Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sizce 2023 yılının en iyi diyeti ve bu diyetin en önemli adımları neler? US News & World Report her yıl en iyi beslenme uzmanlarından oluşan panelistler ile diyetleri 5 puan üzerinden değerlendiriyor.

Akdeniz diyeti bu yıl da aldığı 4.6 puanla birinciliğini koruyor. Bildiğiniz gibi bu diyet kronik hastalıkları önleyebiliyor ve sağlığa pek çok fayda sağlıyor. ‘Sağlıklı Beslenme için En İyi Diyet’, ‘Diyabet İçin En İyi Diyet’, ‘En İyi Bitki Bazlı Diyet’ seçilen Akdeniz Diyeti bu yıl eklenen iki başlıkta da zirvede: ‘En İyi Aile Dostu Diyet’ ve ‘Kemik ve Eklem Sağlığı İçin En İyi Diyet’.

Haberin Devamı

Altı yıldır zirvedeki bu diyet modelinin yeni bir kavramla gündemde olduğunu hatırlatalım. Yeşil Akdeniz (Green Med) diyeti yeni bir terim olsa da çalışmaları giderek artıyor. Amaç kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerini diyetten çıkarıp, bitkisel proteinleri eklemek. Gelin sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için bu önerileri 10 adımda inceleyelim.

BU YIL DA İLK SIRADA AKDENİZ DİYETİ

10 ADIMDA YENİLİKLER

Geçtiğimiz hafta Metro Türkiye ile çok güzel bir etkinlik yaptık ve daha sağlıklı, sürdürülebilir beslenme ve iyi yaşam önerilerini konuşmak için çok kıymetli misafirlerimizi ağırladık. Aydın kestanesi köpüğünden, filizlendirilmiş mercimek ile kaju yoğurduna, Hindistan cevizi sütü ile zencefilli bal kabağı çorbasından aquafabalı hurmalı kakaolu paya kadar pek çok lezzetin ortak bir amacı vardı. Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme için verdiğim 10 beslenme önerisine uygun, bitki bazlı, yerel ve Coğrafi işaretli, organik, vegan, yağı tuzu ve şekeri azaltılmış Metro markalı ürünler ile şeflerimiz harika bir menü hazırladı. Bu 10 öneriyi paylaşmak istiyorum.

1 Yeşil Akdeniz diyetini araştırın, zeytinyağı sofranızın vazgeçilmezi olsun. Çünkü sürdürülebilir diyetler hem şimdi hem gelecek için gıda güvenliği ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.

2 Mevsimine uygun, yerel ve Coğrafi İşaretli ürünler tercih edin. Sağlığa faydası ile öne çıkmaya başlayan mor domates, siyah Taşköprü sarımsağı gibi ürünleri tüketin.

3 Balık seçimlerinizde sürdürülebilir, doğru boy kriteri ile avlanmış, mevsimsel balıkları tercih edin.

Haberin Devamı

4 İzlenebilirliği önemseyin, ürünlerin tabağa gelene kadar süren yolculuğuna önem verin. Tabağında Ne Var? projesini çok önemsiyorum.

5 Moktaillere (alkol içermeyen kokteyl/içecek) yönelin. İlave şeker, katkı koruyucu içermeyen meyve sebze suları örnek verilebilir.

Filizlendirilmiş mercimek, nohut, maş fasulyesi gibi bakliyata öğünlerinizde yer verin.

7 Baklagil makarnalarına şans vererek lif alımınızı arttırabilirsiniz.

8 Rafine şeker yerine hurma püresi kullanın.

9 Vegan ürünlerin içeriğini araştırın,iyi bir gıda okuryazarı olun.

10 Bitkisel sütlere de fırsat verin.

Bu 10 madde, daha sağlıklı bir hayat için sizlere yol gösterirken, Metro Türkiye de organikten yerel ve Coğrafi İşaretli ürünlere, bitkisel protein bazlı ürünlerden şekeri, tuzu ve yağı azaltılmış ürünlere kadar raflarındaki yüzlerce çeşit gıda ürünü ile yardımcı oluyor. 2021’de ürün araştırması yaparak ürünlerin besin değerlerini çıkarmış ve uygun kendi markalı ürünlerinde şeker, yağ ve tuzu azaltmışlar. Metro markalı helva, dondurma gibi 40’a yakın üründe şeker, hazır meze çeşitleri gibi 25’ten fazla üründe tuz ve mozaik pasta, cheesecake gibi 15’e yakın üründe yağ oranını azalttıklarını da belirtmek istiyorum. Geleceğin gıdası olarak anılan filizlendirilmiş baklagil seçeneklerinden rafine şeker yerine tercih edilebilen bitki bazlı hurma dolgusuna, yeşil mercimek ve nohuttan yapılmış vegan makarna çeşitlerinden süt yerine alternatif olabilecek fındıklı ve bademli içeceklere, yüksek omega 3 içeren Metro Premium levrek ve çipuralardan mevsiminde toplanan meyve ve sebzelere kadar birbirinden farklı, sağlıklı beslenmeyi destekleyen ürünlerini tüketiciyle buluşturmalarını bir beslenme uzmanı olarak yakından takip ediyorum ve mutluluk duyuyorum.