Siyaset ‘BMGK’nın adım atmasını umuyoruz’

‘BMGK’nın adım atmasını umuyoruz’

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararına hükümet ve muhalefetten ortak tepkiler geldi.

‘BMGK’nın adım atmasını umuyoruz’

TBMM BAŞKANI İSMAİL KAHRAMAN: ABD Başkanı’nın aldığı, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, günümüze kadar olumlu şekilde sonuçlandırılamayan sorunun müsebbiplerine destek çıkmak anlamını taşımaktadır. Zaman içerisinde bu kararın etkilerinin dikkatle takip edilmesi mutlak zorunluluk olsa da yakın zamanda bölgede artabilecek muhtemel şiddet ortamından yalnızca bölge ülkelerinin değil, tüm dünya ülkelerinin aynı şekilde etkileneceği de unutulmamalıdır. Bu açıdan konunun zaman kaybetmeye tahammülü yoktur ve 8 Aralık’ta meseleyi görüşmek üzere toplanacak olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bir an önce yetkisindeki tüm gücü kullanarak bu gidişi durdurma yönünde adım atması umulmaktadır. Türkiye ve bölge ülkeleri için olağanüstü öneme haiz bu değerli coğrafyada istikrarın sağlanması en büyük hassasiyetimizdir. TBMM, bugüne kadar olduğu gibi bütün gücünü bölge barışı ve Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümü için kullanmaya devam edecektir.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NUMAN KURTULMUŞ: Biz Türkiye olarak savaş lobilerine, tamtamlarına, silah lordlarına karşı barışı savunan ülkeyiz. ABD savaş tamtamlarının çağrısıyla Trump, Ortadoğu’yu yeniden ateşe atacak, tehlikeli bir karara imza attı. Hem de bu imzasını şov yaparak atmıştır. O insanlığa Ortadoğu’da yeni savaşların kapısını açan imzadır. O imza yeryüzünü sömürgeleştirmeye çalışan siyonist zihniyete girdiğini gösteren imzadır. Filistin halkını ezmek için atılan imzadır. Başkenti Kudüs olan Filistin’i saygıyla, onurla selamlıyoruz. Osmanlı barış zamanında hiçbir tek çatışma olmadı. Oraları Selahattin Eyyübi Haçlılardan aldıktan beri bütün dinlere saygı duyduk, barışın yurdu haline getirdik. Bu atılan adımların gözden geçmesi lazım. Filistin’de bütün dinler, kıyamete kadar yaşayacaktır. Orayı sonradan işgal edenlerin Kudus’ü başkent yapmaya gücü yetmez. Hesapları tutmaz.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI BÜLENT TÜFENKCİ: Trump’ın tek taraflı kararı Ortadoğu’ya saatli bir bomba gibi düştü. Bizim açımızdan ve dünya açısından bu karar yok hükmündedir. İslam ülkeleri bu konuda samimilerse mesela yapılan silah anlaşmalarını yeniden gözden geçirebilirler ve bu konuyu bir ön şart olarak ileri sürüp askıya da alabilirler.

Meclis’te protesto

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği Türk Grubu Başkanı, Ak Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Elazığ Milletvekili Ömer Serdar ve Türkiye - Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Mecliste bazı Ak Parti milletvekillerinin katılımıyla basın toplantısı düzenleyerek ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasını protesto etti. Atalay, “Amerika’nın bu tavrı, İsrail’in işgal altındaki Kudüs’ü kendi egemenliğine almayı kolaylaştırmaktan başka bir amaç taşımamaktadır. BM Genel Kurulu, Amerika’nın bu yanlış ve hukuksuz kararını tanımayacağına dair acilen bir karar almalıdır” dedi.

Haberin Devamı