalya, Orta Avrupa ülkeleri tatilcilerin en yoğun ilgi gösterdiği yerler oldu. Tatil için plan yapamayanların tercihi ise günübirlik ya da 2-3 günlük kısa geziler. Tatilde yaşadığı şehri ve yakınındaki kültürel ve doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için bayram rotalarını derledik:
Tarihin izinde
Medeniyetler beşiği İstanbul, yüzlerce tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Dünya mirasını ayakta tutan şehirde görülmesi gereken yapıların başında Tarihi Yarımada’da yer alan Sultan Ahmet, Süleymaniye, Nuru Osmaniye, Beyazıt, Laleli camileri geliyor. Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yeni Cami, Fatih Cami ve Külliyesi, Pertevniyal Valide Sultan Cami ihtişamıyla dikkat çekiyor.

Bayramda herkes gezecek


Sakinlik arayanlara
İstanbul’da sakinlik arayanlar, yemyeşil tabiatıyla şehrin arka bahçesi olan, Osmanlı’ya sığınan Polonyalılar tarafından kurulan Polonezköy’e yollarını düşürebilirler. Yine doğal güzellikleriyle dikkat çeken Şile ve Ağva da İstanbulların tercihleri arasında. Şile’de Ağlayan Kaya, Şile Feneri, Şile Kalesi’ni gezebilir şile bezinden yapılmış ürünlerden satın alabilirsiniz. Ağva’da da ağaçlar arasında kahvaltı yapabilir, tekne turlarına katılabilirsiniz. İstabul’da Belgrad Ormanı, Atatürk Arboretumu, Anadolu Feneri, Garipçe’ye de uğrayabilirsiniz. Denize girmek isteyenler için Şile, Riva ve Kilyos’un yanı sıra Silivri’deki Selimpaşa da iyi bir seçenek.
Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada, doğal güzellikleri, tarihi evleriyle masalsı bir gün geçirmenizi sağlayacak. Adalarda bisiklet turları yapabilir, denize girebilir, manzaraya karşı yemek yiyebilirsiniz.

Eğlencenin adresleri
Bayramda herkes gezecek

Eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için seçenek çok. Miniatürk, Dünyanın en iyi 4. Roller Coaster’ı, Fatih’in Rüyası gibi 30’u aşkın ünitesi ile Vialand, binlerce deniz canlısının bulunduğu Florya’daki İstanbul Akvaryum, Darıca’daki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı da tatilde gidilebilecek yerler arasında.
Yeşil Bursa’ya yolculuk
Bursa, Osmanlı’nın ilk başkenti olma özelliğini taşıyor. Yeşil doğasıyla dikkat çeken şehirde Ulu Cami, Koza Han, Muradiye Külliyesi, Yeşil Türbe, Tophane Saat Kulesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Cumalıkızık, Tirilye ve Misi de gezilebilir.

Dünya mirası Efes
Bayramda herkes gezecek


İzmir Selçuk’taki Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde. Hristiyanların hac mekânı olarak kabul edilen Efes, 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş bir merkez. Meryem Ana Evi, dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Celsus Kütüphanesi, Yedi Uyuyanlar görülmeli. Geleneksel mimari yapısıyla meşhur Şirince Köyü de ziyaret edilebilir.

Çanakkale gitmeye değer
İstanbulluların özellikle hafta sonu kaçamak adreslerinden biri olan Çanakkale’de Kilitbahir Kalesi, Şehitler Abidesi, Kabatepe, 57. Alay Şehitliği, Conk Bayırı’nı ziyaret ederek tarihe tanıklık edebilirsiniz. Dünyanın en ünlü antik kentlerinden olan Truva Antik Kenti’ni de görmelisiniz. Çanakkale’ye bağlı Bozcaada ve Gökçeada da bozulmamış doğasıyla en güzel fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz yerlerden.

Eskişehir her yere yakın
Eskişehir konumu nedeniyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere yakın. Hızlı tren seferlerinin bulunduğu şehir, köprüleri, heykelleri, Tarihi Odunpazarı Evleri, Sazova Parkı’ndaki Masal Şatosu’yla dikkat çekiyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller, Lületaş, Çağdaş Cam Sanatları, Eti Arkeoloji, Kurtuluş müzeleri, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Seyitgazi, Haller Gençlik Merkezi tatilde ziyaret edilebilir.

Bayram trafiği
Yakamoz / Abbas GÜÇLÜ


Görünen o ki, bayram trafiği çok yoğun geçecek. Dünden yola çıkanlar çok fazla ama sanki bu yoğunluk, daha birkaç gün sürecek.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılması ve sezonun son tatili niteliğini taşıması nedeniyle, yolların önceki yıllara göre daha kalabalık olacağını açıkladı. İyi de asıl önemli olan, ne önlem aldılar?
Örneğin kamyonlar, hangi saatlerde trafiğe çıkacak, hangi saatlerde trafiği hangi şekilde rahatlatacaklar, keşke bir de onu açıklasalar!..

