Siyaset 'Beklentiler açıkça iletildi'

'Beklentiler açıkça iletildi'

16.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışışleri Bakanı Tillerson’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. 3 saat 15 dakika süren görüşmede Türkiye’nin terörle mücadeledeki beklentilerinin Tillerson’a ‘açık bir şekilde iletildiği’ kaydedildi

Beklentiler açıkça iletildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Kritik öneme sahip kabul, 3 saat 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Görüşmede, Zeytin Dalı Harekatı, ABD’nin YPG’ye silah yardımı, Münbiç’teki YPG varlığının sonlandırılması dahil pek çok kritik konu gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson dün akşam Ankara’ya geldi. Tillerson’ın Ankara’ya gelişi nedeniyle Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan yoğun güvenlik önlemleri alındı.

3 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ

Ardından dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçen Tillerson, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından saat 19.40’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edildi. Kabul basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşmede, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Afrin’e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı başta olmak üzere, ABD’nin YPG’ye silah yardımı, Münbiç’teki YPG varlığının sonlandırılması dahil pek çok konu masaya yatırıldı. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Kritik öneme sahip görüşme, 3 saat 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

İKİLİ İLİŞKİLER GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Beştepe’deki kabulde, başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı. Görüşmede Türkiye’nin tüm bu konulardaki önceliklerinin ve beklentilerinin ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’a “açık bir şekilde iletilmiş olduğu” da kaydedildi.

'GÜVENLİĞİMİZ İÇİN HER TÜRLÜ ADIMI ATARIZ'

Alınan bilgiye göre görüşmede Türkiye’nin öncelik ve beklentileri şöyle sıralandı:

- Terör örgütü listesine alınan PKK’ya para ve silah yardımından vazgeçin.
- Türkiye güvenliği için her türlü adımı atma konusunda kararlıdır.
- Sabrımızı test etmek ne size ne diğer müttefiklere yarar sağlar.
- Bölgede istikrar için muhatabınız Türkiye’dir. Başka partner aramayın.
- DEAŞ’la mücadelemiz sürecek ama PKK’yla da mücadelemizi sürdüreceğiz.
- Bölge güvenliği için terör örgütlerini dışlayan ve terörü resmi politika haline getirmeyen iyi niyetli her türlü yaklaşıma açığız.
- Türkiye örtülü ambargoyu müttefikliğin ihlali sayar.

YPG'YE AĞIR SİLAH VERMEDİK

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye ziyareti öncesinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaptığı açıklamalarda PYD/YPG’ye asla herhangi bir ağır silah desteği vermediklerini iddia etti. Beyrut’ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Tillerson, “Dolayısıyla YPG’den geri alınacak bir şey yok. Türkiye ile ana hedeflerimiz tamamen ortak” dedi. Türkiye, ABD’nin DAEŞ’le mücadele gerekçesiyle YPG’ye verdiği silahları geri almasını söylüyor.

ANKARA PALAS MESAJI

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bugün de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşecek. Dışişleri Bakanlığı; Çavuşoğlu ile Tillerson’un görüşmenin ardından yapacağı ortak basın toplantısının yerini Ulus’ta bulunan Ankara Palas olarak belirledi. Ortak basın toplantısının bugün saat 11.00’de yapılması planlandı. 1924’te Atatürk’ün isteği üzerine inşaatına başlanan Ankara Palas, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten Birinci Meclis ile daha sonra yapılan İkinci Meclis binasının karşısında bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, toplantılarda Ankara Palas’ı nadir olarak kullanıyor. Toplantı yerinin Birinci Meclis’in karşısında bulunan Ankara Palas olarak seçilmesi sembolik bir mesaj verme isteği olarak yorumlandı.

Beklentiler açıkça iletildi

MITCHELL, TBMM'DE

Tillerson’un ziyareti öncesi Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess A. Mitchell dün TBMM’yi ziyaret etti. TBMM Dış İlişkiler Başkanlığı görevlilerince karşılanan Mitchell ve beraberindeki heyet, ilk olarak FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Meclis’in, atılan bombalar nedeniyle zarar gören alanlarını gezdi. Daha sonra Genel Kurul Salonu’una giren Mitchell’e görevliler, salonun genel özellikleri hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 15 dakikalık ziyaretin ardından Mitchell ve beraberindekiler TBMM’den ayrıldı.

Yazarlar