Cüneyt Sadıç

Cüneyt Sadıç

csadic@destinationsforever.com

Tüm Yazıları

Yine bir seyahat ve ilk defa gittiğiniz bir şehir. Her ne kadar yola düşmeden bir ön çalışma yapmış, bir yığın yorumu okumuş olsanız da listenizde hâlâ cevaplanmamış sorular var. Ek olarak o çok istediğiniz konser bileti konusunu ve herkesin tavsiye ettiği restorandaki rezervasyonu da halletmek mümkün olmamış. Uçaktan indiniz ve aklınızda bu sorularla otel yolundasınız. Tanıdık geldi mi?

CONCIERGE’LER ALTIN ANAHTARLI  ÇÖZÜM MELEKLERİ

Bunlar benim için yıllardır sorun değil. Dünyanın her yerinde kaldığım otellerde, benden yardımlarını esirgemeyen melekler var. Otelinize girer girmez yakalarındaki çapraz altın anahtarlardan hemen fark edeceksiniz onları.

Haberin Devamı

CONCIERGE’LER ALTIN ANAHTARLI  ÇÖZÜM MELEKLERİ

Resepsiyona yakın bir noktada kendilerine ait bir çalışma alanları olan bu çözüm meleklerinin tek amacı o şehre yolu düşenleri mutlu bir şekilde geri göndermek. Onlar ülkelerini, şehirlerini en az bir turist rehberi kadar iyi tanıyan, tüm sektör paydaşları ile iyi ilişkilere sahip, mesleki gelişimlerine önem veren, dünyanın farklı noktalarında çalışan meslektaşları ile bağlantılı sıra dışı profesyoneller.

Derste kullandığım “Ön Büro konuklara otel veya odayla ilgili her konuda yardımcı olur, Concierge ise diğer her konuda!” tanımı sanırım esasında her şeyi özetliyor.

Kapalı gişe bir konsere bilet mi arıyorsunuz, manşetlerdeki o gece kulübüne mi gitmek istiyorsunuz, eşinizin, kız arkadaşınızın doğum gününü mü unuttunuz, son dakikada bir iş yemeği için mekan mı gerekiyor, bir limuzine mi ihtiyacınız var yoksa eşinizle başbaşa yemek yemek istiyorsunuz ve çocuklara gözkulak olacak bir bakıcı mı lazım?

Yakalarında çapraz altın anahtar taşıyan çözüm melekleri için bunlar sıradan istekler. 80 kusur ülkede 4 bin Concierge ahlaki, etik, yasal olmak kaydı ile misafirlerinin tüm isteklerini 100+ yıldır çözüme kavuşturmakta.

Ne demek Concierge?

CONCIERGE’LER ALTIN ANAHTARLI  ÇÖZÜM MELEKLERİ

Concierge “Anahtarların bekçisi” anlamına gelen Fransızca bir kelime esasında. Kapıcı olarak da tercüme edilmekte. Orta Çağ’da kalelerin anahtarlarına bekçilik eden ve mülk sahibini temsil eden bu Concierge’ler, kalelerini ziyaret eden soyluları ev sahibi adına ağırlarlar, misafir oldukları süre boyunca ihtiyaç duydukları her şeye ulaşmalarını sağlarlarmış. 1800’lü yıllara gelindiğinde, Avrupa’daki pek çok binanın, devlet dairesinin, hatta Paris’te Marie Antoinette’nin de kaldığı ünlü The Concierge hapishanesinin bile kendi Concierge’leri varmış. Özetle 1600’lardan bu yana Concierge’lerin rolü her zaman bir şeylere erişim sağlamak olmuş.

Haberin Devamı

CONCIERGE’LER ALTIN ANAHTARLI  ÇÖZÜM MELEKLERİ

Les Clefs d’Or

Türkçesi Altın Anahtarlar demek. Çatısı altında Türkiye’de dahil 80’den fazla ülkenin yer aldığı Uluslararası Concierge’ler Birliği’nin adı. Dünyanın dört bir yanında 100’yılı aşkın bir süredir hizmet veren Concierge’lerin sayısı bugün 4000 civarında. Türkiye’de ise başkanlığını Swissotel The Bosphorus Istanbul’un Head Concierge’i Adnan Öner’in yaptığı Les Clefs d’Or Turkey’e üye 83 Concierge var.

Yakalarına taktıkları Altın Anahtarlar ise güven, tecrübe, bilgi ve nezaketi simgesi...