Cadde 'Başka ülkeler patlıcan seçerken heavy metal dinletilmiyor'

'Başka ülkeler patlıcan seçerken heavy metal dinletilmiyor'

25.05.2019 - 09:17 | Son Güncellenme:

Besteci ve piyanist Anjelika Akbar, her hafta sanat ve iş dünyasından önemli isimleri programında ağırlamaya devam ediyor. TRT 2'de cumartesi günleri saat 16.00’da ekrana gelen 'Anjelika Akbar ile Sesler’ programının bu haftaki konuğu dünyaca ünlü orkestra şefi ve müzisyen Cem Mansur oldu.

Başka ülkeler patlıcan seçerken heavy metal dinletilmiyor

Türkiye’nin en önemli gençlik oluşumlarından 'Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası'nın kurucusu olan Cem Mansur, projenin nasıl ortaya çıktığını anlattı: Gençlerin enstrümanlarına aşırı bağlı olduğu bir dönemde onlara eğitim vermek ve kendilerinden beklentilerini yükseltmeleri için kuruldu.

Haberin Devamı

Ünlü orkestra şefi, AVM veya marketlerde arkadan çalan müziklerle ilgili, "Başka yerlerde de bu sorun var ama özellikle Türkiye’de çok fazla. Başka ülkede bir markette, patlıcan seçerken heavy metal dinletilmiyor. Kitapçıya gidersin kitabın arkasını okumak istersin. Öyle alakasız bir müzik çalıyor ki hiçbir şey anlamıyorsun. O kadar ülkede bulundum Türkiye’den başka mağazalarda, marketlerde bangır bangır müzik çalan bir yer yok. Misafirim geldiği zaman markete gidip alışveriş yapacağım zaman ne alacağımı fazla gürültüden düşünemiyorum. Ya müziğin sesini kıstırıyorum ya da başka bir yere gidiyorum. Müzik çaldığında insanlar daha çok alışveriş yaparlarmış diye bir yorum var. Fakat bunun hiçbir kanıtı ve bilimsel dayanağı yok. Sessizlikten korkma durumu var. Belki de birbirine söyleyecek bir şeyleri olmayan insanları bir arada tutmaya çalışıyorlar. İki çift laf edemeyecek kadar güçlü müziğin olması müziği de ucuzlatıyor. Toplumsal duyarsızlık bu. Bu kadar insan bundan rahatsız olmuyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Kapatamadığımız tek duyu organımız kulaklarımız" diyen Cem Mansur, "Görmek istemeyince gözlerimizi kapatırız, koklamak istemediğimizde burnumuzu. Ama kulaklarımızı kapatamayız tamamen. Kulaklarımız dünyayı algılamadaki birinci aracımız. Müziğin çok önemli olmasının sebebi bu belki de" sözleriyle müziğin öneminden bahsetti.