Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD ekonomisi büyüklük olarak ‘deve’yse, bizimki ‘devede kulak’ onun yanında…

Amerikalılar, aynı anda milyonların izlediği Oscar’da markaları sansürlemiyor, aksine lanse ediyor, ama bizde dizi ve filmler, RTÜK Kanunu uyarınca buz deryasına dönüyor.

Türkiye dünyaya dizi ihraç ediyor, ama bu vesileyle ülkesinin markalarını pazarlayamıyor.

Çünkü bizde ‘gizli reklam’ yasağı var.

Dünya ‘yumuşak güç’ olarak adlandırılan dizi ve filmlerle sadece aşk, dram ve komedi satmıyor. O yapımlardaki markaları da pazarlayıp, çektiği dizi ve filmlerden kat be kat fazlasını kazanıyor.

Haberin Devamı

Ekonomiye ihanet

Bu gerçeği gören Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TV ve dizi sektörünün önünü açacak, ekonomimize büyük katkı sağlayacak bir açıklama yaptı:

“Japonya, Amerika ve İngiltere’de bizim TV’lerdeki gibi ‘buzlama’ uygulaması yok. Bakın ABD’nin film ve dizilerine. Oyuncular senaryoya uygun bir şekilde mutlaka bir alışveriş merkezine gider, izleyicinin gözünün içine sokarcasına üzerlerinde markaları görünen ürünleri raflardan alıp, sepete koyarlar. Türk prodüksiyonlarında ise oyuncu markete girdiğinde bütün raflar sansürleniyor. Bakıyorsunuz, oyuncunun dört bir yanına buzlama yapılmış. O yüzünden doğru dürüst dizi ve film izleyemiyoruz. Hızımızı alamadık, artık yabancı dizi ve filmleri de buzlamaya başladık.”

Bu yasak onların eseri

Ekonomi Bakanı, böyle bir açıklama yapmışken, TV ve dizi sektörünün harekete geçmesi gerekmez mi ‘gizli reklam’ yasağının kaldırılması için?

Zeybekci, futbol deyimiyle ‘ceza sahasına muz orta’ yaptı, ama o topa dokunup, gol yapacak televizyoncu çıkmadı.

Neden mi?

Çünkü hepsi bu konuda dünün mahcubiyeti içinde.

Bugün diziler ve filmlerdeki bu buzlanmanın müsebbibi kendileri.

TV yöneticileri ve dizi yapımcıları, ‘gizli reklam’la haksız rekabete neden oldukları gerekçesiyle rakiplerini şikayet ettikleri için RTÜK Kanunu’na girdi, bugün Zeybekci’nin dert yandığı yasak.

KARI KOCANIN TATLI REKABETİ

10 Kasım akşamı Habertürk TV’nin başarılı sunucularından Ece Üner ile CNN Türk’ün başarılı ismi Deniz Bayramoğlu çifti arasındaki güzel rekabete tanıklık etti TV seyircisi.

Haberin Devamı

Deniz Bayramoğlu, ölüm yıldönümünde Atatürk’ün bilinmeyenlerini konuşmak için Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı konuk etti CNN Türk’teki ‘Gündem Özel’e...

Bayramoğlu’nun eşi Ece Üner de aynı saatlerde Habertürk TV ekranındaydı… Üner ise eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’la konuştu Atatürk’ü ‘Enine Boyuna Özel’de…

Rakip kanallarda program yapan çiftin tatlı rekabeti seyirciye yaradı.

Bayramoğlu, canlı yayından önce sosyal medyadan paylaştığı bir videoyla müzisyenliğini kullanıp, eşine fark attı ama... Bayramoğlu’nun 10 Kasım’da Atatürk’e “Saygıyla” diye paylaştığı, saz çalıp, ‘Manastır’ın Ortası’nda türküsünü söylediği video bayağı beğeni aldı.

LAİLA’DA İKİNCİ KUŞAK

Milenyum’da açtığı yemek ve eğlence kompleksiyle trend yaratan Şefik Öztek, sahibi olduğu Laila’da bayrağı oğluna verdi.

Suadiye’deki Laila’nın gündüz işleriyle ilgilenen, organizasyon ve geceyi Bilgi Üniversitesi Reklam Bölümü mezunu oğlu Murathan’a devreden Öztek, sebebini anlattı:

Haberin Devamı

“Mesleğimde artık 50 yaş üzeri insanlara yer yok. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle bir enerji ve araştırma işi bu. Gece gezme, insan gözlemleme ve anlama işi. Enerjim artık bunlara yetmiyor. Murathan gezmeyi seviyor ve iyi bir gözlemci. Yeni trendleri, DJ’leri takip ediyor ve enerjisi benimle mukayese edilemeyecek kadar yüksek. Aramızda şöyle bir iş birliği yaptık; ben dükkanın işleyişi ve geceye hazırlanmasından sorumluyum. Murathan ise eğlence türünü belirliyor. Üniversiteler ve üniversitelilerle diyalog kuruyor, onları dinliyor ve söyleneni uyguluyor. Murathan ayrıca eğlenmeyi ve eğlendirmeyi seviyor.”

GÜNÜN SÖZÜ

Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)