Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

DEPRESYONDAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE OMEGA 3
Sevgili Okurlar,
Omega-3 sağlıklı bir yaşam için her yaştan bireyin temel ihtiyacı. Vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleri. Çünkü hamilelikte bebeğin beyin ve göz gelişimi için annenin yeterli miktarda DHA almasının önemli rol oynadığı çalışmalarda gösterilmektedir.

ÇOCUKLARDA:
• Bedensel ve zihinsel gelişime destek olmada,
• Beyin fonksiyonlarının gelişmesinde,
• Öğrenme kapasitesinin arttırılmasında,
• Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozulduğunu engellenmesi,
• Bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesinde,
• Görme yetilerinin korunmasında.

Haberin Devamı

YETİŞKİNLERDE:
• Beyin sağlığının desteklenmesinde,
• Kalp-damar sağlığının korunmasında,
• Depresyon, unutkanlık, alzheimer hastalığına yakalanmaya karşı koruyucu,
• Bağışıklık sisteminin korunması ve güçlenmesinde,
• Göz sağlığı: Görme yetilerinin korunmasında yadsınamayacak yararlarının olduğu çalışmalarda gösterilmektedir. Omega-3 yağ asitlerinin, çocuklarda beyin, sinir ve retina gelişimine katkıda bulunduğu artık iyi biliniyor. Daha önce farklı çalışmalar Omega-3 takviyesi verilen çocukların okulda daha iyi performans gösterdiğini ve daha iyi konsantre olduğunu göstermiştir. Bu nedenle ebeveynler her zaman çocuklarına ideal bir Omega-3 takviyesi vermeye çalışıyor. Fakat hala çocuklara Omega 3 takviyesi verirken sorun yaşıyorlar. Temel sorun balık yağının istenmeyen kokusu ve tadının iyi maskelenememiş olması. Artık Türkiye'de de bu soruna çözüm getirilmiş ürünler var.

DEPRESYONDAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE OMEGA 3
Mikrokapsülleme teknolojisi olarak adlandırılan üretim şekliyle, moleküllerin etrafı kapsüll e kaplanarak kullanıcının şurubu içerken veya içtikten sonraki saatlerde hiç balık kokusu veya tadı al-maması sağlanıyor. Aynı teknolojiyle üretilen bu şuruplar aynı zamanda temel vitaminlerle ve minerallerle de bir araya getirilebiliyor. Böylelikle hem multivitamin hem omega şurubu içirmeye çalışmaktansa tadını sevdikleri tek şurupla her iki ihtiyaç da karşılanmış oluyor. Kullanılan günlük miktar ayarlanarak hem ailedeki her yaştan çocuk hem de ebeveynler aynı ürünü kullanabiliyor.

Haberin Devamı

Omega-3 takviyelerinde Türkiye'deki bir diğer eksiğimiz ise vejeteryan ve veganların kullanabileceği bitkisel kaynaklı ürünlerin olmamasıydı. Artık vegan onaylı Omega-3'ler de Türkiye'de mevcut. Algler (su yosunları) iyi birer Omega-3 kaynağıdır. Bu şekilde üretilen omegaların kapsülleri, vegan kullanıma uygun olması için patates nişastasından yapılmaktadır. Bitkisel kaynaklı omega ihtiyacı aslında sadece vegan beslenenlerin değil, balık tadı sevmeyen, balık alerjisi olan veya kokuya çok hassaslaşan hamile ve emzirenlerinde ihtiyacıydı.

• Hamilelikte omega tüketimi, erken doğum olasılığını ve preeklampsi riskini azalmakta, bebeğin sağlıklı kiloda olmasını sağlamakta,
• Annelerde doğum sonrası depresyonun engellemekte,
• Emziren annelerde bebeklerin beyin ve bilişsel gelişimi desteklemektedir.

Likenlerden elde edilebilen bitkisel kaynaklı D vitaminleriyle de bir arada buluna bu omegalar, tat, koku, alerji veya vegan ve vejeteryan beslenme sebebiyle omega kullanamama sorunları da ortadan kaldırıyor böylelikle.

Haberin Devamı

Balık yağlarında dikkat edilmesi gereken; IFOS sertifikasına sahip ürünleri tercih etmeli. Uluslararası balık yağı standart programına dahil olan ürünlerin, standartları bağımsız kuruluşça analiz edilmekte ve kullanıcılar aldıkları ürünlerin analiz sonucunu internet üzerinden kontrol edebilmektedir.

DEPRESYONDAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE OMEGA 3
AYIN EN ÇOK KONUŞULANI
Kolajen deyince aklımıza sadece cilt güzelliği, kırışıklıklar geliyor olabilir ama aslında kolajen bundan çok daha fazlası. Kolajen vücumuzda en fazla bulunan protein. Cilt, kemikler, kaslar, tendonlar, bağ dokusu, saç ve tırnağın en önemli yapı taşlarından birisi. Kolajen ismi ise yunanca tutkal anlamına gelen "kölla" kelimesinden gelmektedir ve kolajenin vücudumuzda yaptığı görevi çok iyi açıklayan bir kelime. Molekül ağırlığı küçültülmüş ve böylelikle hem emilimi yüksek hem de cilt altına, eklem yerlerine ve dokulara yerleşebilmesi kolay olan peptit formda bulunan kolajenleri tercih etmek önemli bir ayrıntı.

3 SORU 3 CEVAP
Balık yağını hangi yaşlarda kullanmalıvız?
Omega-3 yağ asitleri ihtiyacı anne karnında başlayarak tüm yaşam boyunca devam eder. Vücudumuzda sentezlenmediği için kalp, damar, göz, beyin ve eklem sağlığı için yaşam boyu dışarıdan takviye edilmelidir.

Omega-3 takviyeleri kilo aldırır mı?
Omega-3 takviyeleri kilo aldırmaz. Aksine karbonhidratları yağa dönüştüren enzimleri inhibe eder günümüzde diyet listelerinin üst sıralarında yer almaktadır.

Yaz aylarında balık yağı kullanılır mı?
Omega-3, yaz-kış ara vermeden güvenle kullanılabilir. Unutmayın; sağlıklı bir yaşam için Omega-3 ihtiyacı yaz-kış devam etmektedir.

GELECEKTEN HABER VAR!
Yapay Zekâ ile meme kanser teşhisi
• Yapılan yeni çalışmalara göre; yapay zekâ sistemi, meme kanserini uzman bir radyolog gibi teşhis edebiliyor. Sistem yaygınlaşırsa meme kanserinden kaynaklanan ölümlerde büyük bir azalma gözlenebilir.

Beyin sinyallerini konuşmaya çevriliyor
• Yakın gelecekte beyin sinyallerini sese çevirmek mümkün olacak. Bilim insanları geliştirdikleri algoritma aracılığıyla konuşma yetisi olmayan insanlarla iletişim kurulabileceğini söylüyor.