Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Söz yazarı, besteci, müzisyen, şarkıcı, aranjör, müzik yapımcısı ve jüri üyesi... Orhan Gencebay’ın meziyetleri bu kadarla sınırlı değil... Müzik sektörünün meslek birliklerinden bir kısmının kurucusu, bir kısmının da yönetim kurulu üyesi olan Gencebay, telif haklarından müzik türlerinin tarihlerine kadar her konuda rafine bilgi sahibi bir müzik adamı...
Müzik dünyasının “Orhan Baba”sı Gencebay’la MESAM’ın Şişli’deki merkezinde Popstar Alaturka’dan Bülent Ersoy’a kadar geniş bir yelpazede kimi zaman tansiyonu yüksek bir “Cafe Sohbeti” yaptık.

Haberin Devamı

Jüri üyesi olarak görev yaptığınız Star TV’deki “Popstar Alaturka”da uzun süredir iktidar Bülent Ersoy’da... Hepinizi sindirdi, susturdu.

Böyle bir şey yok. Kesinlikle olması da mümkün değil.

Nasıl yok? Size “sus” deyince reklam arasında jüriyi terk etmediniz mi?

Hayır bana ne Bülent, ne de başka kimse sus diyemez. Ayrıca ben de kimseye sus demem. Çünkü orada hepimiz müzik insanı olarak bir görev yapıyoruz. Kimse kimsenin emrinde değil ve olması da mümkün değil. Olamaz böyle bir şey. Jüride herkes kendi dağarcığındaki bilgisine göre değerlendirmesini yapacak. Herkesin payı, boyu eşit. Kimse kimsenin önünde olamaz. Görüş farklılıklarımız olabilir. Bülent benim 38 yıllık arkadaşım. Çok iyi tanırım. O zamandan beri abi - kardeş gibiyiz. Bana “Orhan Abi” der, ben de kardeşim gibi severim. Onun özel hayatı onu ilgilendirir. Ama o zamandan beri dostuz. Espri yapmaya çalışıyor. Önüme kimse geçmemiştir, ben de kimsenin önüne geçmedim. Hepimiz eşitiz.


 Bülent Ersoy’un savaş karşıtı çıkış yaptığı programda herkes sizden de bir duruş bekledi, bunu yapmadığınız için sizi eleştirenler oldu.

O zaman o kişiler o bandı bularak ne konuştuğumu dinlesin, ondan sonra konuşsunlar. Konu farklı bir yöne kaydı. Bülent başka bir şey anlatmak istedi, başka bir şey anlaşıldı. Aslında Bülent orada gerçek anlamda ne vatana karşı, ne ülkeye karşı, ne askere karşı kesinlikle böyle bir şeyi yoktu. Ama ifade istenilen etkide olmadı. Tam anlatamadığı için yanlış anlaşıldı.
Ebru Hanım da birden, “Vatan bölünmez, şehitler ölmez” deyince bir kontras oluştu. Tabii ki ülkemiz gerek görüyorsa Kuzey Irak’a girilir. İcabında ülke için ölünür. Benim anlatmak istediğim buydu. Konuşmama dikkat etsinler. Konuşmamda sukûnet de vardır, bütün şiddetiyle vatanseverlik de... Vatan için can vermek nefsimüdafadır. Bu, hepimizin yapabileceği bir şeydir. Şehitlerimize son derece üzülmeme rağmen o gece onları kutladım, kutsal bir görev yaptıkları için. Herkesin kendine göre bir görüşü var. Niye bazıları, kendi fikirlerinin olması için dayatmacılık yapıyor?

Haberin Devamı

Jürisinde görev yaptığınız “Popstar Alaturka”da birinci seçtiklerinizin hiçbiri müzikte bir yere gelemedi. Niye?

Popstar Alaturka şu anda Türkiye’de yapılan en ciddi, en büyük yarışma. Her seride 14 - 15 kişi oluyor. Bu kişileri aşağı yukarı 30 bin kişi arasından seçtik. Geçmişten çok daha farklı bir yerde oldukları bir gerçek.

