Siyaset Beş partiden iç tüzük uzlaşısı

Beş partiden iç tüzük uzlaşısı

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Yıldırım’ın başkanlık ettiği, iktidar ve muhalefet üyelerinin Meclis Başkanlık Divanı toplantısından “iç tüzük uzlaşması” çıktı. Beş partiden birer grup başkanvekilinin katılımıyla, “iç tüzük uzlaşma komisyonu” kurulacak.

Beş partiden iç tüzük uzlaşısı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın daveti doğrultusunda beş siyasi parti grubunun grup başkanvekilleri, TBMM başkanvekilleri ve TBMM idare amirleri, dün Meclis’te bir araya geldi. İki grup başkanvekilinin de yurt dışında olması nedeniyle toplantıda MHP’yi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı temsil etti. Yıldırım, toplantıda TBMM İçtüzüğü değişikliğini gündeme getirdi. AK Parti’nin sil baştan yeni bir iç tüzük için üç alternatifli bir çalışma yürüttüğünün basına yansıdığına dikkati çeken CHP’liler, taslak için “1. alternatif grip, ikincisi sıtma, üçüncüsü ölüm” nitelemesinde bulundu.

Haberin Devamı

Yıldırım ise, kendisinin anayasal zorunluluk çerçevesinde teknik içtüzük değişikliğinin yapılmasını gerekli gördüğünü ifade etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından “550 milletvekili, sözlü soru, Bakanlar Kurulu, gensoru” gibi yeni sisteme aykırı ifadelerin tüzükten çıkarılması gibi zorunlu değişikliklerin süratle yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Yıldırım, bu çerçevede hazırladığı taslak metni partilere göndereceğini söyledi. Alınan karar uyarınca bu taslak beş parti grubunca da onaylanırsa teknik iç tüzük değişiklik önerisi beş partinin ortak önerisi olarak en geç pazar gününe kadar TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

‘Ben de bir çalışayım’

Toplantıda Meclis araştırma komisyonlarının raporlarında yer alan önerilerin yürütmede ne ölçüde hayata geçirildiği, çıkarılan yasaların uygulamaları ve etkilerinin izlenmesi için daimi bir komisyon kurulması da benimsendi.

Haberin Devamı

CHP’nin “Cumhurbaşkanı kararnamelerinin Meclis’in yasama yetkisindeki alanlara ne ölçüde girdiğinin tespiti için her partiden bir temsilci ve bağımsız bürokratların yer alacağı bir komisyon” kurulması önerisi ise Ak Parti kanadınca kabul edilmedi. Yıldırım’ın ise “Bunun üzerinde ben bir çalışayım” dediği öğrenildi. Toplantıda, milletvekillerinin yasa teklifi hazırlamalarına teknik destek sağlamak için “destek bürosu” kurulması ve kanunlar kararlar dairesinin güçlendirilmesi de benimsendi.

Meclis’e 1.8 milyar lira bütçe

TBMM Başkanlığı milletvekili sayısı 600’a çıkan Meclis için 2019 yılı bütçesini 1 milyar 817 milyon 677 bin TL olarak teklif etti. Teklif, CHP’nin cari transferlerdeki bazı artışlara ilişkin itirazlarına karşın Meclis Başkanlık Divanı’nda kabul edildi. Teklif 2018 yılında 1.2 milyar TL olan Meclis Bütçesi’nde yaklaşık yüzde 45 oranında bir artış öngörüyor.

Bütçe’nin en büyük kalemini oluşturan personel giderleri kapsamında, memurlar için 208.8 milyon TL, sözleşmeli personel için 433.6 milyon TL, işçiler için 107.9 milyon TL, diğer personel için 10 milyon TL, milletvekilleri için 196 milyon TL’lik ödenek ayrıldı.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da oturma düzeni değişmeyecek

Toplantıda ilk olarak Genel Kurul’daki oturma düzeni görüşüldü. CHP ve HDP, AK Parti ve MHP’nin yan yana oturacağını gösteren bir grafiğin basına yansıdığına dikkati çekip “milletin vermediği bir koltuğa hiç kimsenin oturma hakkı yok” diyerek bunu kabul edemeyeceklerini ifade etti. Yıldırım ise, bu grafik çalışmasının TBMM Başkanlığı’na ait oladığını söyledi. “Biz oturma düzeni ile ilgili bir çok taslak düşündük ama sonuçta bu konuda kararı partilere bıraktık” açıklamasını yaptı. CHP temsilcileri bunun üzerine “Basında yer alan grafik daha önce TBMM’nin hazırladığı benzer grafiklere çok benziyor. Belli ki bir şey hazırlanmış ve bürokrasiden sızmış” görüşünü dile getirdi.

MHP temsilcileri partilerinin AK Parti’nin yanında oturma gibi bir talebi olmadığını söylerken, AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da, “basına yansıyan provokatif amaçlı bir grafik” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin ardından partilerin sayısal güçlerine göre salonda oturma düzeninin aynen devam etmesi benimsendi.