Gündem Burkino Faso’nun önündeyiz!

Burkino Faso’nun önündeyiz!

06.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadın bakan sayısında dünyada 168’inci sıradayız. Türkiye, parlamentosunda hiç kadın olmayan ülkeler sıralamasında Burkino Faso, Suriye, Çad, Gana, Guatemala, Hindistan gibi ülkelerin önünde yer alabildi

Burkino Faso’nun önündeyiz

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik komisyonları “Siyasette Kadın 2017” haritası verilerini açıkladı. Tüm dünyada hükümet ve parlamentolardaki kadınların sayısının yer aldığı haritada Türkiye’nin karnesi dibe vurdu. Türkiye, dünya genelinde kadın bakan sıralamasında yüzde 3.8 oran ile 168’inci sırada yer alırken, parlamentoda temsil edilen kadın siyasetçiler sıralamasında yüzde 14.9 oranla 132’inci sırada yer buldu. Türkiye’nin altında yer alan ülkeler ise Suudi Arabistan, Pakistan, Lübnan, Türkmenistan, Papua Yeni Gine gibi ülkeler oldu.
BM Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik komisyonları tarafından tüm dünyada devlet yönetimindeki ve parlamentodaki kadınların sıralamasını gösteren “Siyasette Kadın 2017” haritasının verileri açıklandı. 2016 rakamlarına göre siyasetteki kadın oranı görece olarak düşüş gösterdi.
Türkiye 132’nci
Parlamentolar Arası Birlik ve BM Kadın Birimi tarafından 2005 yılından bu yana her yıl hazırlanan haritanın 2017 sonuçların göre kadınların parlamentodaki temsili sıralamasında Ruanda yüzde 61,3 oranla birinci, Bolivya yüzde 53,1 oranıyla ikinci, Küba yüzde 48,9 ile üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise yüzde ancak yüzde 14,9 oranla kadınların parlamentodaki temsili sıralamasında 132’inci sırada yer aldı.
“Siyasette Kadın” haritasına göre, dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranında dikkat çekici bir artış olmadı. 2015 yılında yüzde 22,6 olan dünya ortalaması, 2016 yılında yüzde 23,3’e çıktı. Devlet başkanı ve hükümet başkanı kadın olan ülke sayısı 19’dan 17’ye düştü. Meclis başkanı kadınların oranı ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 19,1 olarak gerçekleşti. Kadın bakan sayısı ise 730’dan 732’ye yükselerek yüzde 18,3 olarak tespit edildi.

Bulgaristan 1. sırada

Harita, bakan, devlet başkanı ve parlamenter düzeyde görev alan kadınların oranlarına göre ülkeler de sıralandı. Buna göre Bulgaristan yüzde 52,9 kadın bakan oranıyla kadınların siyasetteki temsili açısından dünya ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı. Finlandiya kadın bakan oranı yüzde 62,5’ten 38,5’e düştü ancak buna rağmen Finlandiya, Norveç ve İsveç’i kapsayan İskandinav ülkeleri, bölgeler sıralamasında yüzde 41,7 ile kadının siyasetteki temsilinin en yüksek olduğu ülkeler oldu. Türkiye ise kadın bakan sıralamasında yüzde 3,8 oranıyla 168’inci sırada yer aldı. Parlamentosunda hiç kadın olmayan ülkeler Katar, Yemen, Vanuatu olurken, Thailand, Tonga, Belize, Kuveyt, Lübnan, Haiti, Umman listenin son sıraslarında yer alan ülkeler oldu. Türkiye ise bu kategoride ancak Suriye, Çad, Gana, Guatemala, Liberya, Ukrayna, Hindistan ve Burkino Faso gibi ülkelerin önünde yer alabildi.