Ona bir sözüm yok ama öte yandan da seçtiklerinizden hiçbiri henüz solist olarak kendini gösteremedi?

Haberin Devamı

Şu son korsan ortamında, ne yapabilirler ki? En az 10’u albüm yapıyor.

 Sevim Emre’nin “Popstar Alaturka”da giymeniz için hazırladığı kıyafetler marka mı olacak?

Sevim Ablan iyi görünmemle ilgili büyük bir çaba gösteriyor. Kendisi benim eşim beni sevdiği için aksesuarlarımı hazırlıyor, giysilerimi beraber seçiyoruz. Övgüler alıyor. Bir modaevinden ortaklık teklifi geldi. Yıllardır teklif geliyordu ama yapmıyordu. Teşvik ediyorum yap diye.

Sisteme değil, olumsuzluğa başkaldırıyor 

Bir eser sahibinin ürettiği eserden çok para alması, yeni eserler üretmek adına onu besleyen bir şey midir, yoksa tüketen mi?

Böyle bir şeyi kabul etmem kesinlikle. Eser üreten kişi gerçek bir besteci, gerçek bir yaratıcı, yaşamın her döneminde sağlığı yerinde olduğu sürece hayata kırılmadığı sürece üretir.

Ama siz Baltalimanı’nda yalı dairesinde oturmaya başladıktan sonra bir “Batsın Bu Dünya” gibi bir eser daha yapmadınız ama?

“Batsın Bu Dünya” çok özel bir bestedir. 1975 yılında ülkemizin içinde bulunduğu durumu da göz önüne alarak yapılmıştır. O zaman da benim Etiler’de villam vardı, o çalışmayı orada yaptım. Bunun villayla falan ilgisi yok. “Batsın Bu Dünya”yı, “Bir Teselli Ver”i  o zaman yaptım. En son yaptıklarımdan “Ayşem” 2 milyona yakın bir tiraj yaptı. Yakın zamanda yaptığım besteler “Cevap Ver” de bir kompozisyondur. 

Ama bunların hiçbiri Baltalimanı’ndaki yalıdan çıkmadı?

Baltalimanı diye bir ayırım yok bizde. Ben öyle bir şeyi kesinlikle kabul etmiyorum. Karşıyım. Beste her yerde yapılır. En garibanken de yaparsın, zengin olduğunda da... Ben müzik adamıyım. Bunlar beni bağlamaz. Hayatımın hiçbir döneminde şöhret olmanın ara hesabını yaparak çalışmadım. Ben müzikte başarılı olmak için çalıştım.

Orhan Gencebay’ın hep sisteme başkaldıran bir yanı vardı...

Olumsuzluğa başkaldıran, sisteme değil. Hukuk devletiyiz ve Atatürk ilkelerine bağlıyız. Bunlara saygı duyan, bu çerçevede her türlü yeniliğe açık, muassır devletler seviyesine varmaya çalışan bir çaba, bir bilgi birikimi olan kişiyiz.

10 ismin çağrıştırdıkları

Sevim Emre: Hayat arkadaşım, canım
Bülent Ersoy: Çok eski bir dostum
Mehmet Ali Yılmaz: Çocukluk arkadaşım, çok seviyorum
Ebru Gündeş: Çok sevdiğim sanatçı kardeşim, kızım
Yılmaz Ulusoy: Çok sevdiğim nadir dostlarımdan
Sibel Can: Küçücük yaşından beri tanıdığım, kızım gibi sevdiğim biri
Hülya Avşar: Kraliçe seçildiğinden beri dostluğumuz başladı, çok severim
Recep Tayyip Erdoğan: 15-20 yıllık bir dostluğumuz var. İşi kolay değil. Türkiye Cumhuriyetimizin ilkelerini çok iyi biliyor ve ona göre hareket ettiğini düşünüyorum. İnsanlarımızın bazı şüphelerini giderebilmiş olsaydı yüzde seksen oy alırdı.
Tarkan: Çok başarılı, takdir ediyorum
Sezen Aksu: Sevdiğim, takdir ettiğim çok eski bir dost