Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

THY’nin ‘ortak uçuş’ kazığı



Sunexpress uçuşlarından mil kazanamıyor, ücretsiz otopark hizmetinden yararlanamıyorsunuz. Bilet alırken bu size söylenmiyor. Kimse itiraz etmemiş olabilir, ama ben edeceğim


Çarşamba günü, yeğenim Fatih Şafak’la birlikte amcamın cenaze törenine katılmak üzere Trabzon’a gitmemiz gerekiyordu. Salı akşamı uçak bileti satın almak için Türk Hava Yolları’nın 444 0 849 numaralı telefonunu aradım, çarşamba günü Sabiha Gökçen’den Trabzon’a giden sabah uçağında yer olup olmadığını sordum. Telefondaki görevli, “06.30 uçağında yer var” dedi.
Önce 06.30 uçağına rezervasyon yaptırdım, ardından da THY A.O.’dan gelen rezervasyon numarasıyla 198 lira ödeyip biletleri aldım. Sabah Sabiha Gökçen Havaalanı’ndaki kontuarda biniş kartımı alırken bir sürprizle karşılaştım. Milimi işletmek için Miles & Smiles kartımı uzattığımda görevli, “Maalesef mil kazanacağınız bir uçuş değil bu” dedi. Nedenini sordum, aldığım yanıt, “Rezervasyon yaptırırken size söylemiş olmaları lazım. Ortağımız olan SunExspress ile uçuyorsunuz. Eskiden bu uçuşlardan mil kazanılıyordu, ama artık mil işlenmiyor” oldu.
THY’nin Sabiha Gökçen Havaalanı’nı kullanan yolculara sağladığı şöyle bir avantaj da var. Şayet havaalanının otoparkına otomobilinizi park ettiyseniz ve gidiş dönüş uçak yolculuğunuzu THY ile yaptıysanız, uçuş kartlarınızı beyan edince park parası ödemiyorsunuz. Görevliye, “Peki dönüşte bu imkanım olmayacak mı?” diye sordum, “Maalesef olmayacak” dedi.
Trabzon’a uçakla gitmek için arayacağım iki havayolu var. Biri THY, diğeri Pegasus. SunExspress diye bir havayolunu aramak aklımın uçundan bile geçmez. Ben rezervasyon için THY’yi arıyorum, onlar bana ‘ortak uçuş’ yaptıkları SunExspress’in biletini satıyor. Türk Hava Yolları, SunExspress’in seyahat acentası mı? Bu nasıl ortak uçuştur ki, rezervasyon yaptırıp, bilet satın aldığınız hava yolu şirketi, aynı hatta kendi uçağıyla uçtuğunuzda size sağladığı avantajları yok sayabiliyor ve “Ayranım bu, yarısı su. İster iç, ister içme” diyebiliyor.
Salı akşamı THY Rezervasyon Hattı’nı aradığımda, dönüş biletini de satın almıştım. Trabzon’a indiğimde havaalanında İstanbul’a dönüşü iptal edip, Ankara’ya çevirdim. THY bu kez bana Anadolu Jet için bilet kesti. “Satın aldığım bu biletle Miles & Smiles kartıma mil işletebilir miyim” diye sordum. Görevli, “Tabii ki” dedi.
Şimdi bu THY eliyle mağduriyet değil mi? THY bu şekilde şimdiye kadar binlerce insanı uçurdu. Şimdiye kadar bu uygulamaya hiçbir yolcu itiraz etmemiş olabilir, ama ben edeceğim. İstanbul’a dönüşte konuyu yargıya götüreceğim. Tüketici Mahkemesi’ne başvurup THY’nin bize ‘Sun’duğu bu uygulamaya itiraz edeceğim.



Yılın sürprizi: ‘Eyyvah Eyvah’
Fısıltı gazetesi işliyor, izleyenlerin sayısı artıyor.?Bu da Ata Demirer’in filmin devamını çekeceğinin habercisi

2010’da 16 yerli film vizyona girdi. Bu filmlerden Cem Yılmaz’ın ‘Yahşi Batı’sını 10 haftada 2.321.413, Şahan Gökbakar’ın ‘Recep İvedik 3’ünü ise 3.169.997 kişi izledi. Bu tablonun ortaya koyduğu şu:
‘Recep İvedik 3’ün gişesinin Şahan Gökbakar’ın ‘Recep İvedik’ ve ‘Recep İvedik 2’ filmleriyle yakaladığı rakamlara ulaşması zor. Cem Yılmaz’ın ‘Yahşi Batı’sı da bu gidişle ünlü komedyenin ‘G.O.R.A’ ve ‘A.R.O.G’ filmleri kadar yüksek gişe yapamayacak. Gökbakar ve Yılmaz’ın son filmlerinin, öncekiler kadar gişe yapmamış ya da yapamayacak olması bana göre sürpriz değil. Bu konudaki tahminlerimi daha önce de yazmıştım.
Ata Demirer’in ‘Eyyvah Eyvah’la yaptığı ise gerçekten de sürpriz oldu. Ata Demirer’in başrolü Demet Akbağ’la paylaştığı film 26 Şubat’ta vizyona girdi. 350 salonda gösterilen ‘Eyyvah Eyvah’ı ilk hafta sonu 259.225 kişi izledi.
‘Eyyvah Eyvah’ın gösterildiği salon sayısı 310’a inmesine rağmen ikinci hafta sonu izleyenlerin sayısı 344.834’e çıktı. Üçüncü hafta sonu ise 259 salonda oynamasına karşın filmi 271.449 kişi seyretti. Üç haftada filmi izleyen kişi sayısı 1.303.592.
Normalde filmler, en yüksek hafta sonu gişesini, vizyona girdikleri ilk hafta elde eder. Şayet bir film, vizyondaki ikinci ve üçüncü hafta sonunda, ilkinden daha çok seyirci topluyorsa, bu demektir ki, ‘fısıltı gazetesi’ devrededir ve o film yürür gider. ‘Eyyvah Eyvah’ bir komedi, ama her sahnesinde izleyeni koparan bir film değil. Filmin bu denli ilgi görmesinin sebebi senaryonun ve Ata Demirer’in oynadığı karakterin samimiyeti. Her izleyen filmi methetti, o yüzden oynadığı salon sayısı azalmasına rağmen ‘Eyyvah Eyvah’ı izleyenlerin sayısı bu denli artış gösterdi. Bu da Ata Demirer’in filmin devamını çekeceğinin habercisi. Zaten filmin finalinde de böyle bir gönderme var.