Gündem Bosnalı çocuklardan insanlık dersi

Bosnalı çocuklardan insanlık dersi

16.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki bir okulun öğrencileri, sağır olan arkadaşlarıyla iletişim kurabilmek için sınıfça işaret alfabesi öğrendi

Bosnalı çocuklardan insanlık dersi

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Osman Nakas İlkokulunda yaşananlar dünya basınına haber oldu. Mirzana Coralic isimli anne, 6 yaşındaki oğlu Zejd Coralic’i okula yazdırdı. Ancak küçük çocuğun sağır olması ve devlet okulundaki kısıtlı imkanlar nedeniyle okullar açıldığında Zejd diğer öğrencilerle iletişim kurmakta zorlanmaya başladı. Öğretmen Sanela Ljumanovic, öğrenmeye oldukça istekli olan ancak şartlar nedeniyle sınıfta sadece sessiz biçimde etrafını izleyen çocuğun durumuna bir çözüm bulmak amacıyla araştırmalara başladı. Bir velinin de tavsiyesiyle tüm sınıfın Zejd ile beraber işaret dilini öğrenmesine karar verdi.

Haberin Devamı

3 ayda öğrendiler

Sadece üç ay gibi kısa bir sürede belli bir seviyede işaret dili öğrenmeyi başaran çocuklar, arkadaşlarıyla rahatça iletişim kurmaya başladı. 2003’te Bosna Hersek’te yürürlüğe giren yasa, okula giden ve özel ihtiyaçları bulunan çocukların uzman asistanları olmasını öngörüyor. Ancak çoğu zaman devlet okullarında bu ihtiyacı karşılayacak imkanlar bulunamıyor. Anne Mirzana, küçük çocuğun artık okula gitmek için çok daha hevesli olduğuna dikkat çekerken, kendine güvenini kazandığını belirtti. Zejd’in en iyi arkadaşlarından Tarık Sijaric ise, yeni bir dil öğrenmenin eğlenceli olduğunu belirterek, “Zejd’in dilini öğrenmek çok güzel. Bu sayede onunla ve diğer sağır insanlarla konuşabileceğim” dedi.

Yazarlar