Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

KALP HASTALIKLARI VE REHABiLiTASYON



Kalp hastalarının rehabilitas-yonunda amaç, hasta psikolojisini ve vücut sağlığını mümkün olduğu kadar iyi seviyede tutmaktır


Kalbi besleyen arterlerle ilgili sorunları olanlar, kalp kapağı hastaları ve doğuştan kalp rahatsızlığına sahip kişiler, rehabilitasyondan yararlanabilir. Rehabilitasyon çalışmalarına akut hastalık dönemi geçtikten sonra başlanır ve hasta fayda görüyorsa devam edilir.

Moralin önemi
Önce hastanın sağlığını bozan sebeplerin ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır. Kuşkusuz bazı kalp hastalıklarını kısa sürede tedavi edebilmek ve bu hastalığın getirdiği sorunlardan kaçınmak mümkün değildir. Ayrıca uzun ve ağır geçirilen bir kalp hastalığının insan psikolojisinde bırakacağı izleri de unutmamak gerekir.
Hastaların durumları hakkında yakın çevrelerine bilgi verilebilir. Hasta ve yakınlarıyla konuşurken eski yaşantılarına dönebilecekleri umudu verilmelidir çünkü üzüntü, korku ve stres kalbin fonksiyonlarını etkiler. Hastalığın yeni oluştuğu dönemde uzun süren yatak istirahatlerinin ve hareketsizliğin hasta psikolojisi üzerinde önemli etkileri vardır.

Haberin Devamı

Yatağa bağlanmasın
Hareketsiz yatan hastada, solunum sistemi etkilenir. Akciğerlerde kan dolaşımı yavaşladığından akciğer fonksiyonlarının azalması hatta zatürre gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Ani damar tıkanıklıkları ayrıca kasların zayıflamasına bağlı dışkılama ve idrar çıkarmada zorluklar yaşanabilir. Ayrıca ödem artar. Bunların oluşmaması için hastanın kısa zamanda hareket ettirilmesi, yatak bağımlılığından kurtarılması gerekir.
Yatakta yapılan bir dışkılamanın tuvalette yapılana göre yüzde 50 daha fazla güç sarf etmeye, bunun da kalbi zorladığına dair bilgiler var. Oturur duruma geldiklerinde solunumları daha rahat olur.

Hareket etmeleri sağlanmalı
Yatakta bir süre yatması gereken hastaların kendi başına yemek yemesine ve yatakta hareket etmesine olanak sağlanmalı. Hastanede veya evde yattığı sürece hastanın depresyona girmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Hastaların, yaptıkları hareketler sonrasında nabız sayıları ve tansiyonları kontrol edilmelidir. Mümkünse bu bir kardiyolog tarafından yapılmalıdır.


Çevresel etkiler
Kalp hastalarında rehabilitasyon çalışmalarının ne kadar başarılı olacağı hastanın yaşı, genel sağlık durumu, ruhsal yapısı, yaşadığı ortam, imkanlarıyla belirlenir. Örneğin geliri iyi olan yaşlı bir kalp hastasında, ev içinde gezinebilir duruma gelmesi için rehabilitasyon çalışmaları bir amaç olabilir. Bunun aksine kalp krizi geçirmiş, ailesinin geçimini sağlamakla yükümlü gencin rehabilitasyonu için çok daha ciddi çaba sarf edilir.
Kalp hastalarının rehabilitasyonu uzman bir ekip tarafından takip edilir. Kalp hastalarının rehabilitasyonu için yapılanlar, akut hastalık veya cerrahi müdahaleden hemen sonra bir de akut safha geçtikten sonra yapılan çalışmalar olarak düşünülür. Akut hastalıktan ya da cerrahi müdahaleden sonra hasta, yapılan testlerle değerlendirilir. Akut hastalık dönemini geçirmiş olanlar çoğu zaman bazı kalp ilaçlarını almaya devam eder. Yalnız bazı ilaçların vücutta birikip hastaya zarar verebileceği unutulmamalıdır. Bu ilaçların azaltılıp azaltılamayacağına ise kalp doktorları karar verebilir.