Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin denizi doldurup, Maltepe’ye kazandırdığı muhteşem parkta yürüyüş yaparken, cep telefonuma gelen mesajlardan biri şuydu:

“Ayla filmini izlerken, 1951 yılında geçen sahnede, 1955 model otomobil kullanıldığını fark etmedin mi, yoksa yazmaya mı değer bulmadın?”

‘Türkiye’nin en çok izlenen drama filmi’ olan ‘Ayla’yı ilk kez Kos’ta, ikinci kez Los Angeles’ta izledim. Değil iki kere, defalarca izlesem, Ankara eşrafından eczacı arkadaşım Caner Yıldız’ın bir seyredişte yakaladığı bu hatayı yine de fark edemezdim.

Haberin Devamı

‘AYLA’ FİLMİNDEKİ HATAYI KOLEKSİYONCU YAKALADI

Çünkü bunu anlayabilmem için Chevrolet otomobillerin ben doğmadan yıllar önce üretilen modelleri hakkında bilgimin olması lazım. Yıldız’ın mesleği eczacılık, ama tıpkı Okan Üniversitesi’nde otomotiv mühendisliği okuyan oğlum Yağız gibi onun da hobisi otomobiller. Üstelik Caner Yıldız’ın klasik otomobil koleksiyonu bile var. O yüzden, tarihe ışık tutan ‘Ayla’ filminin senaryosu gereği, 1951 yılının İskenderun’unda kullanılan Chevrolet’nin 1951 değil, 1955 model olduğunu yakaladı.

Bu da gösteriyor ki -ister film olsun, ister dizi- günümüzde, seyircilerin çoğu, dizi ve filmlerde sanat yönetmenliği yapanlardan daha dikkatli.

“Olur böyle küçük hatalar” diyenler olabilir. Ancak şu gerçekleri de unutmamak lazım:

Şeytan ayrıntıda gizlidir.

TWITTER’DAKİ SAHİ GEYİK MUHABBETİ!

ABD’nin Colorado eyaletinde bir markete giren dişi geyiğe işyeri sahibi, fıstıklı çikolata ikram edip, göndermiş. Çikolatayı yedikten sonra marketten ayrılan geyik, kısa süre sonra tüm aile fertlerini yanına alıp, dönmüş.

Anne geyiğin markete girişi, rafları gezişi, market sahibinin ona çikolata ikram edişi, geyiğin daha sonra tüm ailesini getirişini kare kare anlatan fotoğrafların yer aldığı haber, sosyal medyada bir hayli ilgi gördü.

Boş yere gevezelik ederek zaman öldürmeye ne deniyor bizde?

‘Geyik muhabbeti’.

Amerika’daki bu geyiğin üzerine, sosyal medyada bu kez öylesine sahi bir ‘Geyik muhabbeti’ döndü ki, anlatamam.

Yakında vizyona girecek Cem Yılmaz’ın son komedi filmi ‘Arif V 216’da bu kadar replik çıkacağını sanmam.

Haberin Devamı

İşte Twitter’daki Coloradolu geyikler üzerine yapılan geyik muhabbetinden bir demet:

“Bizde olsa esnaf bu geyikleri av tüfeğiyle vurup, şiş, sucuk, pastırma yapardı”, “Bizimkiler geyiklerin sülalesini yer, derisini satar, boynuzlarını da duvara asardı”, “Market sahibi karısını arar, ‘akşama mangalı hazır et’ derdi”, ”Kimyasal şekerin narkotik etkisi bağımlılık yaptı demek ki”, “Beleşi herkes sever”, “Bizim çayırın üstüne dükkan mı açtın? O zaman ver kirasını”, “Medya, ‘dişi geyik’ diye yazıp, yine cinsiyetçilik yaptı”,
“Suriyeli mi bunlar?”

‘AYLA’ FİLMİNDEKİ HATAYI KOLEKSİYONCU YAKALADI

HABERCİLERİN MEMLEKET AŞKI!

Sosyal medyada 7x24 siyaset, ekonomi ve dış politika üzerine fikir beyan eden sunucu, spiker ve haberciler var.

İnsanoğlu sosyal medyayı icat etmeden önce bu arkadaşlar, akıllarına gelen bu parlak fikirleri kamuoyuyla paylaşmadan nasıl yaşıyordu?

Madem ki, elinizdeki medya gücü kesmiyor sizi,
beğenmiyorsunuz hiçbir
şeyi, atın kendinizi siyaset sahnesine...

Kim bilir?

Belki de, toplumun ciddi bir kesiminin aradığı yeni lider ve ekibi sizsiniz, ama farkında değilsiniz. Kurun partinizi, kurtarın bu dertlerden hepimizi…

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Ben kendi çapımda yazıyorum. Ucu sana değiyorsa, etrafımda dönüyorsun demektir.”