Siyaset Bu değişikliğin freni, balatası yok

Bu değişikliğin freni, balatası yok

09.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandumdan ‘hayır’ çıkması halinde kaos olacağına dair söylentilere kimsenin inanmamasını isteyen CHP lideri, “Niye kaos olsun? Asıl ‘evet’ çıkarsa Türkiye sonu belli olmayan bir yola, bir dipsiz kuyuya doğru sürüklenmiş olacak” dedi

Bu değişikliğin  freni, balatası yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan referandumuna sunulan anayasa değişikliği teklifinin freni ve balatası olmadığını savunurken, “Hayır çıkarsa kaos olur, toplum gerilir diyorlar. Sakın inanmayın bunlara. Hayır çıkarsa sayın Cumhurbaşkanı zaten yerinde, Binali Yıldırım başbakan olarak yerinde, TBMM yerinde, memlekete bir şey olmayacak” ifadesini kullandı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Adapazarı Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe katılan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
ANNELERİMİZ GELECEĞİMİZ İÇİN HAYIR DEMEYİ ÖĞRETTİLER: Üniversite yıllarında eve gittiğimde başımı annemin dizine koyardım, ondan duyduğum huzuru hiçbir zaman duymadım. Annelerin değerini hepimiz çok iyi biliyoruz. Vefat ettiğinde dünyada yalnız kaldığımı sandım ama bugün binlerce anne burada, hepinizin ellerinden öpüyorum. Onlar bize yanlış bir şey yaptığımızda ‘hayır’ demesini öğrettiler. Elimizi sobaya götürdüğümüzde bir daha yapmayın dediler. Geleceğimiz için bize hayır demeyi öğrettiler. Anneler, siyasette ağırlığınız olursa, Türkiye daha güzel bir Türkiye olacak. Kadının sezgisi ve gücü erkekte yok... Bizi ayırmak, kutuplaştırmak istiyorlar. Diyorlar ki ‘Kılıçdaroğlu niye kavga etmiyor?’ Niye kavga edeyim, annem babam kavga yapmayı öğretmedi, sevgiyi öğretti. Sevgi, barış varken niye kavga ediyoruz. Bu anayasa değişikliğine demokrasi için karşı çıkıyoruz. Elbette hayır diyeceğiz. Çünkü ülkemizde demokrasi, insanca yaşamak, ayrılık gayrılık olmasın istiyoruz.
VATANINIZI DÜŞÜNÜN: ‘Bütün yetkileri bir adama vereceğiz’ diyorlar. Verelim mi? Sevgili anneler sizler bize öğrettiniz. Akıl akıldan üstündür diye. Beşer, şaşar. En kestirme yol, bildiğin yoldur. Bütün yetkiyi bir kişiye veriyoruz. Ailede bile önemli kararlar alınırken en azından karı koca bi raraya gelir. Bunların hiçbirisi olmayacak, bir kişi her şeye yetkili olacak. Hem vali, hem kaymakam, hem cumhurbaşkanı, hem hakim, hem partinin genel başkanı olacak. Kabul mü? Bütün yetki bir kişiye verilemez. Tarihte de verilmemiştir. Osmanlı’da sadrazam var. Bir kişi hata yaparsa ne olacak? Faturayı biz ödeyeceğiz, hep beraber. Sandığa giderken, elinizi vicdanınıza koyun, kendinizi, çocuklarınızı, bayrağınızı, vatanınızı düşünün. Nasıl olur da Atatürk’e bile verilmeyen yetkiler bir kişiye veriliyor.
FRENİ BALATASI YOK: Benim vatandaş Kemal olarak da, bir partinin genel başkanı olarak da sorumluluğum var ama her annenin de sorumluluğu var. Çocuklarımız için, onların geleceği için bu anayasa değişikliğine hayır diyeceğiz. Size bir soru sormak isterim sevgili anneler. Nereye gideceğini bilmediğiniz bir arabaya çocuklarınızı bindirir misiniz? Anayasa değişikliğiyle nereye gideceğimiz belli değil. Freni olmayan bir otomobile biner misiniz? Bu yapılan değişikliğin freni, balatası yok. Bir kişi her şeye yetkiliyse Türkiye bir felakete doğru yelken açmış demektir. Siz biliyorsunuz neden hayır diyeceğinizi ama belki komşunuz, akrabanız, yakın köyünüzdeki bir kadın kardeşiniz bilmeyebilir, anlatmak zorundasınız.
EVET SONU BELLİ OLMAYAN BİR YOLA SÜRÜKLENECEK: Huzurlu bir toplum değiliz, çok kutuplaştık. Neredeyse birbirimize selam vermeyeceğiz, her şeyi bir kavga ortamına süratle çekiyoruz, bundan özenle kaçınacağız. Bütün annelerin güldüğü bir Türkiye istiyoruz. Birinci ayağı buna hayır demekten başlıyor. Hayır çıkarsa kaos olur, toplum gerilir diyorlar. Sakın inanmayın bunlara. Hayır çıkarsa Sayın Cumhurbaşkanı zaten yerinde, Binali Yıldırım Başbakan olarak yerinde, TBMM yerinde, memlekete bir şey olmayacak. Niye kaos olsun? Evet çıkarsa sonu belli olmayan bir yola Türkiye sürüklenmiş olacak, bir dipsiz kuyuya doğru. Verilen her oyun ne kadar değerli olduğunu düşünün. Verilen her hayır oyu Türkiye için bayrağımız, çocuklarımız, vatanımız için değerlidir.
EVET DİYENLER HAYIR OYU KULLANACAK: Evet diyenlerin çoğu sandığa gidip hayır oyunu kullanacaktır. ‘Hayır’ımız ‘hayır’lı olsun. Hayır’ın her zaman hayırlı olacağını unutmayın ama evetin vebali çok ağırdır. Türkiye’yi çocuklarımızı, sonu belirsiz bir alana itmiş olacağız.

İzmir Marşı ile yürüdüler
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen programın devamında yaklaşık 5 bin kadının katılımıyla Adapazarı Çark Caddesi’nde, İzmir Marşı eşliğinde yürüdü. Çark Caddesi’nde bulunan esnaf ve vatandaşlar CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve kadınları alkışladı.

‘O açıklamamda şunu demek istedim’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sakarya programına El Bab’da şehit düşen sözleşmeli Er Ömer Akkuş’un Kaynarca’daki ailesini ziyaret ederek başladı. Kılıçdaroğlu Adapazarı’na gelirken Yakup Çoruh adlı kişi “Atatürk ilkelerini sayabilecek misiniz? Anayasanın 18 maddesinin 8’inci maddesinde başbakanın olmadığını araştırırsanız görürsünüz” dedi.

Kılıçdaroğlu, bunun üzerine şunları söyledi: “Oradaki açıklama şu: Diyelim ki seçimler oldu. Bir parti çoğunluğu sağladı parlamentoda. Normalde bugünkü şartlarda onun başkanının başbakan olması lazım. Bugünkü şartlarda öyle olması lazım. Şimdi diyelim ki ilk seçimde yüzde 51’i tutamadı. İkinci seçime gidiyoruz, başkan için yüzde 51’le partide çoğunluğu değil, bir başka kişi başkan seçildi, mümkün mü? Olabilir. O zaman Meclis’te çoğunluğu olan partiyle başkan uyumlu çalışabilir mi?”