Siyaset BM’ye müracaatı da değerlendiriyoruz

BM’ye müracaatı da değerlendiriyoruz

29.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

YSK’nın gerekçesini eleştiren Tezcan, “Mühürsüz seçimin bahanesini düşünmüşler, bulamamışlar. BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi çerçevesinde müracaat imkânımız var, değerlendiriyoruz” dedi

BM’ye müracaatı da  değerlendiriyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK’nın, partilerinin referandumun iptal edilmesine yönelik başvurusu üzerine açıkladığı gerekçeli karara ilişkin olarak, “Bu gerekçeli karar laf kalabalığıdır, bir hukuk metni değildir” dedi. Tüm hukuk yollarının deneyeceklerini belirten Tezcan, “BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi çerçevesinde müracaat imkanımız var, değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Tezcan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, YSK’nın açıkladığı gerekçeli kararını değerlendirdi. YSK’nın sayfalarca gerekçe uydurmaya çalıştığını savunan Tezcan, “Mühürsüz seçimin bahanesini nasıl yazarız diye düşünmüşler. Gerekçe bulamamışlar, bulamadıkları için kanun maddelerini tekrarlamışlar. İlk 8 sayfaya baktığımızda, herhalde YSK seçimin iptaline karar verecek, ‘siz haklıymışsınız’ diyecek sanıyorsunuz... YSK seçimin meşruiyetini yok etmiştir” dedi.
Tezcan, “Bu gerekçeli karar laf kalabalığıdır, bir hukuk metni değildir. Karşı oy yazısını ayrı tutuyorum. Tarihe hukuk dersi olarak geçecek bir karşı oy yazısı var. Bu hakim üyeye bir hukukçu olarak teşekkür ediyorum. Tarihin bu kara sayfasının içerisine bir ak leke olarak düşmüştür muhalefet şerhini. Mühürsüz oy pusulaları ve zarfları geçersiz saymak demek sandık kurulundaki parti temsilcilerini işlevsiz hale getirmek demektir” diye konuştu. Tezcan, şunları kaydetti:
‘YSK çay bahçesi değil’
“Bu mühürsüz seçimde, YSK sadece sınıfta kalmamıştır, sınıfta kalmıştır bir tane üyesi hariç diğer üyeleri hukuk mektebinden çıkarılmayı içerecek bir tasdiknameyi haketmişlerdir. Bundan sonra da hukuk mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu çabayı YSK’nın sayın başkanı anlamayabilir. Bu mesele çay toplama meselesi değildir. Çay toplama oy toplamayla aynı şey değildir. YSK, çay bahçesi değil, herkes görevini yaparken, nerede, nasıl ve kim adına bulunduğunu bilecektir. YSK üyeleri millet adına görev yaparlar, çay toplamaya götürenler adına görev yapmazlar.”
YSK’nın ‘tam kanunsuzluğun’ ne olduğunu bilmediğinisavunan Tezcan, “Hukuk yollarının tümünü deneyeceğiz. BM Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi çerçevesinde müracaat imkanımız var, değerlendiriyoruz” ifadesini kullandı.