Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TAKİP EDEN KAZANIR
Bu hafta çocuğu liseye geçecek veliler için panik dönemi başladı. Bugün, ülke genelinde sayısı 15’i geçmeyen, en az 150 yıllık geçmişleriyle ‘ekol’ olarak adlandırılan her okulun önünde 500’den fazla anne-baba heyecan içinde kendisine sıra gelmesini bekliyor. Binlerce, on binlercesi de evde, bilgisayar başında, yeni açıklanacak listelere girebilmek için her akşam taban puan takip ediyor. Bu arada, devlet liselerini tercih edenler de ellerinde listeler danışacak birilerini bulabilmek için dershanelerin kapısında sıra bekliyor. Kısaca, 1 milyondan fazla öğrencinin bir de aileleri hesaba katıldığında, en az 5-6 milyon insan eli kalbinde, heyecan içinde, çocuğunun geleceğine gidecek en doğru yolu bulabilmek için ecel terleri döküyor. Her sene olduğu gibi bu yıl da yakından takip ettiğim bu sürece dair en taze yorumları elimden geldiğince satırlara not düşüyorum.
Allah hepinize kolaylık versin.
Öncelikle, şu anda kayıt alan ‘yabancı özel okullar’la ilgili anlık durumu ve izlenmesi gereken yolları paylaşıyorum.
Büyük ihtimalle, bu satırlar size ulaşana kadar, ekol okulların pek çoğunda tüm kontenjanlar dolmuş olacak. Ama bu her şey bitmiş demek değil.
Çocuklarınızın görevi, sınavla beraber sona erdi. Unutmayın, bu dakikadan sonra velisi iyi takip eden öğrenci kazanır.
Bundan sonra veliler nasıl takip edecek: Her akşam, okulların internet sitelerinde açıklanan listelere tek tek bakmak gerek. Hatta, bu listeleri kaydedin ve birden fazla okulun listesinde beklemede duran aynı öğrencileri belirleyin. İstediğiniz okulun kesin kayıt listesindeki öğrencilerin, daha yüksek puanlı başka okulların bekleme listesinde olanlarını saptayın. Onlar başka okula gittiğinde, çocuğunuza sıra gelme ihtimalini böylece hesaplayabilirsiniz.
Her sabah ve akşam okulların internet sitelerinden yeni taban puanı ve boşalan kontenjan sayısını takip edin. Her okul farklı usülle alabildiği için, hata yapmamak adına, istediğiniz okulları, düzenli takibe alın. Gün içinde sık sık kontrol ederek, kaç öğrenci kayıt aldı, kaç öğrenci yeni kayıt yaptı izleyin. Bir süre sonra listelerdeki öğrenci isimlerine bile aşina olacaksınız. Sabah ya da akşam, okul bir anda puan düşebilir, bilin.
Bu günden sonraki kayıt günlerinde, istediğiniz okullardan taban puanınız tutanlara her akşam yeniden ön kayıt yaptırmak zorundasınız. Ertesi gün de gidip tüm gün okulun bahçesinde beklemelisiniz. Sakın ola, ‘Nasılsa okulun kontenjanı dolu ya da 1-2 kişilik yer var, bize sıra gelmez! diye düşünmeyin. Her dakika birileri kayıt alacak ve yerine her an birileri alınacak. Okul bahçesinde velisi olan öğrencilerin sadece kayıt hakkı olduğunu unutmayın.
Bir okuldan başka okula kayıt almak istediğinizde, öncelikle yeni okuldaki kaydınızın gerçekleştiğine emin olun. Daha sonra bir önceki okula gidip hemen kaydınızı alın.
Eğer gerçekten kıyısında kaldığınız bir okul varsa, şunu bilin ki en imkansız görünen okullar bile eylül ayına kadar, hatta kimi zaman okullar başladıktan sonra bile kontenjan açabiliyor.
Tekrar ediyorum, takip eden kazanır.

DEVLET LİSELERİ İÇİN NOTLAR
TAKİP EDEN KAZANIR
Daha tercihleri tamamlamak için önünüzde zaman var, acele etmeyin. Düşündüğünüz okulları sadece internet üzerinden seçmeyin, gidip fiziki olarak da görün, çevresine bakın. Okulda bulunan eğitim ve idari kadrodan kişilerle görüşüp, size ve çocuğunuza uygun olup olmadığını birlikte tartın.
Yüzdelik dilimi baz alın. Sakın puanlara bakmayın. MEB’in sayfasında, tüm liselerin geçtiğinmiz yıl en son öğrenciyi aldığı dilim var. Kendi diliminize uygun olan okulları yazın. Bir tane çok az üstü, bir tane tam ortadan, bir tane de daha düşük yüzdelik yazın, açıkta kalmayın.
Çocuğunuzun yüzdelik dilimine uygun okul demek, tam o yüzdelikteki okul demek değildir. Unutmayın, o son öğrencinin girdiği dilim. Aynı listede okulun en yüksek aldığı öğrencinin de dilimi yazılı. Tabanı yüzde 10 olan bir okul en yüksek yüzde 5 ile almış olabilir. Eğer sizin de
diliminiz 8 ise o ortalama
size uygun demektir.
Yüksek okullarla listeyi doldurmayın, açıkta kalırsınız. Üstelik ekonomik krizden ötürü devlet okullarına talep çoğalacaktır.
Sonuç istediğiniz gibi gelmeyebilir. Önemli olan yerleşmiş olmak, istediğiniz okulların boş kontenjanlarını, 22 Temmuz’da MEB’in internet sitesi üzerinden takip edin ve 29 Temmuz-2 Ağustos
arası olan nakil döneminde başvurunuzu yapın.
5-8 Ağustos arası ikinci bir nakil hakkınız da var. Okullar açılınca bile kaymalar yaşanır, hep takipte kalın.