Cadde Bora Duran: Evlilik artık bir şirket kurmak gibi!

Bora Duran: Evlilik artık bir şirket kurmak gibi!

23.06.2021 - 09:55 | Son Güncellenme:

Müsiyen Bora Duran; yeni projeleri, Ege'de hayat, pandemi döneminin getirdiği maddi sorunlar, Bodrum'daki fahiş fiyatlar, 'Döndüm' parçası ve dikkat çeken klibi hakkında konuştu. Daha önce "Yaşlı bir ruhum var" açıklamasını yapan Duran, "Ruhun şu an kaç yaşında?" ve "Bekarlık ne zaman bitecek?" sorularını da yanıtladı.

Bora Duran: Evlilik artık bir şirket kurmak gibi

'Gül Senin Tenin' ve 'Sana Doğru' gibi parçalarıyla tanının Bora Duran, Milliyet Instagram hesabından canlı olarak yayınlanan 'Melis Baştuğ ile Haftanın Konuğu' programına konuk oldu.

Haberin Devamı

Bodrum’da hayat nasıl gidiyor?
Güzel gidiyor. Biraz koşuşturmaca ve telaş var. Bodrum, biraz İstanbul oldu. Yarım saatte gittiğin yerlere 1.5 saatte gidiyorsun. Ama ben kendi köyümde takılıyorum.

İki sene önce bir yayınımızda İstanbul trafiğinden konuşurken, Bodrum’da 1.5 saatlik trafiğin içinde buldun kendini.
Gerçekten bugün bunu konuştuk. İnanılmaz bir trafik hali var. Öyle bir kalabalık var ki, yollar kaldırmıyor. Bodrum’da öyle bir alt yapı yok. Tabii bu pandemi süreciyle de alakalı. İnsanlar şehir hayatından, buralara gelince ve buraların tadını da alınca gitmez oldular. Doğal olarak yoğun bir kalabalığın içerisinde kaldık.

Bodrum'daki pahalı tatiller bu sene de gündemde.
2 bin TL olan kiralık ev fiyatları 4 bin 500 TL'ye çıktı. Allah kimseyi darda bırakmasın. Hayatım boyunca hiçbir zaman 150 TL verip, lahmacun yemedim ve o tarz beach’lere gitmeyi de hiçbir zaman tercih etmedim. İnsanların o tarz yerlere gitme amaçları denize girmek olmuyor, partilemek vs. magazinsel boyutlar... Ben mesela halk plajında denize giriyorum. Gümüşlük’te bir yerim var herkes kendine bir yer buluyor. Efendi efendi denizine giriyorsun.

Haberin Devamı

Uzun ve zorlu yollardan geçerek, elinde haritan ve ağsan ile rüzgâr tribünlerini ve güllerini takip ediyor, bu diyardaki sevdiğini arıyorsun. Sonunda bulsan da yok olup gidiyorsun.
Klipin senaryosunda şöyle bir şey düşündüm ve senarist arkadaşıma anlattım, beraber geliştirdik zaten. 'Dönmek' şarkısındaki dönmek fiili dönmek, dönüşmek eylemi benim için. Zamanın olmadığını aslında zamanı bizim yarattığımızı... Orada ben bir seyyah olarak klipin başındaki şimşek çarpması ile 'Dark' dizisindeki gibi paralel evrenden geliyorum. Şarkıda o dönüşü temsilen rüzgâr tribünleri ve rüzgâr gülleri var. O metaforu kullanmak istedik. Bodrum’da 'Pedasa' adlı tarihi bir kent var. Seyyah kente geliyor, bakıyor ve aslında onun zamanında orası kendi evi. Seyyah rüzgâr güllerini takip ederek sevdiceğine kavuşmaya çalışıyor, geliyor tam 'buldum' diyor ama orada film kopuyor ve bir fırtınayla kayboluyor. Seyyah’ın hikayesi bu.

