Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün, bir önceki yazımda değindiğim, Ulusal Sağlık Birliği Akıl Sağlığı Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Thomas Insel’in açıklamalarına devam edeceğim.

“KENDİMİZİ ETKİN TEDAVİLERE ADADIK”

Insel, psikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavisinde yeni yol haritası çizilmesi gerektiğini dile getirmişti. Açıklamalarının devamı şöyle: “Genetik, görüntüleme, fizyolojik ve bilişsel verileri toplamaya başlamamız lazım ve bu bilgileri sadece semptomlar değil, nasıl kümelendiğini ve bu kümelerin tedavi yanıtına olan ilişkisini bulmamız lazım.
Bu yüzden de Ulusal Akıl Sağlığı Birliği (NIMH), araştırmalarını DSM tanı kategorilerden uzaklaştıracak. Sonra daha iyi bir sistem geliştirmek için tanı kategorilerinin çaprazlamasından giden çalışmaları veya tanı kategorilerini alt kategorilere bölen çalışmaları destekleyeceğiz. Bu, araştırma fonu için başvuranlar adına ne anlama geliyor? Klinik çalışmalar, yalnızca katı sınırların içindeki majör depresyon bozukluğu olan hastaları değil, bir duygu durum kliniğindeki tüm hastaları ele alabilir. Depresyon için biyolojik işaretleri araştıran bir çalışma, zevk alamayan, sürekli olayları olumsuz yorumlayan bir duygusal bakış açısını veya hareketlerinde yavaşlama olanları, bu semptomların altında yatan beyin devrelerini anlamak için ele alabilirler.

Haberin Devamı

Daha iyi sonuçlar elde etmek için
Peki bu hastalar için bu ne anlama geliyor? Biz yeni ve daha etkin tedavilere kendimizi adadık ama bunu daha iyi bir tanı sistemi geliştirmeden yerine getiremeyiz. Araştırma Alanı Kriterleri’nin geliştirilmesinin en iyi sebebi, daha iyi tedavi sonuçları elde etmek içindir. Şimdilik Araştırma Alanı Kriterleri bir araştırma çerçevesidir, bir klinik yöntem değildir.
10 sene civarında sürecek bir projenin başlangıcıdır.
Birçok NIMH araştırmacısı, bütçenin daralmasından dolayı zorda oldukları için, araştırma hibesi almak adına var olan amansız rekabetten dolayı bu değişimi hoş karşılamayacak. Bazıları Araştırma Alanı Kriterleri’ni klinikten uzak bir akademik çalışma olarak görecek. Ancak hastalar ve yakınları bu değişimi, kanser tanı ve tedavisinde bir dönüşüm hareketi olan ‘net tıbbi müdahaleye’ ilk adım olarak içtenlikle karşılayacak. Araştırma Alanı Kriterleri, yeni nesil araştırma kullanarak ruh sağlığı tanı ve tedavisine yeni bilgiyle bakış açısı getirerek klinik uygulamayı dönüştürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır.
İki saygın psikiyatrik genetikçinin dedikleri gibi, ‘19’uncu yüzyılın sonunda basit bir tanı yöntemi kullanarak kabul edilebilir bir tıbbi tahmin geçerliliği elde etmek mantıklıydı ama 21’inci yüzyılda hedeflerimizi daha fazla yükseltmemiz gerekiyor.’”

Haberin Devamı

İlaçların etkisi az
Prof. Insel, ilaçlarla tedavinin son durumunu incelediği başka bir makalesinde, akıl sağlığı tedavisinde psikiyatrik ilaçların çocuk ve yetişkenlerde çok yaygın olarak kullanıldığını, NIMH’ın fonlarıyla sağlanan karşılaştırmalı çalışmalarda yeni türde psikiyatrik ilaçların, eski tip psikiyatrik ilaçlara üstünlüğü olmadığı halde son 10-20 senede dramatik olarak yeni tür psikiyatrik ilaçların kullanımının arttığını ama bu artışın 2007 yılında psikiyatrik ilaçların 25 milyar dolarlık bir satış potansiyeli olduğu halde psikiyatrik hastalıkları engellemede ve bu hastalıklardan olan ölümlerin azalmasında etkili olmadığına dikkat çekiyor.
Insel, “Şu an kullandığımız psikiyatrik ilaçlar çok az insana daha iyi olmalarında yardımcı oluyor veya çok az insan gerçekten iyileşiyor. Birçok araştırmadan uzun süreli etkilerinin ölçüldüğü çalışmalar yapmaları beklenirken ve böyle bir istek olmasına rağmen, araştırmalar bu ilaçların kısa süredeki etkilerine odaklandı. 30 sene önce hata yaptığımız nasıl ortadaysa bundan 30 yıl sonra da hâlâ ‘Biz hata yapmışız’ diyor olabiliriz” diyor.