Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Digitürk, kime ne iade edecek?” yazım üzerine okurlarımızın mail yağmuru sürüyor. Digitürk’ten yana şikâyetini dile getiren getirene...
Pazartesi günkü yazımdan sonra elime ulaşan Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), 10.02.2014 tarih ve 2014/DK-SDD/105 nolu kararı aslında çok iyi anlatıyor olan biteni...
BTK’nın dört sayfalık “Denetim Raporu”nda, Digitürk’ün yaptığı ihlallere dair tespitler şunlar:
“Dijital kart bedeli, ekipman tazmin bedeli gibi ücretleri abonelerine zamanında mevzuata uygun fatura göndermeden tahsil edildi.”
“Aboneliğin feshi sırasında yayınlarını Türksat uydusundan alanlardan farklı, Eutelsal uydusundan alanlardan farklı dijital kart bedeli alındı.”
“Sözleşmelerde; abonelik feshi sonrasında ekipman iadesinin ne zaman ve nereye yapılabileceği hususunda çağrı merkezi, kısa mesaj ve internet sitesi gibi bilgilendirme kanallarında, zamanında, açık, anlaşılabilir ve yeterli bilgiye yer verilmedi.”
“Kartını iade etmeyen bir aboneden kartın bedeline ek olarak cezai şart uygulandı.”
“Kartını iade edenlere, onlardan tahsil edilen paralar geri verilmedi.”
Fesih talebine ilişkin bildirimin yapıldığı andan itibaren 24 saat içinde aboneye sunulan hizmet kısıtlanır ya da durdurulur. Hizmetin 24 saatte kısıtlanmaması ya da durdurulmaması halinde abone sorumlu tutulamaz. İşletmeci, abonenin fesih talebinin yapıldığı andan itibaren yedi gün içinde fesih işlemini gerçekleştirmek ve posta, e-posta, kısa mesaj ya da arama yöntemlerinden biriyle sözleşmesinin feshedildiğini bildirmekle yükümlüdür maddeleri ihlal edildi.”
Digitürk’e ihlal ettiği her maddeden “İdari Para Cezası” kesen BTK’nın raporunda şöyle ilginç bir veri de var:
“Digitürk, 01.08.2010 - 01.04.2012 tarihleri arasında 745.689 abonelik iptal talebinden 412.251’inin fesih işlemini yasal süre olan yedi gün içinde tamamlamadı.”
Pazartesi günü “Digitürk, kime ne iade edecek?” diye sormuştum.
Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı “Denetim Raporu” sayesinde hem sorumun yanıtını aldım, hem de BTK’nın Digitürk’ü, abonelerinden haksız yere aldığı paraları bir yıl içinde iadeye mecbur ettiğini öğrendim. Bu vesileyle bir şey daha öğrendim.
Yasalar nezdinde çoğu kez tüketiciler “kral”... Ama gel gör ki bazen haberdar olmadığımız için hakkımızı alamıyoruz bazen de vakit ayıramadığımız için bile bile izin veriyoruz hakkımızın gasp edilmesine.

Haberin Devamı

BTK, DİGİTÜRK’E CEZA YAĞDIRDI

Haberin Devamı

NURGÜL YEŞİLÇAY’IN VÜCUT PROPORSİYONU

BTK, DİGİTÜRK’E CEZA YAĞDIRDI

“Yurdum insanı” öyle şeyler yazıyor ki sosyal medyada, sizin başka işiniz yok mu dememek elde değil.
Nurgül Yeşilçay, “Paramparça”daki rol arkadaşı Erkan Petekkaya’yla çektiği selfie’yi paylaştı sosyal medyada... Senaytras adlı kullanıcı şöyle bir yorum yazdı o paylaşıma:
“Nurgül Hanım’a söyler misiniz lütfen bluzunu eteğinin içine sokmasın. Vücut proporsiyonu buna uygun değil.”
“İnsanlar nelere dikkat ediyor” diye düşünenler olabilir ama şu gerçeği de atlamamak lazım:
Senaytras’ın ‘Paramparça’da izlediği kişi Nurgül Yeşilçay değil, onun hayat verdiği emekçi bir kadın “Gülseren Gülpınar”...
Şu vücut proporsiyonu
işine bir de o açıdan bakmakta yarar var.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsanlarla aranıza öyle mesafeler koyun ki nerede susması, nerede
konuşması ve nerede durması gerektiğini bilsinler.” (Jackson Brown)