Siyaset ‘19 Mayıs’ kararı Ankara’yı karıştırdı

‘19 Mayıs’ kararı Ankara’yı karıştırdı

14.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelgeyi savunan Bakan Dinçer, “Temel değişiklik yok, eklemeler çıkarılıyor” derken CHP’den tepki geldi: “Karar skandal. Cumhuriyetle bağdaşmayan bir davranış. Her türlü etkinliği yapacağız”

‘19 Mayıs’ kararı Ankara’yı karıştırdı

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına yönelik genelgeyle ilgili “Şu anda yaptığımız şey, konu üzerinde herhangi temel değişiklik değil. Biz mevcut kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik yapmaksızın sadece kanun ve yönetmeliklerde var olan önerilerin uygulanmasını talep ettik” dedi.
Bakan Dinçer, “Okullar Hayat Olsun Projesi” imza töreninin ardından gazetecilerin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışındaki illerde sadece okullarda kutlanacağına” ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine “Yayınlanan genelgeyle 19 Mayıs törenlerinin yapılmayacağına dair haksız tartışma başlatılmış bulunuyor. Bu tartışma, doğru ve haklı bir tartışma değil.” dedi. Dinçer, şöyle konuştu:
“Özellikle 1940’lı yılların daha çok otoriter yönetim anlayışının ritüeli olarak ortaya çıkan bu ve benzeri türden kutlama şekilleri, modern dünyanın çok uzun zamandan beri terk ettiği şekiller. Biz de Cumhuriyetimizin bu önemli simgelerini kutlama tarzında Cumhuriyet’in ruhuna uygun, daha modern bir yapı olması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Ama şu anda yaptığımız şey, konu üzerinde herhangi temel değişiklik değil. Biz mevcut kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik yapmaksızın sadece kanun ve yönetmeliklerde var olan önerilerin uygulanmasını talep ettik. Bunun sebebi şu; özellikle 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren değişik gerekçelerle bu kutlamalara bir takım eklemeler yapılmış ve giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimimizi olumsuz yönde etkileyen sonuçlar doğurmaya başlamıştır.”

Haberin Devamı

Şekilci olmayın özüne bakalım
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının Ankara dışında stadlarda artık yapılmayacağını düzenleyen genelgeyi, “Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs’tır, 19 Mayıs’ta başlayan harekettir. 19 Mayıs’tan başlayan hareketin doğurduğu sonuçlardır. Biz bu sonuçlar üzerinde konuşalım, değerlendirelim. Mekanlara ilişkin değerlendirmeler şekilci anlayışların ortaya koyduğu şeylerdir, öze bakmak lazım özde bir değişiklik yok” dedi.
ANKARA Milliyet