Siyaset Biz de ABD’ye istediğini vermeyiz

Biz de ABD’ye istediğini vermeyiz

19.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişimi gecesi Marmaris’te bulunduğunu belirterek, “10-15 dakika daha kalsam, öldürülmüş olacaktım” dedi. İdam cezası parlamentodan çıkarsa onaylayacağını söyleyen Erdoğan Gülen’in iadesi konusunda gözdağı verdi

Biz de ABD’ye istediğini vermeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN International kanalına verdiği röportajda 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan, “darbe girişimi sırasında neredeydiniz?” soruşuna şu yanıtı verdi: “Ailemle birlikte tatildeydik ve Marmaris’teydik. O gece saat 10 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik. Eşim damadım ve torunlarım hepsi benimle baraberdi. Fakat harekete geçmeden önce, kameraları ve medyayı davet ettik. Ancak ulusal yayınlara, insanlar televizyonlara ulaşamadı ve B planına geçtik. Bazı haber televizyonlarıyla akıllı telefonlar vasıtasıyla bağlantı kurduk ve halkı meydanlara davet ettik. Ve halkın sokaklara döküldüğü bilgisi geldi. Bu darbecilerin anladığı tek dil, halkın darbeye karşı durmasıydı. Ben orada 10-15 dakika daha kalsam, öldürülmüş olacaktım ya da kaçırılmış olacaktım.”

F16’lar uçuş yapıyordu

Erdoğan, “İstanbul’a döndüğünüzde havada savaş uçakları vardı, tehlike vardı?” denilmesi üzerine ise, “An be an haberim vardı. Atatürk Havalimanı’nda kontrol kulesinin kontrolünü ele geçirmişlerdi. Telefondan İstanbul Emniyet Müdürü’ne, kendilerine darbecilerin buradan boşaltılması gerektiği emrini verdim. Darbecilerin temizlenmesini emrettim. Pilotuma ne kadar havada kalacağımızı sordum, o da bana 3-4 saat olduğunu söyledi. F16’lar alçak uçuş yaptı ve bombalamaya benzer sesler çıkıyordu” dedi. Erdoğan, “İstanbul’a indiğinizde, Türkiye’nin cumhurbaşkanı olamayacağınız gibi bir şey geçti mi aklınızdan?” sorusu üzerine ise, “Böyle bir şey hiç geçmedi aklımdanı” dedi.

“Olayın ilk saatlerinde bu işi sizin planladığınız iddiaları için neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine ise Erdoğan, “Böyle bir şey planlanır mı? Bu kadar sivilim ölümüne göz yumulur mu? Tayyip Erdoğan ve arkadaşları böyle bir şeyi kabul etmeleri mümkün olabilir mi? Bu ülke için canımızı halkımız için feda etmeye hazırız” dedi. ABD Gülen’i iade etmezse ne olacak?” sorusu üzerine ise Erdoğan, “Öncelikle biz resmi iade talebimizi yapacağız. Olumlu cevap gelmezse, yarın öbür gün Türkiye’den birini isteyecek olursa, ben Cumhurbaşkanı olarak böyle bir şeye onay vermem. Bugüne kadar kimi istedilerse biz vermişizdir. Aramızda anlaşma var, stratejik ortağız, biz veriyoruz, siz niye vermiyorsunuz? Bunlar karşılıklı olmalı. Şu ana kadar bununla ilgili görüştüğüm, her hükümet başkanı bana olumlu cevap verdi şu ana kadar. Ve Dışişleri Bakanlığımızın görüşmelerinde de karşılıklı işbirliğinden bahsedilmiştir. Ortak kanun çıkarılmasıyla dayanışma yapılmasını konuşmuşuzdur. Bu hafta resmi iade sürecine başlıyoruz” dedi. Erdoğan, “Şimdi gidip FETÖ ile görüşme yapıyorlar. Bunu bizde de yaptılar. Hatta dağdaki teröristlerle yaptılar. Ben bunların gazetecilik mesleğini şerefli bir şekilde yaptığını düşünmüyorum. Bu FETÖ ile röportaj yapıyorlar ve soruyorum ikiz kulelerin vurulduğu anda Ladin ile bunlar görüşme yapsalardı acaba bu nasıl karşılanırdı?” diye sordu.

‘Beslemeye gerek yok’

Erdoğan idam tartışmaları konusunda da şunları söyledi: “Bu olaylarda 208 kişi hayatını kaybetti. Parlamento biz bunu geri getiriyoruz diyebilir. Çünkü halkın bu noktada kanaati şu; ‘kesinlikle bu teröristler öldürülmeli.’ Ben niye müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanı yıllarca cezaevlerinde besleyeyim ne gereği var? Benim canım gitmiş, canım yanıyor diyorlar. 8-15-20 yaşında gençler öldürüldü. Parlamentoda liderler bunu görüşmek suretiyle gündemlerine almaları halinde cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak kararı onaylarım.” l ANKARA Milliyet