Haberin Devamı

'Döndüm'ün söz, müzik ve düzenlemesi sana ait. 'Şarkıyı bestelediğim zaman nakaratını bir türlü bitirememiştim, uzun yıllar içimde demlendi' yorumunda bulundun.
10 sene önce yaptığım bir şarkıyı yeni tamamladım. 'Döndüm' şarkısı, 'Her Sabah' albümümde tam tamamlayamayıp içime sinmediği için albüme girmeyen şarkılardan biriydi. Pandemi sürecinde, 2-3 saatte nakaratını tamamladım ve 10 senede bitmeyen şarkı bir anda bitti. Dönmek, dönüşmek, gelişmekten bahsediyoruz ve 10 yıl sonra, 10 yıl önce yaptığım bir şarkıyı ortaya çıkarıyorum. Bir şey gerçek duyguyla yapıldıysa, 10 sene önce veya yıllar sonrasında gerçekliğini koruyor.

Gece 12’den sonra müzik kısıtlamasının süreceği açıklandı. Neler söylersin?
Biz zaten yıllardır komşularımızı rahatsız etmeyelim diye sesimizi kısarız, dikkat ederiz. Bizim artık müzisyenler olarak 1.5 senedir dayanacak gücümüz kalmadı. Söz, müzik ve beste olarak en azından telif haklarımla bir dönem hayatımı idare edebildim. Ama sadece yorumcu, enstrümanist, tonmaister, rodist, ışıkçı o kadar geniş bir ekip ki... 'Müzik işte canım' değil yani. İşin içerisine milyonlarca aile giriyor ve bu aileler 1.5 senedir bekliyor. Ümidimi yitirmek istemiyorum, yakın bir zamanda yine bir düzenleme gelecektir.

Haberin Devamı

Bir röportajında "Hüzünden ve melankoliden besleniyorum. İnsanların gözlerindeki hüznü ve acıyı alıp, oradan bir hikâye çıkarıp kalbimdeki acıyla birleştirerek şarkı yapabiliyorum. Yaşlı bir ruhum var" demişsin. Ruhun şu an kaç yaşında?
Ruhum daha da yaşlandı. Ben de gerçekten çok zor bir mücadele verdim. İzmir’den İstanbul’a gelen 22 yaşında bir müzisyendim, hiçbir şey bilmiyordum. Albüm yapmak hevesiyle İstanbul’a geldim çok yorucu ve çok zor süreçlerden geçtim ve bu süreçleri anlatmam gerekti tabii ki. Şarkı yazarak ve söyleyerek, niyetimi derdimi, içimi biraz boşaltarak tedavi oldum. Nihayet biraz rahatlayıp kendime geldiğimde mesela 'Sana Doğru' şarkım çıktı. Kıpır kıpır, heyecanlı, neşeli ve çok fırlama olan Bora Duran’ın 'Sana Doğru' şarkısıyla ifadesi oldu.

Haberin Devamı

Bekarlık ne zaman bitecek?
Evlilikten uzak olsam da hayatımda hep düzenli ilişkiler yaşamışımdır. Saygı duyduğum bir kurum. Evlilik artık bir şirket kurmak gibi oluyor. Ben de aslında uzun yıllardır hayatımda var olan, sevgililerimle, uzun süreli yaşadığım ilişkilerde bunu yaşadım, sadece imza atmadım. Bana evlilik imzasını attırabilen varsa, attırsın kardeşim!

En yeni projelerin?
'Var Olanlar' adlı beş şarkılık albüm yapmayı düşünüyorum, çoğu tamamlandı. Bu sefer çok fazla beklemeyi düşünmüyorum. Youtube kanalımı toparladım, daha aktif bir hale getirdim. Aşırı üretme ve paylaşma enerjisindeyim.

Pandemi sürecinin en büyük katkısı ne oldu?
Beni deli etti, zaten deliydim. 'İçimdeki Deli'yi yazmıştık. İşime daha çok önem vermem gerektiğini, asıl kanalın, bağlantının ve amacın bu olduğunu, meselenin tamamen diğer her şeyden ayrılarak, sadece müzik yapmak olması gerektiğini daha çok anladım.