Bayramda herkes gezecek


Bir önceki bayramda, kamyonların, günün belirli saatlerinde, birkaç saatliğine de olsa, kenara çekilmesi, trafiği müthiş rahatlatmıştı!
Umarız yine böylesi güzel sürprizler olur!.. Peki, arabayla yola çıkmak için en doğru saat ne? Sabahın körü mü yoksa gece yarısı mı? Her ikisi de riskli, çünkü herkes o saatte yola çıkıyor ve zor saatler yaşanıyor. Tecrübe konuşuyor dersek yalan olmaz!..
Keyfini çıkartın!
Araba, uçak, feribot ya da her ne ile yola çıktıysanız, şu saatte orada olmalıyım diye bir çaba içerisine girmeyin! Yoksa ne yol biter ne de sinir harbiniz. Ve tatile nasıl başlarsanız öyle gider. Bu yüzden gerginliği bırakıp, kaç saat sürerse sürsün, yolculuğun keyfini çıkartmaya bakın.
Arabayla seyahatin keyfi bir başka. Özgürlüğün tadına varırsınız. İstediğiniz yerde mola verir, istediğiniz yerde alışveriş yapar, istediğiniz yerde hadi şurada bir denize girelim der veya kendin pişir, kendin ye tarzı yerlerde ailenize bir ziyafet çekebilirsiniz. Bu konuda, ömrü yollarda geçenlerin, bir tüyosu var: Kamyoncuları takip edin, onlar nerede yemek yiyorsa oraya gidin... Yaşamları, yollarda geçtiği için hem en hijyen, hem en hesaplı, hem de en lezzetli tatları onlar bilir ama yine de beklentiyi çok yüksek tutmamakta yarar var...
Sakın vazgeçmeyin!
Sakın ola tatil için zamanım yok diyenlerden olmayın. İstenilirse, tatile her zaman fırsat yaratılabilinir. Eğer mazeret üretmeye kalkarsanız da ömür boyu, tatil olanağı bulamayabilirsiniz. Tatil deyince, ille de çok uzun ve çok pahalı rotalar çizmek gerekmiyor.
Bazen günübirlik tatiller bile çok eğlenceli olabiliyor. Hafta sonu tatillerini ise hiç ihmal etmeyin, ayda bir de olsa, önüne ya da arkasına ekleyeceğiniz bir gün ile yurt içi veya yurt dışında, çok renkli seyahatler yapabilirsiniz, yeter ki isteyin...
Çalışmak ne kadar önemliyse, moral de o kadar önemli. Her tatil, çalışma zevkinizi ve temponuzu düşürmeyecek, aksine daha da artıracaktır...
Tatil içinde tatil
10 gün az bir zaman değil. Bir yere çakılıp kalmayın derim. Yakın mesafede, keşfedilmeyi bekleyen çok güzel yerler olduğuna eminim. Yorucu, pahalı ya da bir dahaki sefere demeyin, atlayın gidin, kesinlikle pişman olmayacaksınız.
Ve siz siz olun, çok güneşte kalmayın, hastanelik olmayın! Keyif ararken, hüzünle dönmeyin. Dolu dolu yaşanan, bol anılı tatiller.

Uçan Koltuk ile grafitili buluşma

SunExpress’in uluslararası pazarlama kampanyası Uçan Koltuk, takipçilerini Alaçatı’dan Antalya’da grafitiyle buluşturdu. Kampanya kapsamında Stalker lakaplı grafiti sanatçısı Adil Çal, Alaçatı ve Antalya’nın en görünür iki köşesine Uçan Koltuk yorumlarını çizimleriyle birleştirerek bir performansa imza attı. Sanatçının çizimleri önünde fotoğraf çekerek #sunexpressgrafiti hashtag’iyle paylaşımda bulunan bir izleyici iki kişilik uçak bileti kazandı.

‘Film stüdyosunu andırıyor’

Dilek Aydoğdu: Farklı kültürler, zengin anılar denildiğinde kuşkusuz ilk akla Uzak Doğu gelir. Özellikle Bangkok’ta yüzen çarşıya gitmişseniz bol miktarda fotoğrafla yurda dönersiniz. Adeta açık hava film stüdyosunu andıran yüzen çarşı, bize de bu fırsatı fazlasıyla verdi.

‘Merhaba’

Handan Tuncay: Akropolislerin en meşhuru olan M.Ö. 5. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Atina Akropolisi’nden hepinize merhaba.