Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Moskova’ya defalarca gittim, Kızıl Meydan’ı, Kremlin Sarayı’nı çok dolaştım. Moskova’da Tarkan konseri izlemişliğim var. Kremlin Sarayı’nda Türkler’in gövde gösterisini seyretmekse 29 Mayıs 2015’te kısmet oldu.

6 bin 600 kişilik salonun kapasitesi konulan ek sandalyelerle 7 bine çıkarıldı... Biletleri 30 dolar ile 110 dolar arasında satılan ‘Anadolu Ateşi’ne Ruslar’ın ilgisi bir Türk olarak acayip mutlu etti beni. Üstelik 2004’ten bu yana ‘Anadolu Ateşi’nin dördüncü gösterisiydi...

Katar, Pakistan, Cezayir, Lübnan, Türkmenistan, Kuveyt ve İsviçre büyükelçileri, milletvekilleri, Yahudiler Konseyi ve Duma temsilcileri, Moskova Bölge Valisi, Moskova Merkez Bölge Kaymakamı gibi üst düzey bürokratların da izlediği gösteri öncesinde arka sıramda oturan bir adamla insanların birlikte fotoğraf çektirmek için kuyruğa girmesi dikkatimi çekti. Kim olduğunu sorunca Rusya’nın ana muhalefet partisi lideri çıktı arka sıramdaki beyefendi. Ruslar fotoğraf çektirir de benim başım kel mi? Kısmen öyle de, ama olsun yine de Komünist Partisi’nin Genel Başkanı Gennadiy Zuganov’la fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedim tabii ki!

Haberin Devamı

‘Anadolu Ateşi’ni bizde şimdiye kadar kaç milletvekili ve parti lideri izledi bilmiyorum, ama Rusya’da 50 civarında milletvekili ve Komünist Partisi Başkanı Zuganov’un aynı anda izlediğini gördüm. Mustafa Erdoğan, teşekkür ettiği Zuganov’u Antalya’ya davet etti. Komünist lider, çok beğendiği ‘Anadolu Ateşi’ için pek yakında Türkiye’ye gelirse kimse şaşırmasın.

KREMLİN’İ İNLETTİLER

ENTERNASYONAL ‘ANADOLU ATEŞİ’!
Anadolu’da yaşamış ve yaşayan medeniyetlerin danslarını 2001 yılından bu yana sahneleyen ‘Anadolu Ateşi’, dünyanın pek çok şehrinde kapalı gişe oynayan bir gösteri.
‘Anadolu Ateşi’nin kadrosu da evrenselleşti! Kadrosunda Türkler dışında tam dokuz ülkeden dansçının görev yaptığı bir gösteri...
Kübalı, Amerikalı, Belçikalı, Tunuslu, Rus, Ukrayna, Gürcistan ve Kırımlı dansçılar, gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında Türklerle birlikte Anadolu’da iz bırakan medeniyetlerin dansını yapıyor.
98 ULKEDE 3 BİN GOSTERİ
Gösteri öncesi ve sonrasında bolca sohbet ettiğimiz ‘Anadolu Ateşi’nin yaratıcısı Mustafa Erdoğan, şimdiye kadar Rusya’nın çeşitli şehirlerinde 60 civarında gösteri yaptıklarını anlattı.
‘Anadolu Ateşi’nin kurulduğu günden bu yana biletli gösteri sayısının 4 bin 750’nin üzerinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
“Bu gösterilerin yaklaşık 3 bini yurt dışında gerçekleşti. Şimdiye kadar 98 ülkeye gittik. Bugüne kadar 40 milyon insan bilet alarak izledi gösterimizi. Kadromuzda 250 dansçı var. Bazen gösteri yapılacak ülke ve şehire bağlı olarak part time çalıştığımız dansçılarımız da oluyor. Aynı günde dört ayrı ülke ve şehirde gösteri yapacak kadar zengin bir kadroya ulaştık.”
Rusya’da eksi 40 derecede gösteri yaptıktan sonra uçağa binip artı 40 derece sıcağın hüküm sürdüğü Bahreyn’de bile gösteri yaptıkları vurgulayan Erdoğan’ın, ‘Anadolu Ateşi’nin en çok reaksiyon aldığı ülke neresi sorusuna verdiği yanıt şu oldu:
“En coşkulu tepki aldığımız ülke Amerika. Avrupa’da da ilginç bir durum var. Gösterimizi izlemeye gelenler hem alkışlıyor, hem de ayaklarıyla tempo tutuyor. Yurt dışında bazı gösterilerimizde seyircinin dinmek bilmeyen alkışı yüzünden 4 - 5 defa bis yaptığımız şehirler de oluyor.”
YIL SONUNA KADAR NERELERE GİDECEKLER?
1 Mayıs ‘İşçi ve Emekçi Bayramı’ dışında durmadan çalışan
‘Anadolu Ateşi’nin yıl sonuna kadar olan programına baktım. İşte ‘Anadolu Ateşi’nin 2015 sonuna kadar gideceği ülkeler:
Tataristan, Amerika, Sincan Uygur Özerk Bölgesi (5 gösteri), İtalya, Meksika (5 gösteri), İsveç (3 gösteri), Norveç, Finlandiya, Çin, Hollanda (9 gösteri), İsviçre, Almanya (9 gösteri), Avusturya, Umman (3 gösteri), İngiltere (2 gösteri)…
‘Anadolu Ateşi’nden bir grubun da Antalya’daki kendi yerinde (Aspendos Arena), her yıl nisan - kasım arasında haftada üç gece gösteri yaptığını belirtmekte yarar var.