Dünya Birbirlerini ezdiler!

Birbirlerini ezdiler!

21.11.2016 - 09:35 | Son Güncellenme:

Musul'dan kaçan sivillere su ve yiyecek dağıtılırken ortaya çıkan tablo, insanlığın vicdanını sızlattı. Onlarca kişi bir parça yiyecek almak için birbirini ezdi, kalabalık kamyonetlerin arkasından koştu.

Birbirlerini ezdiler

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda, sayıları on binleri bulan siviller evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Cephe hattında terör örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle ordu birlikleri çok yavaş ilerleyebiliyor. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan general Sami El Aridi, "Bizi en çok yavaşlatan sivillerin varlığı. Bizler askeriz, insani görev yapmak için eğitilmedik" sözleriyle yaşanan tabloyu anlattı.

Kuşatma altındaki kentten hafta sonu da birçok sivil ellerinde beyaz bayraklar ve çantalarıyla Musul'dan kaçmayı başardı. AP, kentin halen 1 milyondan fazla sivile ev sahipliği yaptığını bildiriyor.

Reuters haber ajansı ise, Musul'un hemen dışında dağıtılan yiyecek ve içecek yardımlarını fotoğrafladı. Yüzlerce kişinin yardım için sıraya girdiği bölgede, kamyonetlerin gelmesiyle izdiham yaşandı. Fotoğraflarda bir parça yiyecek için kalabalığın birbirini ezdiği, yardım dağıtılan kamyonetin peşinden koştuğu görülüyor.

Haberin Devamı

Tek geçim kaynakları küçükbaş hayvanları ve araçlarıyla çatışma bölgelerinden kaçan Musullu sivillerin bazıları ise, Peşmergenin güvenlik için kazdığı hendekleri aşamıyor. Başika kasabası yakınındaki Ömer Kamçı'da bekleyen 80 aile, dört gündür hendeği geçmeyi bekliyor. Ailelerin hedefi hendeğin ardındaki bölgede bulunan güvenli bölgedeki çadırlara ulaşmak.

17 Ekim'de Irak ordusu, peşmerge güçleri, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin katılımıyla başlayan Musul operasyonuna, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon destek veriyor.

Kasım ayı başında kent merkezine girmeyi başaran ordu birlikleri, sokak çatışmaları nedeniyle çok yavaş ilerliyor. IŞİD teröristleri, keskin nişancı ve bomba yüklü araçlarla mevzilerini savunuyor.

Halihazırda evlerini terk edip çadır kentlere veya yakınlarının yanına kaçan sivillerin sayısı, 100 bine yaklaşmış durumda.

Yazarlar