Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

KAN HASTALIKLARINDA KAS-iSKELET SiSTEMi SORUNLARI



Kan hastalıklarının önemli bir kısmı eklem tutulumuyla seyreder. Bu tutulum ne yazık ki romatizmal hastalıklarla karışabilir. Yani hekimlerin ayırıcı tanıda çok dikkatli olmalarında
fayda var


Anemi (kansızlık) bir hastalık olmayıp, değişik nedenlerle ortaya çıkan bir bulgu. Anemide baş ağrısı ve dönmesi, kulak çınlaması, halsizlik, konsantrasyon bozukluğuyla kas güçsüzlüğü görülür. B-12 vitamin eksikliğine bağlı gözlenen anemide his kayıpları ön planda olur. Kişi sık sık dengesini kaybeder ve bir süre sonra yürümekte zorlanmaya başlar. Sigara içen ve B-12 vitamin eksikliği olan hastalardaysa göz küresinin arkasındaki sinirlerin iltihaplanması gözlenebilir. Bu durumun düzelmesi bazen aylar alırken, bazen de kalıcı olabilir.

Haberin Devamı

Demir eksikliği anemisi
Özellikle kadınlardaki adet dönemlerindeki kayıplara bağlı olarak en sık gözlenen anemidir. Erişkinlerde kaslarda güçsüzlük gibi şikayetlere sebep olurken, yenidoğan ve çocuklarda çeşitli kafa kemiklerinde genişlemeye yol açabilir. Talasemi ya da diğer adıyla Akdeniz anemisinde hastalık kalıtımsal sorunun şiddetine göre çeşitli şekillerde ortaya çıkar. İleri düzeyde vakalarda çocuklarda gelişim geriliği, dalak ve karaciğerde büyüme, kemik erimesi, D vitamini eksikliği izlenir.
Orak hücreli anemide oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücreleri orak şeklini alarak küçük kan damarlarını tıkar.
Özellikle kemikleri besleyen kan damarları tıkandığında dokuda enfarktüs meydana gelir ve ağrılı krizlere yol açar. Bağırsakların beslenmesi bozulduğundaysa acil cerrahi gerekebilir. Dalak damarlarının enfarktüsü sonucunda dalağın beslenmesi bozulur ve küçülerek fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. El ve ayak kemiklerinde, küçük kemiklerde hasar ve ağrılı krizler olabilir. Kalça ve kol kemiklerinde de beslenme bozulabilir, kronik vakalarda bu eklemlerin cerrahi olarak yenilenmesi gerekebilir.

Hemofilinin etkileri
Bu kan hastalığında genetik bir rahatsızlık sonucunda küçük kanamaların bile uzun sürdüğü bir tabloyla karşılaşırız. Eklem içi kanamalar ciddi sonuçlara yol açabilir. Diz, dirsek, ayak ve el bileğinde sık görülür. Tedavisinde kanama faktörlerinin yerine konulmasıyla birlikte istirahat, soğuk uygulama ve tutulan eklemlere yönelik rehabili-tasyon programları önerilir. Kanamalar kas içinde de olabilir. Ciddi kanamalarda eklemlerde şişlik eklemin hareketini kısıtlar. Lösemi-lerde yani kan kanserlerinde ateşle birlikte eklem ağrıla-rının olması hastalığın akut eklem romatizmasıyla karış-tırılmasına yol açabilir. Sinir sistemi tutulumu nedeniyle baş ağrısı, bulantı, kusma ve çift görme izlenebilir.

Haberin Devamı

Tüm kemikler incelenmeli
Multipl-myelom denilen kemik iliği hastalığında kemik iliği çeşitli kan hücreleri tarafından istila edilir ve normal fonksiyonlarını yapamaz. Omur, kafa, kaburga, kalça kemikleri tutulur, ağrı gözlenir. Bu hastalığın tanısı konduktan sonra tüm kemiklerin filmleri çekilmeli, gerekirse kemik sintigrafisi yapılarak olası benzerlikler ortaya çıkarılmalı.
Işın tedavisi ve kemik erimesinde kullanılan çeşitli ilaçlarla hastalığın kontrolü sağlanabilir.
Hemokromatozis denilen rahatsızlıktaysa vücutta aşırı demir birikimi izlenir. Bu hastalık bazı kansızlık hastalarının tedavisinde yapılan aşırı kan nakillerinin sonucunda oluşabilir. Vücutta yüksek düzeyde demirin birikmesi uzun sürer ve hastalık 50-60’lı yaşlarda bulgu verir. Kalp tutulumu, vücut kıllarında dökülme, karaciğer ve dalağın büyümesiyle diyabet bu hastalık sonucunda izlenir. Eklem sıvısında aşırı demir birikimi sonucunda romatizmal hastalıklara benzeyen eklemde şişlik ve kızarıklık tespit edilebilir.



CiLT ÜLSERi VE GUT KARIŞABiLiR

Cilt altı kan damarlarının beslenmesinin bozulması sonucunda ülser denilen cilt yaralarıyla sık karşılaşılır. Aşırı protein tüketimi sonucunda gut hastalığına benzer eklem tutulumları gözlenebilir.