Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başta Amerika, AB ülkeleri ve Çin olmak üzere birçok ülkeye vize almak Türkler için artık işkence. Hal böyle olunca, “Bu vize sorununu nasıl aşarız?”ın peşinde insanlar.

Son zamanlarda oturma izni için İngiltere’ye proje veren verene. İngiltere’de ikametgah gösterip, “Türkiye’de şu işi yapıyordum, gelirim de buydu. İşimi burada sürdürmek istiyorum, potansiyel müşterilerim ve gelirim bu kadar olacak, şu kadar da vergi ödeyeceğim” beyanında bulunan Türkler, İngilizleri ikna ederse Ankara Anlaşması uyarınca bir yıl oturma izni garanti. Sonrasında vatandaşlık, kişinin İngiltere serüvenine bağlı.

Haberin Devamı

Türkler, İngiltere’de oturma izni almaya çalışırken İngilizler ne yapıyor?

Çifte vatandaşlık

Üzerinde güneş batmayan imparatorluk, AB’den çıkma kararı alınca İngilizlerin gözdesi Portekiz ve Malta. “AB ülkelerine vize gelirse” diye şimdiden hazırlık içinde İngilizler.

Emekli olduktan sonra Ege kıyılarına yerleşen İngilizlerde de ciddi artış var.

Bunun sebebi doğa ve iklim farkından çok tamamen duygusal aslında!

Donald Trump başkan seçilirse ülkeyi terk edip, Kanada’ya yerleşeceğini açıklayan Hollywood yıldızları sözünde durmadı, ama Gerard Depardieu, ülkesindeki yüksek vergi oranlarını protesto edip Rus vatandaşlığına geçti.

Karadağ’ın cazibesi

Sadece Depardieu değil Fransa’nın yüksek vergilerinden kaçan. Bir yılda üçbinden fazla Fransız, daha az vergi ödemek için Portekiz’de gayrimenkul
satın aldı.

Avrupalıların bile dünya vatandaşlığı peşinde koştuğu devirde gelelim “yurdum insanı”nın bu amaçla yaptıklarına.

“Dünya vatandaşlığı” peşindeki binlerce Türkten bir kısmının takibini yapan Yeni Bir Hayat’ın CEO’su Şevki Akaydın’a göre, Montenegro (Karadağ), Karayip Adaları ve Malta revaçta.

Henüz AB üyesi olmayan Karadağ’da bir yıl oturma izni alabilmek için 40-50 bin euroluk gayrimenkul almak veya işyeri açmak yeterli. Oturma iznini beş yıl yeniledin mi, ömür boyu oturma izni garanti.

Karadağ, 2021’de AB üyesi olunca bu ülkede oturma izni alan Türkler de AB ve Dünya vatandaşlığına adım atacak. Türklerin Kotor, Budva ve Tivat’ta ev alma sebebi bu. Avrupa’nın en ucuz ülkesi Karadağ, seneye de 250–300 bin euro bağış yapana direkt vatandaşlık verecek.

Haberin Devamı

O zaman AB dahil dünyanın 150 ülkesine vizesiz giriş hakkı elde etmek mümkün.

Evi al, kiraya ver

Antigua-Barbuda, Dominika, Saint Kitts-Nevis, St. Lucia ve Grenada’dan oluşan Karayip Ülkelerinde oturma izni Türkler için en uygun olanı.

200 bin dolar bağış yapana direkt vatandaşlık veren Karayip ülkelerinde oturma izni için 100 – 150 bin dolarlık gayrimenkul almak şart. Evinizi kiraya verdiğinizde 10-15 yılda amorti ediyor kendini.

750 bin euro bağış karşılığında vatandaşlık
veren AB üyesi Malta’da oturma izni çok daha ucuz, ama prosedürü çok.

Anlayacağınız “Dünya vatandaşlığı” iyi, çileli bir yolculuk ve de para işi...

GÜNÜN SÖZÜ

Erkek hoşlandıktan sonra tanır, kadın tanıdıkça hoşlanır. (William Godlam)