Gündem Boğaziçi Üniversitesi'nden bir ilk!

Boğaziçi Üniversitesi'nden bir ilk!

05.10.2015 - 11:24 | Son Güncellenme:

Görme engellilerin engelsiz bir şekilde hayata karışabilecekleri teması ile her yıl 15 Ekim’de düzenlenen Dünya Beyaz Baston Günü’nde Boğaziçi Üniversitesi de bir ilke imza atıyor ve sinemada engelleri kaldırıyor.

Boğaziçi Üniversitesinden bir ilk

Türkiye’de ilk kez bir filmin aynı anda betimlemeli ve betimlemesiz izlenebilmesi ile görme engelliler ve engeli olmayan bireyler bir arada aynı anda sinemada film seyredebilecekler. Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu’nda her ay bir film aynı anda hem kulaklık ile betimlemeli hem de betimlemesiz gösterilecek. Biletler SineBU’dan temin edilebilecek.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), Sesli Betimleme Derneğive Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübüişbirliği ile hayata geçen; SineBUSesli Betimlemeaçılışı, 15 Ekim 2015, Perşembe günü 18.30’da Akvaryum adlı kısa film gösterimi ile gerçekleşecek.

15 Ekim’de Boğaziçi’nde Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali

Bu yıl; “Bir gün!

Herkesle aynı anda.

Erişilebilir biçimde.

Her filmi izleyinceye…” dizesiyle başlayan Erişilebilirlik Sözü ile gerçekleştirilecek 15 EkimDünya Beyaz Baston Günü’nde ayrıca, Engelsiz Erişim Derneği’nin Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştireceği Beyaz Baston ve Erişilebilirlik Festivali ile de dikkat çekilecek. Festival kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs meydanına saat 12:00’daÖzgürlüğün Ritmi Baston Şarkıları eşliğinde yürüyüş yapılacak ve Güney Meydan’da erişilebilirlik sözü ile baston şarkıları söylenecek. Güney Meydan’da ayrıca bir çok etkinlik standı yer alacak. Saat14:00’daise GETEM Direktörü Engin Yılmaz ve Engelsiz Erişim Derneği Başkanı’nın Farklılıkların Bir Arada Yaşama Kültürü: Neden Engelli ve Engelsiz Semineri, 16:00’da da Sesli Betimleme Derneği Betimleme Metin Yazım Koordinatörü Emine Kolivar ile Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Yılmaz’ın katılacağı Film ve Tiyatrolarda Yapılan Sesli Betimlemelerin Görme Engellilere Yansıması konulu panel ve söyleşi gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilk kez bir filmin aynı anda betimlemeli ve betimlemesiz izlenmesini sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu Sesli Betimleme açılışı ise,18:30’daAkvaryum adlı kısa film gösterimi ile gerçekleşecek.

Festival, 16 Ekim Cuma günü11:00-17:00 saatleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde kurulacak Erişilebilirlik Stantları ve çeşitli etkinlikler ile devam edecek. Festivalin kapanışında ise 17 Ekim Cumartesi günü saat 20:00’da Muammer Ketencioğlu Konseri ve Balkan Şarkıları ile Konseri gerçekleşecek.