Ekonomi BES’i aksatan şirket ‘fatura’ ödeyecek

BES’i aksatan şirket ‘fatura’ ödeyecek

22.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hazine Müsteşarlığı’nca, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım düzenlemesine ilişkin, “İşveren, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorundadır” açıklaması yapıldı.

BES’i aksatan şirket  ‘fatura’ ödeyecek

Bilindiği gibi, kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanlarla, işe başlayan 45 yaşını doldurmamış çalışanlar 1 Ocak 2017’den itibaren işverenleri aracılığıyla sisteme otomatik dahil edilecek.

Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviki verileceğine işaret edilen açıklamada, cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlara, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na göre 1000 lira tutarında devlet katkısı sağlanacağı anımsatıldı.

Yüzde 3 kesilecek

Bunun yanı sıra emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i oranında ek devlet katkısı teşviki verileceğine dikkat çekildi.

İşverenlerin öncelikle, otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş en az bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi imzalamak zorunda olduğu kaydedilen açıklamada, “Halihazırda sektörde faaliyette bulunan 18 emeklilik şirketi ile işverenlerin sözleşme imzalaması mümkün bulunmaktadır” denildi.

İşverenin, katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaması veya geç aktarması halinde çalışanın birikiminde oluşabilecek parasal kaybı telafi etmek zorunda olduğu belirtilen açıklamada işverenlerin çalışanların katkı paylarının yönlendirileceği fonlara ilişkin olarak ‘faiz içeren’ veya ‘faiz içermeyen’ şeklinde tercihlerini almak, tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulunmakla yükümlü bulunduğuna dikkat çekildi.

Çalışanların ücretinden kesilecek asgari katkı payı miktarının, ilgisine göre prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın yüzde 3’ü olacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

BES’i aksatan şirket  ‘fatura’ ödeyecek

2 ayda cayma hakkı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, BES’e ilişkin, “Sadece sisteme giriş zorunlu. Sisteme otomatik olarak girilir, ilk katkı payı kesildikten sonra 2 ay içinde kişinin cayma hakkı vardır. Sistemden çıkılması durumunda da hiçbir hak kaybı yaşanmamaktadır. Bu yönüyle de aslında ihtiyari bir sistemdir. Yani asla zorunlu bir şey değil” dedi.

Eroğlu, AA’ya, Avrupa’da tasarruf oranının Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 30’una tekabül ettiğini, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 13 olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Emekliliğin amacı tasarruf açığını kapatarak, insanların gelecek garantisini sağlamaktır. Özellikle devlet, yatırılan tutar üzerinden yüzde 25 katkı sağlamasına rağmen bireysel emeklilik tam anlamıyla bilinmiyor. İnsanlar daha fazla bilgi almak istiyor ancak nereye gideceklerini bilmiyor. Otomatik katılımla bu durum ortadan kalkıyor ve çalışanlar sisteme otomatik olarak girmiş oluyor.”

Yazarlar