Gündem Bomonti’de 100 yıl önceye yolculuk

Bomonti’de 100 yıl önceye yolculuk

03.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul müzik hayatının önemli duraklarından Babylon, 16 yıllık Asmalımescit macerasına şimdilik ara verip yeni mekânına, Bomonti’ye taşınıyor. Bomontiada ismi verilen bir kompleks dahilinde 10 Eylül’de kapılarını açıyor

Bomonti’de 100 yıl önceye yolculuk

Bomonti’nin 20. YY. başındaki haliyle ilgili şu bilgilere sahibiz: İsviçreli Bomonti kardeşlerin 19. YY.’da açtığı ve semte ismini veren Bira Fabrikası ve bu fabrikadan hareketle semte yayılan, Münih’i anımsatan bira bahçeleri, semti adeta bir eğlence ve kültür kozasına dönüştürüyordu. Aradan geçen yıllarda bu etkisini kaybeden ve unutulmaya terk edilen semtin önce birası geri döndü. Şimdi de Babylon, Bomonti’yi tekrar şaşaalı, hareketli ve renkli günlerine geri döndürecek bir çalışmaya imza atıyor.

Haberin Devamı

Önceki gün Bomonti’deki alanı, basın mensupları olarak, henüz inşaat halindeyken işçilerin çalışmasına engel olarak gezdik. Pozitif Live Direktörü Ahmet Uluğ, inşaatın açılışa kadar tamamlanıp tamamlanmayacağına dair kuşkularımıza şu yanıtı verdi: “1999’da Asmalımescit’te ilk Babylon’u açarken, ilk konsere beş dakika kala boyacıyı dışarı attık, tabelayı son anda astık ve konseri öyle başlattık. Burada da benzeri olabilir tabii.”

Bomontiada, büyük beklentilerin mekanı. Tarihi Bira Fabrikası’na her çaktıkları çivide bir kuruldan izin almak durumunda olan Cem Yegül, Vasıf Kortun ve Alexis Şanal’dan oluşan Yaratıcı Danışma Kurulu, mekanı İstanbul’da benzeri olmayan bir müzik, tasarım ve yaratıcılık bölgesine dönüştürmekte kararlı. Pozitif Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğdu, Bomontiada’nın bulunduğu alanın üç ayrı girişi olacağını ve ziyaretçilerin bu girişlerden girip gün boyunca yemek yiyip atölyelere katılabileceğini ya da bahçe alanında oturabileceğini söyledi. Aydoğdu’nun vurguladığı başka bir nokta da, bildiğimiz Babylon kültürünün gündüze taşınması.

Haberin Devamı

Bomontiada’nın ilk sakini; 550 kişiye hizmet verebilecek konser alanıyla, yeni fuayesi, plak ve tasarım kitap dükkanı ve de radyo stüdyosuyla Babylon olacak. Ayrıca ekim sonu, kasım başı gibi yerlerini alacakları öngörülen mekanlar arasında Autoban, Atölye İstanbul ve Vasıf Kortun’un küratörlüğünü üstlendiği yeni çağdaş sanat merkezi Alt. bulunuyor.