Gündem Bütün bayraklar yarıya indirildi

Bütün bayraklar yarıya indirildi

15.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’daki facianın ardından önceki günden itibaren 3 günlük yas ilan edildi. Türkiye’de ve bütün dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirilirken; Meclis’teki çalışmalara salı gününe kadar ara verildi.

Bütün bayraklar yarıya indirildi

Başbakanlık’tan dün yapılan açıklamada, Soma’da yaşanan facianın aziz milleti hüzne boğduğu belirtildi. Açıklamada, maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014’den itibaren 3 günlük milli yas ilan edildiği kaydedildi. Yas ilanı çerçevesinde dün Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere tüm kurumlarda bayraklar yarıya indirildi.

Sadece buralarda inmiyor
Türk Bayrağı Kanunu uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının önündeki Türk bayrağı hiçbir zaman, Anıtkabir’deki bayrak da 10 Kasım dışında yarıya indirilemiyor. Ancak milli yas nedeniyle Meclis ek binalardaki bayraklar ise yarıya indirildi. Türkiye’de milli yas, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu’nun 24. maddesi hükümlerine göre Başbakanlık tarafından ilan ediliyor. Son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı sebebiyle 14 Ocak 2012’de; Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunamide hayatını kaybeden Japonlar için 18-21 Mart 2011’de ulusal yas ilan edilmişti.
Bu arada yas kapsamında ailelerin acılarını paylaşmak ve cenaze kaldırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere bölge müftüleri ile yaklaşık bin 500 din görevlisi ilçeye gönderildi.

Haberin Devamı

Ulusal yas nedir?

Ulusal yas, Başbakanlık tarafından şu durumlarda ilan edilebiliyor: Bir millet için çok önemli bir ismin vefat etmesi, bir katliamın olması ve büyük bir katliamın yıldönümü; afet ve büyük kazalar nedeniyle toplumsal bir facianın yaşanması, başka bir ülkede meydana gelen ancak uluslararası camiada derin etki yaratan ülkede toplumsal bir facia sonrasında.

Kültür sanat dünyası yasta

- Ankara ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde 17 Mayıs’ta gerçekleşecek Babylon Soundgarden Festivali ve Avant- Art Festivali iptal edildi.
- 5. Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri kapsamında 16 Mayıs’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanan Afro-Cuban All Stars konseri, 16 Mayıs İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Konseri, Anjelika Akbar’ın 15 Mayıs Adapazarı konseri ertelendi. -
14 ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan 19. İstanbul Tiyatro Festivali gösterileri iptal edildi.
- Pera Müzesi, 17 Mayıs’ta düzenlenecek ‘Müzeler Gecesi’ kapsamındaki müzik etkinliklerini iptal ederken, İstanbul Modern, 14- 15 Mayıs’ta gerçekeleşecek tüm etkinliklerini iptal etti.
- Akbank Sanat’ta 15 Mayıs’ta yapılması planlanan Katona Twins konseri ve 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek D- DANS - Dans Gösterisi iptal edildi.
- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tüm etkinliklerini iptal ettiklerini duyurdu.
- Grup Yorum, dün saat 12.00’de Şişli Camisi önünde Devrimci İşçi Hareketi (DİH)’nin yaptığı basın açıklamasının ardından Soma’ya hareket edeceklerini açıkladı. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)