Siyaset Buraya da sızar ve yerleşirler

Buraya da sızar ve yerleşirler

25.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afrika gezisinin ikinci durağı Mozambik’te de FETÖ tehlikesine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu örgütün faaliyet gösterdiği her ülke için tehdit olduğunu vurguladı

Buraya da sızar ve yerleşirler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz gecesini anlattığı Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi’ye, “FETÖ ile mücadelede sizden destek istiyorum. Bizde nasıl Silahlı Kuvvetler’e, polise ve devletin bazı kurumlarına yerleşmişse aynı şekilde bu örgüt burada da yerleşebilir. Bunun farkında olun” dedi.
Erdoğan, Mozambik’te ilk olarak Kahramanlar Meydanı’ndaki Mozambik Anıtı’na çelenk koydu. Daha sonra Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşıladı. İkili görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, şunları söyledi:
FETÖ İLE MÜCADELEYİ KONUŞTUK: Sayın Cumhurbaşkanı ile ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi de konuştuk. Bu konuda kendilerinden özellikle desteklerini istedim. Zira bunlar nasıl bizde silahlı kuvvetlere, polis teşkilatımıza, devletin kurumlarına yerleşmiş, sızmışlarsa aynı şekilde Mozambik’te de sızmış olabilirler. Bunun farkında olması temennisinde bulundum. Bu bir dost, kardeş temennisidir. Bununla ilgili olarak da Mozambikli dostlarımızın çokça kullandığı bir söz var: ‘Dostu olan kişi her şeye sahiptir’. Ben de dostu olan bir arkadaşımla bunları rahatlıkla konuştum. Biz, Mozambik’in kara gün dostuyuz. Bu ziyaretin uzun soluklu işbirliğimizde bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.
MOZAMBİK’E GELEN İLK TÜRK CUMHURBAŞKANI: Mutluyum, zira Türkiye’den ilk defa Mozambik’e bir Cumhurbaşkanı olarak ben geliyorum. Bundan sonraki sürecin üst düzeyde çok daha farklı yürüyeceği inancındayım. Sayın Cumhurbaşkanı ile 2014 yılında özel bir ziyaret vesilesiyle Türkiye’de bir araya gelmiş ve verimli bir görüşme yapmıştım. 3 yıl aradan sonra bu kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla geliyorum. Bu tarihi ziyaretin iki ülke münasebetlerini güçlendirmesi en büyük temennim.
TECRÜBELERİMİ PAYLAŞTIM: Türkiye olarak Mozambikli dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bölgesel ve uluslararası konularda yaşadığımız tecrübelerimiz var. Yaklaşık 11 yıllık Başbakanlığım, 3 yıl kadar Cumhurbaşkanlığı dönemimde edindiğim ulusal ve uluslararası tecrübelerimizi ben Sayın Nyusi ile paylaştım. Özellikle ekonomi alanında yaşadığımız sıkıntıları nasıl aştık, bugünlere nasıl geldik, bunları paylaştım.
IMF, FAİZ, ENFLASYON: Özellikle de IMF noktasındaki düşüncelerimi paylaştım. Çünkü göreve geldiğimizde bizim IMF’ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. Şu anda Mozambik’in de yaklaşık 1,5 milyar dolar borcu olduğunu öğrendim. Tabii bir faiz ve enflasyon sarmalının olduğun da gördüğüm için bu konuda da nasıl biz buralardan sıyrıldık ve bu konularda ne gibi adımlar atılması, lazım bunları paylaşma fırsatımız oldu.
KAZAN-KAZAN: Mozambik’te ne gibi yatırımlar yapılır ki bu yatırımlarla beraber Mozambik de Türkiye ile dayanışma içinde çok daha güçlü bir konuma gelsin. Bunu kazan-kazan esasına göre yapmalıyız diye düşünüyorum. Onun için Mozambikli işadamlarıyla Türk işadamlarının dayanışma içinde gerek Mozambik’te gerek Türkiye’de gerekse üçüncü ülkelerde birçok adımları dayanışma halinde atabiliriz, atmalıyız diye düşünüyorum.
TİKA OFİS AÇACAK: TİKA’nın Maputo’da bir ofis açmak istediğini Sayın Başkan’a ifade ettim. Zira ajansımızın dünyanın dört bir yanında yürüttüğü başarılı çalışmaları Mozambik’in ihtiyaçları temelinde ve Mozambik makamlarıyla işbirliği halinde burada da sürdüreceğine inanıyorum
HEDEF 500 MİLYON DOLAR: Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 2016 Kasım itibarıyla 103 milyon dolar. Fakat biz bunu yeterli bulmuyoruz. İlk etapta 250 milyon, ikinci etapta ise 500 milyon dolara çıkarmamız, inanıyorum ki her iki ülke için de isabetli olacaktır.

‘Türkiye Ortadoğu’ya açılan kapımız’
Nyusi ise ziyaretle dostluğun sağlamlaştırıldığını belirterek, “Türkiye sadece dost bir ülke olmakla kalmıyor aynı zamanda Ortadoğu’ya açılan bir kapıdır bizim için. Bu ziyaret iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir başlangıç olacaktır. Son derce verimli görüşmeler gerçekleştirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Mozambik’te farklı yaş gruplarında çocukların barındığı yetimhane ziyaretinde bulundu.

Buraya da sızar ve yerleşirler


‘Mihenk taşı gibi’

Mozambik Cumhurbaşkanı Nyusi ise, “Bu ziyaret bizim için mihenk taşı niteliğinde. Hem siyasi hem ekonomik ilişkiler açısından çok önemli. Enerji sektöründe yatırım anlamında büyük fırsatlar sunmaktayız. Yatırımların istihdam sağlaması bizim için önemli hedef. Mozambik’in bir turizm destinasyonu haline getirmek istiyoruz. Türkiye ile işbirliğini daha da ileri taşımayı hedefliyoruz. Biz Türkiye’nin erdeminden faydalanmak istiyoruz” dedi.

Vize kaldırıldı

Görüşmeler sonrasında Türkiye ile Mozambik arasında altı anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalardan biri de resmi pasaportlara vize muafiyeti anlaşması oldu. Türkiye ile Mozambik arasında diplomatik, hususi ve hizmet pasaportlarında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması anlaşması, siyasi istişare mekanizması kurulmasına dair anlaşma, ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması, yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşması, kültür alanında mutabakat zaptı ve turizm alanında mutabakat zaptı imzalandı.