Gündem Brezilya’da IŞİD özentisi isyan

Brezilya’da IŞİD özentisi isyan

26.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brezilya’da kalabalık, yemek ve temizlikten şikâyetçi mahkumlar hapishaneyi ele geçirerek iki tutuklunun kafasını kesti. 700 mahkumun karıştığı isyanın bastırılması için görüşmeler sürüyor.

Brezilya’da IŞİD özentisi isyan

Brezilya’nın Parana eyaletine bağlı Cascavel kentinde bulunan cezaevinde çıkan isyanda iki mahkûmun kafası kesildi. Diğer iki mahkum ise çatıdan atılarak öldürüldü. 928 yatak kapasitesi olmasına rağmen 1.400 mahkûmun bulunduğu hapishanede kahvaltı esnasında başlayan olaylar sonucunda tesisin yüzde 80’i mahkûmlar tarafından ele geçirildi. Hapishanenin çok kalabalık olduğundan şikayet eden mahkûmların, daha iyi yemek ve daha temiz hücreler isteğiyle başlattığı isyanda birçok mahkumun yanısıra iki gardiyanın da tutsak edildiği bildirildi.

Mahkûmlar tarafından rehin alınan iki gardiyandan birinin kucağına kesik bir baş konulurken, daha sonra bu gardiyanın serbest bırakıldığı öğrenildi. Yerel basın tarafından yayımlanan fotoğraflarda, yüzlerini beyaz çarşaflarla kapatan yaklaşık 30 mahkûmun cezaevinin çatısına tırmanarak tutsak aldıkları diğer mahkûmları ellerinden ve boyunlarından bağladıkları görülüyor. Çatıdaki mahkumların 90’lı yıllarda kurulan bir hapishane şebekesi olan PCC’nin afişlerini taşıması ise dikkat çekiyor.

Görüşmeler sürüyor
Yaklaşık 700 mahkumun karıştığı isyanın bastırılması için görüşmeler devam etmekte. Binden fazla mahkûmun kaldığı cezaevinde isyanın başladığı sırada sadece 10 gardiyanın görevli olduğu ifade edildi. Ülkedeki cezaevlerinin aşırı kalabalık olması ve birçoğunun çeteler tarafından idare edilmesi daha önce de birçok isyanın çıkmasına sebep olmuştu.
Ocak ayında ülkenin kuzeyindeki Maranhao eyaletinde bulunan Pedrinhas cezaevinde, oda arkadaşları tarafından kafaları kesilen üç mahkûmu gösteren bir video bulunmuştu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, 6 binden fazla mahkumun kaldığı cezaevinde 2013 yılında 60 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Yaklaşık 500 bin mahkumun bulunduğu Brezilya bu konuda ABD, Çin ve Rusya’nın ardından üçüncü sırada geliyor.

Yazarlar