Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Söylemezsem Olmaz’ programıyla haftanın beş günü Beyaz TV izleyicisinin karşısına çıktığımız ekip arkadaşlarım İlkay Buharalı, Ece Erken ve Bircan İpek’e, Afrin sınırına gitmeyi teklif ettiğimde, dile getirmiştim yapmak istediklerimden birini… Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığı günden itibaren bölgede bulunan habercilerle televizyon magazini yapacaktım. Ekranda olmadıkları saatlerde neler yaptıklarını öğrenip, aktarmaktı amacım.

Habercilerin afrin nöbeti

Sabahtan akşama kadar İlkay Buharalı’yla habercilerle yaptığımız sohbetlerin bir kısmını programda izleyicilerle paylaştık. Türk halkının seferberlik ruhuyla bölgeye akınını dün yazdım. Şimdi sıra Zeytin Dalı Operasyonu’nu ekranlardan Türk halkına aktaranlarda.

Haberin Devamı

Zeytin Dalı Operasyonu’nu bir muhabir ve bir kameramanla takip eden kanal çok. Operasyonu en geniş kadroyla takip edenler ise A Haber ve TRT Haber.

40 civarında ekibiyle bölgeye üst kuran A Haber’in epeydir canlı yayın noktası Hassa. TRT Haber ise kameraman ve muhabirlerden oluşan ikişerli ekipler halinde görev yapıyor bölgede. TRT Haber’de program yapanlar da bölgeye geldiğinde 30’a, 40’a yükseliyor Afrin’i ekrana taşıyanların sayısı…

Operasyonun başında bölgeye gelen 40 civarındaki yabancı televizyoncuların sayısı ise bir hayli azaldı. Ajanslardan veya yerel muhabirlerinden alıyorlar artık operasyona dair bilgileri.

‘BAŞARMADAN DÖNMEK YOK’

Hassa Belediyesi’nin habercilerin daha rahat görev yapması için çadırları kurduğu yer, yol üzerinde TIR’cıların yemek yediği lokantanın yanı.

Akbez’deki çadırlardan biri A Haber’in Can Okanar, Banu El, Kerim Ulak gibi ekran yüzleri ve konuk ettikleri uzmanlarla canlı yayın yaptığı yer. TRT Haber’in yanı sıra başka kanalların da yayın yaptığı alan, askerimize destek için bölgeye gelenlerin de buluşma noktası.

Yurdun dört bir yanından habercilerin sunum yaparken ‘sıfır noktası’ diye takdim ettikleri yere gelenlerin spikerlere gösterdikleri ilgi müthiş. Çatışma bölgesine girip çıkan ender habercilerden biri olan Kerim Ulak’ın yanı sıra A Haber’in ekran yüzleri Banu El ve Can Okanar’la selfie çektiren çektirene… Canlı yayın öncesi sohbet ettiğim Can Okanar, 15 gün önce Hassa’ya geldiğini söyledi ve ekledi:

Haberin Devamı

“Başarmadan dönmek yok.”


EKRANLARA YANSIMAYANLAR


Operasyon bölgesinde habercilik zor iş. Haberci kadınsa ve her gün ekrana çıkıyorsa, daha da zorlaşıyor işi. Bunu yaşayanlardan biri A Haber’in spikeri Banu El. İstanbul’daki gibi ekrana çıkmadan kuaförde saç-baş yaptırma imkanı yok. Hal böyle olunca El, kıvırcık saçlarını arkaya toplayıp, spreyle yapıştırmakta buldu çözümü.

TRT Haber’den Fatih Sabuncu, operasyon bölgesinde çekim yaptıkları noktaya, ayrılmalarından az bir süre sonra roket atıldığını söyledi. Sabuncu, “Operasyon bölgelerine gittiğimizde, tıpkı askerler gibi biz de üzerimizdeki kıyafetlerle uyuyoruz” dedi.

Bölgeyi çok iyi bildiği için halkın ‘Hassa muhtarı’ dediği Kerim Ulak, askerimizin başarısı ve seyircinin ilgisinin, soğuk, yağmur ve de uykusuzluk sorunlarını unutturduğunu söyledi.


GÜNÜN SÖZÜ

Görmezden gelin, ses etmeyin, cevap vermeyin. Sessizlik herkesi mahveder. (Charles Darwin)