Siyaset Beş yıl için seçilmiş niye görevi bıraksın?

Beş yıl için seçilmiş niye görevi bıraksın?

18.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, “Anayasa değişiklik teklifi ile Cumhurbaşkanının Meclisi feshedebileceği” tartışmalarına ilişkin, “Cumhurbaşkanı Meclisi seçime götürebilir ancak bunun karşılığında kendi seçimini de yenilemesi, yani görevden çekilmesi gerekir. Beş yıl için seçilmiş bir Cumhurbaşkanı görevini niye bıraksın, görev süresini niye kısaltsın?” dedi.

Beş yıl için seçilmiş niye görevi bıraksın

Şentop, bugün 2. tur görüşmelerine başlanacak anayasa değişiklik teklifine ilişkin muhalefetin, “Yasama yetkisinin, kararname çıkarma yetkisi verilerek Cumhurbaşkanına devredildiği” itirazlarının yanlış olduğunu söyledi. Teklifte Cumhurbaşkanının kararname yetkisinin, tamamen yürütme alanı ile ilgili olduğunu vurgulayan Şentop, “Temel haklarla, siyasi haklar ve kişi hakları ile ilgili bir düzenleme yapma imkanı yok. Ayrıca anayasada, kanunla düzenleneceği belirtilen hususlar var. Bu konularda da kararname ile düzenleme yapmak mümkün değil. Bir konuda kanunla önce düzenleme yapılmışsa veya kararname ile düzenleme yapılmış konuda daha sonra kanun çıkarsa kararname hükümsüz hale geliyor. Diyelim Cumhurbaşkanı bir kararname ile düzenleme yaptı ama Meclis bunu beğenmiyor. Meclis bunun üzerine o konuyla ilgili bir kanun çıkartır, Cumhurbaşkanının kararnamesini geçersiz hale getirebilir” diye konuştu.
Teklifte, Cumhurbaşkanının tek taraflı olarak Meclis’i seçime götürme yetkisinin olmadığını kaydeden Şentop, Cumhurbaşkanının Meclis’i seçime götürebileceğini ancak bunun karşılığında kendi seçimlerini de yenilemesi, yani görevden çekilmesi gerektiğini ifade etti. Şentop, “Cumhurbaşkanı Meclis’i seçime götürmek istiyorsa, bunun bedeli görevden çekilmesidir. Beş yıl için seçilmiş bir Cumhurbaşkanı görevini niye bıraksın, görev süresini niye kısaltsın? Sonuçta seçim yapılacak, gidersin ve gelemeyebilirsin, seçimde kazanmanın garantisi yok” dedi.